Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin, 37, juuret ovat Afganistanissa, jossa varsinkin naisten tilanne murehduttaa häntä. Omaan arkeensa hän saa voimaa rivakoista juoksulenkeistä.

Joskus yöllä valvoessa tai kaupungintalon käytävillä kävellessä Nasima Razmyarille tulee ristiriitainen olo: Miten on mahdollista, että hän edistää täällä Suomessa koulutusta, kun hänen synnyinmaassaan Afganistanissa asiat ovat niin huonosti?

– Varsinkin naisten ja tyttöjen tilanne huolestuttaa. Oma elämäni on ollut muualla, eikä Afganistanissa ole enää juuri sukulaisiakaan. Maa tarvitsee kuitenkin kaiken mahdollisen avun. En tiedä mitä se tulee osaltani olemaan, mutta tunnen pakottavaa tarvetta tehdä edes jotain.

Varastoin happea

Hektisyys ja jännittävät jutut kuuluvat apulaispormestarin työpäiviin, eikä kiirettä puutu kahden pikkupojan äidiltä kotonakaan. Helpotusta tuovat paitsi riittävän pitkät yöunet myös liikunta raittiissa ulkoilmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun pääsen töistä kotiin, monesti teen vain puolen tunnin hyvällä tavalla raivoisan juoksulenkin. On hienoa juosta omaan tahtiin, kuunnella musiikkia ja antaa ajatuksen lentää. Tai kun illalla kävelen kotiin metrolta, saatan koukata merenrantaan ja oikein varastoida itseeni happea. Tuntuu puhdistavalta olla ulkona tuulessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvinvointia edistää sekin, että Nasima Razmyar on opetellut puhumaan itselleen kauniisti.

– Kun joku asia menee pieleen, en ruoski itseäni. Jos sorrun puhumaan itselleni ikävästi, sisäinen pikku-Nasimani tulee heristämään sormea, että kehtaatkin sanoa pahasti. Epäonnistumisia tulee kaikille, se kuuluu elämään.

Joskus on paikallaan vetäytyä hetkeksi omiin oloihin kotonakin.

– Otan punaviinilasin, laitan kuulokkeet päähän, istun jonnekin ja sanon perheelle, että puoleen tuntiin ei saa häiritä.

Lue lisää Nasima Razmyarin hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 13/2021!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla