
Olga Temonen rakastaa pullaa, ja pullan leipominen kuuluu aina hänen jouluunsa. Ohessa Olgan luumulta maistuvan bostonkakun ohje!
Näyttelijä-ohjaaja Olga Temonen, 43, muistaa lapsena ihmetelleensä, miksi isä teki jouluaatonaattona pullaa — kaiken sen piparien ja torttujen leipomisen jälkeen.
Nykyisin Olgankin mielestä pulla kuuluu jouluun ja joulun odotteluun. Hänen joulupullansa muuntautuu korvapuusteiksi, kransseiksi ja bostonkakuksi, kuten oheisessa ohjeessa. Taikinasta syntyy kaksi kakkua.
Olgan jouluboston:
2 dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa (a 50 g)
1 ¼ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
¼ suolaa
½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
9 dl vaaleita puolikarkeita speltti- tai vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
TÄYTE
25 g voita
1 dl tummaa siirappia
2 dl kuivattuja luumuja pilkottuina
1 rkl kanelia
VOITELUUN
1 kananmuna
PINNALLE
raesokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen isossa kulhossa hiiva, sokeri, vaniljasokeri, suola ja kardemumma.
Lisää kananmuna. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun siitä tulee liian jäykkä vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.
Lisää pehmeä voi tai margariini taikinaan vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Kaulitse taikina levyksi. Levitä sille pehmeä voi, sitten siirappi, pilkotut luumut ja kaneli. Rullaa levy. Leikkaa rullasta paksuja paloja ja nosta ne pystyyn kahteen voideltuun kakkuvuokaan. Anna kakkujen nousta 20 minuutin ajan.
Voitele kakut kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 astetta) 25 minuutin ajan tai kunnes kakut ovat kauniin ruskeita.
Ohje Olgan joulu -kirjasta, Tammi 2016
Lue lisää Olga Temosen hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 14/2021!
Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.