Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hyvä terveys pyysi lukijoitaan kertomaan toistuvista unistaan ja myös tulkitsemaan niitä itse. Psykoanalyytikko Elina Reenkolaa kertoo omat havaintonsa lukijoiden unista.

Karhu hyökkää

”Olen nähnyt vuosien varrella usein unia karhuista. Kerran karhut saartoivat metsässä mökin, jonne juoksimme turvaan, vain silloisen esimieheni ne saivat käsiinsä. Itse olen aina päässyt pakoon. Viimeisimmässä unessani en enää edes pelännyt karhuja, jotka juoksivat lähietäisyydeltä minun ja edesmenneen tätini ohi.” Nainen, 57

Oma tulkinta: Ehkä uni tarkoittaa jonkinlaista uhkaa myös oikeassa elämässä. Viimeinen uneni saattoi tarkoittaa, että selviän elämän haasteista ja uhkatilanteista.

Psykoanalyytikon tulkinta: Karhu, kuten muutkin pedot, symboloivat usein pelottavia auktoriteetteja, kuten opettajaa, esimiestä tai vanhempaa. Joskus se kertoo myös unennäkijän vihasta. Hyökkäävä karhu kielii turvattomuuden tunteesta, joka voi kummuta vuosien takaa. Sen voi herättää esimerkiksi muisto vihaisista vanhemmista tai konflikti työpaikalla.
Entisen esimiehen kohtalo lienee toiveunta: että pahantekijä jäisi kiinni ja saisi palkkansa. Pelon hellittämisen voi tulkita niin, että unennäkijä on käsitellyt vanhat kauhukokemuksensa.

Äiti asuinkumppanina

”Äitini on ollut haudassa jo 36 vuotta ja melkein saman ajan olen nähnyt unta, jossa muutan äitini kanssa aina vaan samaan asuntoon. Sellaista asuntoa ei ole ja tiedän unessanikin, että äiti on kuollut. Välillä mukana on muita ihmisiä, joille on pian sen jälkeen oikeassa elämässä tapahtunut jokin muutos, välillä ikäviäkin asioita.” Nainen, 61

Oma tulkinta: Uneni varmaan kertoo tulevasta muutoksesta. Alitajuntani on jo tehnyt päätöksen minun itseni sitä ymmärtämättä. Mutta sitä en tajua, kuinka alitajuntani voisi vaikuttaa toisten ihmisten elämään.

Psykoanalyytikon tulkinta: Tässä käsitellään äidin menetystä, vaikka hänen kuolemastaan on  vuosikymmeniä. Unennäkijä haluaisi olla vielä nuori ja tavata äitinsä. Heidän välilleen jäi keskeneräisiä asioita, joista tytär toivoisi vielä voivansa keskustella äitinsä kanssa.
Muutosta elämässä on aina, siksi unen voi jälkikäteen helposti tulkita ennustaneen muutosta. Toisaalta unet ovat usein arkiajattelua edellä: ali­tajunta tekee suunnitelmia uusiin tilanteisiin, joita ei päivällä vielä tiedosta olevan tulossa.

Pelottava katsekontakti

”Näen usein unta jännittävistä ja salailua vaativista tilanteista, joissa minun tulee ratkaista joku ongelma ennen kuin sen voi huoletta julkistaa. Sitä ihmettelen, miksi unissa vältellään katsekontaktia puolin ja toisin. Olen katsonut unissa silmästä silmään vain kahta poikalasta, joista ei todellisuudessa ole olemassa vasta kuin ajatus.” Nainen, 28

Oma tulkinta: Unet kertovat ehkä jostain sellaisesta asiasta, jonka suhteen en ole ollut täysin rehellinen itselleni tai johon en ole perehtynyt tarpeeksi hyvin. Olisiko niin, että uni antaa suuntaa itsensä kehittämiselle?

Psykoanalyytikon tulkinta: Katsekontaktin välttely kertonee häpeästä, jota unennäkijä kokee. Hän haluaa piilottaa jotain muilta. Toisaalta hänellä on hyvä kosketus alitajuntaansa, koska osaa käsitellä tunteitaan unissa. Kannattaa jatkaa asian työstämistä ja olla itselleen rehellinen.
Poikalapset ovat toiveunta. Jos unennäkijä saisi omia lapsia, heitä hän uskaltaisi katsoa suoraan silmiin.

Siivet selässä

”Osaan lentää ja hypätessä pystyn liitelemään loputtomiin. Se ei tunnu kiinnostavan ketään, mikä latistaa koko lentämisen riemun. Näen samaa unta ehkä kerran kuukaudessa.” Mies, 27

Oma tulkinta: Uni kehottaa minua luottamaan itseeni ja persoonaani, olemaan sellainen kuin olen. Pyrin nimittäin aina olemaan paras ja tekemään vaikutuksen toisiin. Lentäminen kuvastaa vapautumista mielen kahleista, jotka rajoittavat täyttä elämää.

Psykoanalyytikon tulkinta: Lentäminen unessa antaa tunteen siitä, ettei olekaan pieni ja mitätön vaan mahtava ja kaikkeen pystyvä. Usein lentäminen kielii toiveesta olla vapaa. Unennäkijä toivoo vapautuvansa oman elämänsä kahleista, siitä riittämättömyyden tunteesta, joka häntä riepoo. Hän haluaisi päästä elämässään eteenpäin, mutta ei ole ponnisteluistaan huolimatta sitä vielä saavuttanut. Ristiriitojen tunnistaminen omassa toiminnassaan on hyvä alku.

Kaatuva talo

”Olen aina muuttamassa uuteen asuntoon, yleensä omakotitaloon, Se ei kuitenkaan tule järjestykseen vaan seinät kaatuvat ja talo hajoaa. Usein mukana on entinen mieheni, mutta hän ei muuta kanssani.” Nainen, 67

Oma tulkinta: Hajosiko elämäni yllättävään eroon? Olen asunut nyt yksin seitsemän vuotta, ensimmäisen kerran elämässäni.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijä ei ole tainnut saada avioeron jälkeen riittävästi turvaa ja järjestystä elämäänsä. Hänellä on huoli siitä, että kaikki hajoaa. Ero on varmasti ollut kova paikka, sillä rakastetuksi tulemisen tarve on tärkeää kaikille, ja erityisesti se tuntuu olevan sitä naisille. Positiivista on kosketus omiin tunteisiin, silloin niitä voi työstää myös hereillä.

Ikuinen posteljooni

”Olen ollut 40 vuotta postinjakajana ja nyt pois töistä kolme vuotta. Jaan ja lajittelen lähes joka yö edelleen postia. Alkaisi jo riittää, kun eivät kuitenkaan maksa siitä.” Nainen, 60

Oma tulkinta: Uni ei ole painajainen, minusta on mukava käydä nukkumaan illalla.

Psykoanalyytikon tulkinta: Kun on tehnyt noin kauan samaa työtä, ei ole ihme, että se tulee uniin. Työ on selvästi ollut unennäkijälle mieluisaa, se on antanut sisältöä hänen elämäänsä. Ehkä hän toivoisi olevansa vielä nuori ja töissä. Eläkkeellä elämään kannattaisi aktiivisesti etsiä uusia sisältöjä muualta: perheestä, ystävistä tai kenties uusista harrastuksista.

Holtiton auto

”Olen auton kyydissä, joka liikkuu vaikka kukaan ei ohjaa sitä. Välillä olen itse kuljettajana mutta auto liikkuu hallitsemattomasti. Joskus yritän nousta bussin kyytiin mutta voimani eivät riitä.” Nainen, 21

Oma tulkinta: Unessani auto on oma elämäni, jota en koe hallitsevani.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijän tulkinta, että hän ei hallitse elämäänsä, lienee oikea. Auto ja muut kulkuvälineet symboloivat yleisesti omaa elämää. Hyvä lähtökohta on se, että itse tajuaa muutoksen tarpeen ja käsittelee sitä unissaan.
Unennäkijä pyrkii ehkä turhaan pärjäämään itsekseen. Ehkä kannattaisi nousta siihen bussiin ja ottaa muilta apua vastaan.

 

Anna-Stina Nykänen:

Olen aina ollut taitava vinoilemaan. Olen matkinut opettajia ja pomoja takana päin. En ole tyytynyt helppoihin haukkumanimiin, kuten höhlä, pönttö tai pimee. Olen mennyt pidemmälle.

Se vaatii tarkkanäköisyyttä. Kuin karikatyyrin piirtäminen.

Nyt olen alkanut käyttää tätä taitoa kehumiseen.

Ihminen kaipaa kannustusta ja ihailua. Mutta kehujen pitää olla tosia. Silloin kehut menevät ihon alle.

Vetelät kehut valuvat pitkin pintaa. Surkeimmat kehut ärsyttävät. Jos elämäntyönä on lastenhoito, pitää kehua hoitotyöstä, eikä säästötavoitteiden saavuttamisesta.

Kaikki voivat kehua. Seniori kehuu kokemuksella, juniori nuoruuden innolla. Myös pomoa voi kehua! Kerran kehuin pomoa tavasta, jolla hän otti alaisten esittämän rankan kritiikin vastaan: ei jäänyt kantamaan kaunaa, miettimään salaliittoja tai kostamaan. Ei ihminen nopeasti muutu, mutta jo heikkouksien myöntäminen ja yrittäminen on hienoa.

 

Lasten kehuminen on usein löysää ja laiskaa, persoonatonta ja sukupuolittunutta. Reipas poika, kiltti tyttö – ylimalkaista ja tarkoitushakuista, aikuista hyödyttävää.

Kehun lapset huolella. Mutta joskus sattuu kommelluksia. Kerran kehuin mieheni pojanpojan pomppuja, tosi hyvät reisilihakset! Pojan naama meni mutruun. ”Etkö tiedä, että minä olen poika, eikä meillä pojilla ole sellaisia”, hän sanoi.

En nauranut yhtään, opetin anatomiaa.

Kehun hänelle myös hänen vanhempiaan. Äidin kauriinsilmiä ja ajotaitoa. Isän uskomatonta tietomäärää ja tennarikokoelmaa. Syntyy kivoja keskusteluja.

Viimeksi puhuttiin pojanpojan ammatinvalinnasta. Hänestä ei tulekaan arkeologia: ”Ei mun maltti riitä.” Kehuin, että on hyvä tunnistaa oma luonteensa.

 

Ulkonäön kehuminen on vaikeaa. Eihän vain arvoteta ihmistä pelkän ulkonäön kautta? Tai pidetä seksiobjektina?

Pitää tavoitella samaa otetta kuin Jorma Uotisella Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa. Että kehuu kuin ammattilaisen silmin toisen suoritusta. Aivan fantastinen asuvalinta, noi kengät hienona aksenttina tossa kokonaisuudessa. Silloin toinen on ulkonäkönsä subjekti. Huomioidaan hänen valintojaan, ei olemusta tai tyylin osoittamaa asemaa.

Varon silti. Kehuallergikot reagoivat ulkonäköä koskeviin kommenteihin rajusti.

 

Usein kehutaan vääristä asioista. Ylistämällä jopa alistetaan: miehiä kehutaan ruoanlaitosta kuin se olisi naisten hommaa.

Teinejä ei kehuta siitä, mikä heitä itseään kiinnostaa.

Entäs vanhukset! Äiti oli tyytyväinen, kun geriatrin lausunnossa luki, että hän on nuorekas ja virkeä. Sanoin, että sehän on selvä. Moni muu on hänen iässään ihan mölö, ilmeetön, passiivinen, epäluuloinen. En ole älynnyt, että äitiäkin pitäisi kehua.

Kehuminen liittyy ikään. Nuorempana tuli piruiltua, kun piti haastaa auktoriteetteja ja pitää show’ta yllä. Sitä jatkui ehkä – viisikymppiseksi.

Senioriteetti tuo tasa-arvoa. Voi kokea, että on annettavaa, sanoilla on merkitystä. Vaikka on nuortenkin sanomisilla iso arvo. Sitä ei vain silloin tajunnut.

 

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.

Kuva Shutterstock

Kun lähellä tapahtuu kauheita, selviytyjä voi tuntea syyllisyyttä. Reaktio on luonnollinen keino yrittää pysyä järjissään. Syyllisyydestä on kuitenkin osattava päästää irti.

Mieti alla olevia kysymyksiä. Jos vastaat myöntävästi useampaan, tämä artikkeli on sinulle ja läheisillesi.

  • Onko joku lähipiiristäsi sairastunut vakavasti?
  • Oletko menettänyt yllättäen puolisosi, lapsesi tai muun läheisen?
  • Oletko ollut osallisena tai todistanut pahassa kolarissa?
  • Oletko kohdannut luonnononnettomuuden?
  • Onko sinulla tapana ajatella, että muiden vastoinkäymiset ovat sinun syytäsi?
  • Tunnetko olevasi vastuussa asioista, joihin muut sanovat, ettet olisi voinut vaikuttaa?
  • Ajatteletko, että et ansaitse hyvää, kun olet itse niin paha?
  • Onko sinusta tuntunut siltä kuin olisit vaarassa liueta pois olemassaolosta? Tai että maailma on menossa sirpaleiksi?
  • Onko sinun vaikea luottaa enää asioihin, joita ennen pidit itsestäänselvyyksinä?

Tuntuu järjenvastaiselta, että joku syyttää itseään läheisen kuolemasta, koska jäi itse henkiin – tai potee syyllisyyttä siitä, että itse selvisi auto-onnettomuudesta, kun muut vammautuivat. Psykologi ja kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaari näkee tällaista itsensä syyllistämistä jatkuvasti. Sen voi laukaista melkein mikä tahansa kriisi työpaikan menettämisestä parisuhteen kariutumiseen tai talon palamisesta tsunamiin.

– Silloin ihminen tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan. Asiat tapahtuvat niin nopeasti, että vaikka älyllisesti tietää mitä on tapahtunut, tunteet eivät ehdi mukaan, Palosaari kuvailee.

Kun kaikki ympärillä menee pirstaleiksi, elämän ennustamattomuus tulee näkyväksi. Jos se tuntuu mahdottomalta hyväksyä, syyllisyydentunne voi olla ainoa keino palauttaa hallinnan tunne.

– Tilanteen kääntäminen mielessä niin, että onkin itse subjekti eli tekijä eikä objekti, jolle mullistava asia tapahtuu, palvelee valtavan tärkeää tehtävää. Asioissa tuntuu olevan enemmän järkeä kuin löytää syyllisen.

Liukenemisen pelko saa syyllistymään

Onnettomuuden kohdattua jopa oma olemassaolo saattaa tuntua olevan vaarassa. Jos mihinkään ei voi luottaa, missään ei ole järkeä. Merkityksettömyyden ja mitättömyyden tunteet käyvät yli voimien.

– Uhrit kertovat usein liukenemisen tai katoamisen tunteesta, joka on valtavan uhkaava. Se saa päätymään syylliseksi, Palosaari sanoo.

Näin käy aivan terveille ja järkeville ihmisille. Trauman laukaisema syyllisyys kestää yleensä vain viikkoja tai kuukausia. Se helpottaa, kun tunne-elämän kaaos alkaa laantua ja järkiperustelut pikkuhiljaa yltävät tunteiden tasalle.

Jossakin vaiheessa itseään syyllistänyt ymmärtää, ettei hän voi olla oikeasti syypää tapahtuneeseen.

Koska itsensä syyllistämisen tehtävä on pitää ihminen järjissään, sen tilapäinen hyväksyminen tuottaa helpotusta. Vaihe päättyykin monesti helpottavaan nauruun, että minäkö tämän olen muka aiheuttanut.

– Se minkä on järjen tasolla tiennyt koko ajan, tulee myös tunteissa todeksi. Totuuden sisäistäminen voi tapahtua hyvin tarkkana, yksittäisenä hetkenäkin, Eija Palosaari sanoo.

Hyvästä voi tulla paha

Jokaisen suruprosessi on yksilöllinen, eikä hyödyllisen tuntemuksen muuttumista taakaksi voi päätellä pelkästään sen kestosta. Palosaari on havainnut, että syyllisyydentunne ei palvele oikeaa tarkoitustaan, jos se alkaa kaventaa elämänpiiriä tai supistaa maailmankuvaa.

Silloin surija ei huomioi sitä, miten maailma menee eteenpäin ympärillä – esimerkiksi hallituksen vaihtumista tai lapsien syntymistä lähipiirissä. Uudet ihmissuhteet eivät johda myönteisiin tunnesiteisiin, tai niistäkin syyllistytään herkästi.

– Kun jotain pahaa tapahtuu, tällainen ihminen ajattelee, että hän on aina syyllinen. Syyllisyys alkaa levitä elämässä muuallekin, Palosaari kertoo.

Syyllisyydentunne palvelee aina ensin hyvää, olipa sen laukaisija mikä vain. Siitä pitää kuitenkin osata päästää irti, kun se on tehnyt tehtävänsä.

Joskus syyllisyydestä kiinni pitäminen houkuttelee: menetyksen tuskaa ei tarvitse katsoa silmiin ja hyväksyä, jos kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Syyllisyydessä roikkuvan täytyy kuitenkin rajoittaa elämänpiiriään ja kieltäytyä menemästä eteenpäin, jotta elämä pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin ennen kriisiä.

Joskus syyllisyys on myös keino pitää menehtynyttä rakasta ihmistä edelleen lähellä itseään.

– Syyllisyydentunne tulee joskus korvaamaan rakkautta, joka on muuttunut yksipuoliseksi toisen kuoltua. Eloon jäänyt kokee olevansa edelleen tiiviisti yhdessä menehtyneen kanssa, kun hän vaalii syyllisyyttään, Palosaari selittää.

Rutiinit ja muiden seura auttavat

Heti kriisin kohtaamisen jälkeen olisi hyvä pitää kiinni omista rutiineista, kuten ruoka-ajoista, nukkumaan menemisestä, hampaiden pesusta ja muista tottumuksista.

Se on kaikkein tärkein tapa edistää toipumista. Läheiset voivat olla tässä avuksi seuraamalla, pystyykö surija pitämään itsestään huolta vai pitäisikö peseytymisestä ja ulkoilemisesta muistuttaa. Rutiinit antavat ihmiselle kaaoksen keskellä jotakin, johon hän voi luottaa.

– Ne tuottavat tunteen, että koska sama asia tapahtui eilen ja tänään, se tapahtuu huomennakin. Vähitellen elämän jatkuvuuteen oppii taas luottamaan.

Lohtua ja turvaa voi hakea ja saada myös elämänkatsomuksellisista asioista, kuten uskonnosta tai meditaatiosta – mikä sitten itselle onkin se tärkeä.

Muiden seura, harrastaminen, ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja työn tekeminen, jos sitä vain on, helpottavat oloa vähitellen.

Monia itselle tärkeän ihmisen menettäneitä on auttanut sen ajatteleminen, mitä menehtynyt neuvoisi tekemään, jos häntä voisi vielä kuulla.

–Vaikka olisi ollut menetyksen aikaan riidoissa toisen kanssa, mielikuva on aina se, että kyllä tämä käskisi itseä menemään eteenpäin ja nauttimaan elämästä, Palosaari toteaa.

Siitäkin on yleensä paljon apua, jos syyllisyyttä poteva tietää edes jonkin verran kriisireaktioista. Kun tiedostaa, että syyllisyys on väliaikaisena tunteena ihan luonnollista ja että tuska kuuluu asiaan, helpottaa. Se vapauttaa epäilyksestä, että omissa tuntemuksissa olisi jotakin vikaa.

Solmut auki traumaterapialla

Jos itseään syyllistävän elämä kapenee rajusti, hän eristäytyy eikä pysy todellisuuden tasalla, voi olla aiheellista mennä ammattiauttajan pakeille. Silloin taustalla voi olla asioita, joiden selvittämiseen tarvittaisiin traumaterapiatekniikoita. Niihin kuuluu muutakin kuin puhumista.

Jos avun tarvitsijalla ei ole omaa tahtoa hakeutua terapiaan, läheiset voivat auttaa.

Psykoterapeutille houkuttelu voi onnistua parhaiten rehellisellä ja suoralla keskustelulla. Samalla kannattaa esitellä traumaterapiassa käytettäviä erityisiä menetelmiä, kuten silmänliiketekniikka EMDR:ää ja sensorimotorisen psykoterapian muotoja. Trauman jälkeiseen hoitoon erityisesti tarkoitetuilla tekniikoilla aivoja voidaan ohjata käsittelemään uudelleen sitä, mikä mielessä on mennyt lukkoon.

– Meillä kaikilla on taito lukita kipeät tunteet sisällemme ja työntää ne taka-alalle. Jos tällaista tunnelastia on paljon, se vie psyykkistä energiaa. Se on sen hinta. Vaikka haudatut tunteet ovat kipeitäkin, ne on viisainta kohdata ja käydä läpi, Palosaari sanoo.

Keskeneräiseksi jäänyt henkinen toipuminen voi tuntua myös voimakkaana väsymyksenä, jolle ei löydy mitään selkeää syytä.

– Tietysti on tärkeää, että fyysisetkin syyt väsymykselle tutkitaan. Kun ne on suljettu pois, jäljelle jää se vaihtoehto, että väsymys voi johtua pidätellyistä tunteista.

Toipuminen alkaa hyväksymisestä

Toipumisprosessin vaikein osuus on hyväksyä muutosten lopullisuus. Aluksi psyyke voi kamppailla tapahtunutta vastaan ja jopa kieltää sen. Pohdinnat siitä, että tapahtunut ei voi olla totta tai että sitä ei saisi tapahtua tai ainakaan pitänyt voida tapahtua itselle, saattavat tulla mieleen hyökyinä yhä uudelleen.

– Toipuminen vaatii sen hyväksymisen, että näin kävi. Sitä ei tarvitse hyväksyä, että omainen menehtyi väkivallanteossa, onnettomuudessa tai tsunamissa, vaan se, että minunkin elämääni saattoi osua tällainen asia. Rakas ihminen on poissa tai vaurioitunut. Kun jaksaa hyväksyä tilanteen, toipumista tukeva suru pääsee alkamaan, Palosaari selittää.

Syyllisyysreaktio voi pulpahdella pintaan vielä vuosienkin päästä. Jos saavutettu mielenrauha järkkyy uudelleen, syyllisyys voi tulla hetkeksi takaisin voimakkaanakin. Reaktiota ei tarvitse pelätä, sillä tunne helpottaa aivan kuten se teki aikaisemminkin.

Traumasta selviäminen on hyvässä vaiheessa, kun uskaltaa päästää irti menetetystä, paneutua muihin asioihin ja iloita elämästä kuten ennen traumaattista kokemusta eikä vain pieninä hetkinä.

– Silloin tietää, että vaikka itse nauttisi elämästä, menetetyn läheisyyden, rakkauden tai vaikka terveyden arvo ei kärsi. Se on edelleen muistoissa arvokkaana ja voimia antavana asiana, Eija Palosaari sanoo.


Asiantuntija: Eija Palosaari, psykologian tohtori, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, Helsinki.