Lepopäivät ovat aina tuottaneet hankaluuksia Lotta Hintsalle, 33. Siitä hän kiittää suorittajaluonnettaan.

Entinen Miss Suomi, nykyinen vuorikiipeilijä Lotta Hintsa on vasta viime vuosina alkanut ymmärtää levon merkitystä. Hänellä kun on ollut tapana paahtaa projektista toiseen pysähtymättä. Vuorillakin elimistö on jatkuvasti tietynlaisessa valmiustilassa.

– Minulla olisi taipumusta siihen, että menisin mielelläni koko ajan sata lasissa.

Kun vauhti sitten esimerkiksi luonnonvoimien takia tyssää, pysähtyy kokonaan — niin kävi kerran Himalajalla päiväkausien lumimyrskyssä — saattaa seurauksena olla paniikkikohtaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Usein kohtaus tulee silloin, kun kroppa pääsee rauhoittumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On ollut pakko opetella rentoutumaan"

Maailman korkeimmilla huipuilla kiipeilevä ja Yhdysvalloissa harjoitteleva Lotta treenaa kuntosalilla ahkerasti, joten palautumiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Hänen kiipeilyvalmentajansa ja nykyinen seurustelukumppaninsa, kanadalainen Don Bowie seuraa palautumistasoja siihen kehitetyn ohjelmiston kautta.

– Viime vuosien tärkeimpiä oppeja on ollut, että suojelen omaa lepoaikaani. En ota siihen aikatauluja tai paineita. Olen ymmärtänyt, että kehitys tapahtuu nimenomaan levossa. On ollut pakko opetella rentoutumaan, Lotta sanoo.

Hän ymmärtää nykyisin paremmin myös paniikkikohtauksiaan.

– Kokemusteni jälkeen aloin opettaa itseäni toisenlaiseen reaktioon. En enää pakenisi rauhattomuutta, vaan menisin sitä kohti. Annan paniikille luvan tulla. Jotkin tapani, jotka altistavat paniikkihäiriölle, tuntuvat itselleni niin luonnollisilta, etten välttämättä halua muuttaa niitä. Lisäksi olen nöyrtynyt ymmärtämään, että oma rajallisuus on pakko hyväksyä. Kontrollin tunne on vain harhaa.

Suomalainen unikone

Lotta käyttää nyt rentoutumisessa hyväkseen helposti käytössä olevia keinoja, hitaita aamuja ja hiljaisia iltoja.

– Kahvin juominen rauhassa aamulla on yksi parhaita asioita mitä tiedän. Illalla tarvitsen yleensä ainakin tunnin kierroksien tasaamiseen päivän jäljiltä. Joskus ihan vain hiljaisuudessa hengailu, hyvä ruoka ja vaikka joku aivoton sarja tarjoavat sopivasti irtautumista.

Yksi lepoon liittyvä juttu Lotalta sujuu edelleen paremmin kuin hyvin: nukkuminen.

– Vuorilla minua kutsutaan Finnish sleeping machineksi eli suomalaiseksi unikoneeksi. Kun muilla alkaa korkea ilmanala vaikuttaa unensaantiin, niin itse nukun öisin yli 10 tuntia ja parit päikkärit päälle, jos mahdollista. Arjessakin se on yksi asia mistä en tingi.

Lue lisää Lotta Hintsan hyvän olon oivalluksia Hyvä terveys -lehden numerosta 1/2022!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla