Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hyvä terveys pyysi lukijoitaan kertomaan toistuvista unistaan ja myös tulkitsemaan niitä itse. Psykoanalyytikko Elina Reenkolaa kertoo omat havaintonsa lukijoiden unista.

Karhu hyökkää

”Olen nähnyt vuosien varrella usein unia karhuista. Kerran karhut saartoivat metsässä mökin, jonne juoksimme turvaan, vain silloisen esimieheni ne saivat käsiinsä. Itse olen aina päässyt pakoon. Viimeisimmässä unessani en enää edes pelännyt karhuja, jotka juoksivat lähietäisyydeltä minun ja edesmenneen tätini ohi.” Nainen, 57

Oma tulkinta: Ehkä uni tarkoittaa jonkinlaista uhkaa myös oikeassa elämässä. Viimeinen uneni saattoi tarkoittaa, että selviän elämän haasteista ja uhkatilanteista.

Psykoanalyytikon tulkinta: Karhu, kuten muutkin pedot, symboloivat usein pelottavia auktoriteetteja, kuten opettajaa, esimiestä tai vanhempaa. Joskus se kertoo myös unennäkijän vihasta. Hyökkäävä karhu kielii turvattomuuden tunteesta, joka voi kummuta vuosien takaa. Sen voi herättää esimerkiksi muisto vihaisista vanhemmista tai konflikti työpaikalla.
Entisen esimiehen kohtalo lienee toiveunta: että pahantekijä jäisi kiinni ja saisi palkkansa. Pelon hellittämisen voi tulkita niin, että unennäkijä on käsitellyt vanhat kauhukokemuksensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äiti asuinkumppanina

”Äitini on ollut haudassa jo 36 vuotta ja melkein saman ajan olen nähnyt unta, jossa muutan äitini kanssa aina vaan samaan asuntoon. Sellaista asuntoa ei ole ja tiedän unessanikin, että äiti on kuollut. Välillä mukana on muita ihmisiä, joille on pian sen jälkeen oikeassa elämässä tapahtunut jokin muutos, välillä ikäviäkin asioita.” Nainen, 61

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oma tulkinta: Uneni varmaan kertoo tulevasta muutoksesta. Alitajuntani on jo tehnyt päätöksen minun itseni sitä ymmärtämättä. Mutta sitä en tajua, kuinka alitajuntani voisi vaikuttaa toisten ihmisten elämään.

Psykoanalyytikon tulkinta: Tässä käsitellään äidin menetystä, vaikka hänen kuolemastaan on  vuosikymmeniä. Unennäkijä haluaisi olla vielä nuori ja tavata äitinsä. Heidän välilleen jäi keskeneräisiä asioita, joista tytär toivoisi vielä voivansa keskustella äitinsä kanssa.
Muutosta elämässä on aina, siksi unen voi jälkikäteen helposti tulkita ennustaneen muutosta. Toisaalta unet ovat usein arkiajattelua edellä: ali­tajunta tekee suunnitelmia uusiin tilanteisiin, joita ei päivällä vielä tiedosta olevan tulossa.

Pelottava katsekontakti

”Näen usein unta jännittävistä ja salailua vaativista tilanteista, joissa minun tulee ratkaista joku ongelma ennen kuin sen voi huoletta julkistaa. Sitä ihmettelen, miksi unissa vältellään katsekontaktia puolin ja toisin. Olen katsonut unissa silmästä silmään vain kahta poikalasta, joista ei todellisuudessa ole olemassa vasta kuin ajatus.” Nainen, 28

Oma tulkinta: Unet kertovat ehkä jostain sellaisesta asiasta, jonka suhteen en ole ollut täysin rehellinen itselleni tai johon en ole perehtynyt tarpeeksi hyvin. Olisiko niin, että uni antaa suuntaa itsensä kehittämiselle?

Psykoanalyytikon tulkinta: Katsekontaktin välttely kertonee häpeästä, jota unennäkijä kokee. Hän haluaa piilottaa jotain muilta. Toisaalta hänellä on hyvä kosketus alitajuntaansa, koska osaa käsitellä tunteitaan unissa. Kannattaa jatkaa asian työstämistä ja olla itselleen rehellinen.
Poikalapset ovat toiveunta. Jos unennäkijä saisi omia lapsia, heitä hän uskaltaisi katsoa suoraan silmiin.

Siivet selässä

”Osaan lentää ja hypätessä pystyn liitelemään loputtomiin. Se ei tunnu kiinnostavan ketään, mikä latistaa koko lentämisen riemun. Näen samaa unta ehkä kerran kuukaudessa.” Mies, 27

Oma tulkinta: Uni kehottaa minua luottamaan itseeni ja persoonaani, olemaan sellainen kuin olen. Pyrin nimittäin aina olemaan paras ja tekemään vaikutuksen toisiin. Lentäminen kuvastaa vapautumista mielen kahleista, jotka rajoittavat täyttä elämää.

Psykoanalyytikon tulkinta: Lentäminen unessa antaa tunteen siitä, ettei olekaan pieni ja mitätön vaan mahtava ja kaikkeen pystyvä. Usein lentäminen kielii toiveesta olla vapaa. Unennäkijä toivoo vapautuvansa oman elämänsä kahleista, siitä riittämättömyyden tunteesta, joka häntä riepoo. Hän haluaisi päästä elämässään eteenpäin, mutta ei ole ponnisteluistaan huolimatta sitä vielä saavuttanut. Ristiriitojen tunnistaminen omassa toiminnassaan on hyvä alku.

Kaatuva talo

”Olen aina muuttamassa uuteen asuntoon, yleensä omakotitaloon, Se ei kuitenkaan tule järjestykseen vaan seinät kaatuvat ja talo hajoaa. Usein mukana on entinen mieheni, mutta hän ei muuta kanssani.” Nainen, 67

Oma tulkinta: Hajosiko elämäni yllättävään eroon? Olen asunut nyt yksin seitsemän vuotta, ensimmäisen kerran elämässäni.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijä ei ole tainnut saada avioeron jälkeen riittävästi turvaa ja järjestystä elämäänsä. Hänellä on huoli siitä, että kaikki hajoaa. Ero on varmasti ollut kova paikka, sillä rakastetuksi tulemisen tarve on tärkeää kaikille, ja erityisesti se tuntuu olevan sitä naisille. Positiivista on kosketus omiin tunteisiin, silloin niitä voi työstää myös hereillä.

Ikuinen posteljooni

”Olen ollut 40 vuotta postinjakajana ja nyt pois töistä kolme vuotta. Jaan ja lajittelen lähes joka yö edelleen postia. Alkaisi jo riittää, kun eivät kuitenkaan maksa siitä.” Nainen, 60

Oma tulkinta: Uni ei ole painajainen, minusta on mukava käydä nukkumaan illalla.

Psykoanalyytikon tulkinta: Kun on tehnyt noin kauan samaa työtä, ei ole ihme, että se tulee uniin. Työ on selvästi ollut unennäkijälle mieluisaa, se on antanut sisältöä hänen elämäänsä. Ehkä hän toivoisi olevansa vielä nuori ja töissä. Eläkkeellä elämään kannattaisi aktiivisesti etsiä uusia sisältöjä muualta: perheestä, ystävistä tai kenties uusista harrastuksista.

Holtiton auto

”Olen auton kyydissä, joka liikkuu vaikka kukaan ei ohjaa sitä. Välillä olen itse kuljettajana mutta auto liikkuu hallitsemattomasti. Joskus yritän nousta bussin kyytiin mutta voimani eivät riitä.” Nainen, 21

Oma tulkinta: Unessani auto on oma elämäni, jota en koe hallitsevani.

Psykoanalyytikon tulkinta: Unennäkijän tulkinta, että hän ei hallitse elämäänsä, lienee oikea. Auto ja muut kulkuvälineet symboloivat yleisesti omaa elämää. Hyvä lähtökohta on se, että itse tajuaa muutoksen tarpeen ja käsittelee sitä unissaan.
Unennäkijä pyrkii ehkä turhaan pärjäämään itsekseen. Ehkä kannattaisi nousta siihen bussiin ja ottaa muilta apua vastaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla