Sillä, miten harjaat hampaat ja millaisen tahnan valitset, on väliä. Suun terveys on yhteydessä yli 60 sairauteen. Jo pienet parannukset  suojaavat suuta ja samalla koko kehoa.  

1. HARJAA VAIN KAHDESTI päivässä mieluiten sähköharjalla. Älä paina kovaa. Pari kolme minuuttia riittää. Pidempi ja tiuhempi harjaus saa ikenet vetäytymään ja paljastaa arat hammaskaulat.

2. KÄYTÄ FLUORITAHNAA. Älä käytä valkaisevaa tahnaa jatkuvasti, se voi naarmuttaa kiilteen pintaa. Moni huuhtoo hammastahnan pois heti pesun jälkeen. Fluori saa jäädä vaikuttamaan, niin se auttaa suojaamaan hampaita.

3. PUHDISTA HAMMASVÄLIT JOKA PÄIVÄ sopivankokoisella hammasväliharjalla, silikonisella harjatikulla tai hammaslangalla. Oikeankokoinen väliharja on tehokkaampi kuin hammaslanka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. SYÖ VAIN 5 X PÄIVÄSSÄ. Aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala aiheuttavat hampaisiin viisi puolen tunnin mittaista hapotusta. Ne hammaskiille kestää. Useammasta happohyökkäyksestä alkaa reikiintyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. VÄLTÄ NAPOSTELUA. Hampaidenkin takia kannattaa syödä säännöllisesti eikä napostella. Jo yksi rusina aiheuttaa puolen tunnin happohyökkäyksen. Kovat juustot, pähkinät ja maustamaton vissy eivät juurikaan aiheuta happohyökkäystä. Niitä voi siis napata, jos hiukoo.

6. VALITSE VESI. Tuoremehukin on hapanta ja syövyttää kiillettä, sokerijuomista puhumattakaan. Pahimpia kiilteelle on sokerin ja hapon yhdistelmä kuten virvoitusjuomissa. Myös maustettu kivennäisvesi ja sokerittomatkin virvoitusjuomat pehmentävät kiillettä.

7. OTA KSYLITOLI AVUKSI. Toisin kuin moni luulee, ksylitoli ei estä happohyökkäystä kokonaan, vaan puolittaa sen 15 minuuttiin. Silti ksylitolin pureskelu tai imeskely kannattaa, koska ksylitoli myös pehmentää plakkia helpommin irtoavaksi.

Asiantuntija: Hanna Kauhanen, suuhygienisti, Plusterveys Hammaslääkärit Oy, Kuopion Hymyhammas.

Kiinnostuitko?

Tiesitkö, että suun terveys on yhteydessä yli 60 eri sairauteen? Ja että jo pienillä muutoksilla voi parantaa suun terveyttä ja samalla suojella kehoa, jopa sydäntä ja aivoja? Hyvä terveys -lehden joulukuun numerossa saat kattavan itsehoito-oppaan, jonka avulla pidät ikenet ja hampaat kunnossa. Mukana uusin, tutkittu tieto ja parhaat täsmävinkit. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Listasta oli unohtunut kaikkein tärkein asia: VÄLTÄ LISÄTTYÄ SOKERIA ja muitakin nopeita hiilihydratteja, koska ne alkavat hajota jo suussa ja antavat suussa bakteereille tällä keinoin ravintoa, joilla voi tehdä siellä lisää pahaa.

Luonnonkansoilla, joilla on hyvä luontainen dieetti ilman teollisuusruokaa ja lisättyä sokeria, uupuvat kaikki em suun hoitokonstit ja silti heidän hampaansa ovat usein virheettömiä. 

Vielä 1980-luvulla ymmärrettiin  painottaa tutkimuksiin perustuen sokerin haitallisuutta suuterveydelle, mutta ei enää. Sokerin syönnin vähentäminen ei tee hyvää suunhuoltobusinekselle.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla