Kuva: <span class="photographer">Päivi Ristell</span>
Kuva: Päivi Ristell

Näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta, 50, luottaa taiteen elvyttävään vaikutukseen ja siihen, että hymy kasvoilla kannattaa aina enemmän kuin hapan naama.

– Vireästä kulttuurielämästä on terveydellistäkin hyötyä. Taiteen jakaminen ja yhdessä kokeminen tuo lisää voimavaroja, ja musiikkia käytetään jopa kivunlievitykseen, sanoo runoesityksistään tunnettu laulaja ja näyttelijä Vuokko Hovatta.

Kulttuuria pitäisi hänen mukaansa hädän hetkellä hyödyntää eikä lakkauttaa, kuten krona-aikana tehtiin. Kun seuraava pandemia tulee, kaikkea kulttuuritarjontaa ei voida vain lopettaa tai striimata.

– Taide-elämys voi uudistaa, antaa ideoita, herätellä ja parhaimmillaan ravistella. Minulle runous on suuri voimavara ja samalla työväline. Maailman ja oman elämän mullistukset peilautuvat runouteen ja tuttuihinkin asioihin avautuu uusia näkökulmia. Lauluksi sävellettyjen runojen teksteissä paljastuu myös oman elämän kipupisteitä, oivalluksia ja onnea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Testaan hymyilemistä kadulla kulkiessa"

Vuokko on oppinut positiivisuutta ja kepeyttä ruotsalaiselta mieheltään Sven Dahlbergilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Stressasin esimerkiksi ihan hirveästi veneeni kunnostustöistä, mutta Sven auttoi ymmärtämään, että veneen pitäminen ja laittaminen on ihan vapaaehtoista hommaa, ja siitä voi jopa nauttia!

Vuokko on ottanut positiivisen asenteen ihan tietoisesti omakseen.

– Joskus kun oli oikein hankalaa ja raskasta, päätin tietoisesti teatterin kulmalla olla miettimättä murheita ja loihdin hymyn kasvoille ennen kuin menin töihin. Aina se ei tietenkään onnistu, mutta jos kaikkien ongelmat paistaisivat heti naamasta, työpaikoilla olisi tosi raskasta. Olen pyrkinyt siihen, etten olisi työyhteisössä mikään energiaimuri ja ilmapiirin myrkyttäjä. Positiivisuus on toisten huomioon ottamista.

Hän on monta kertaa jopa testannut hymyilemistä kadulla kulkiessaan.

– Silloin huomaan helpommin muidenkin hymyt ja saan hyvää mieltä. Päiväänsä ei saa mitään lisää siitä, jos viestii vihaa tai tyytymättömyyttä ympärilleen.

Lue lisää Vuokko Hovatan hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 3/2023!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla