Kalsiumia tulee riittävästi 5-9 siivusta juustoa. Myös kasvipohjaiset täydennetyt juomat ja elintarvikkeet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Olen 58 v. nainen enkä syö enää kalkkitabletteja, koska olen saanut kaksi kertaa virtsakivikohtauksen. Viimeisin oli 7 mm kivi, joka otettiin tähystyksellä pois. Lääkäri kielsi syömästä kalsiumia ja kokeilemaan kolme kuukautta C-vitamiinipitoisia tuotteita. Näin tein, eikä ole tullut kohtauksia. Minua huolestuttaa se, mistä saan luuston tarvitseman kalsiumin. En juo maitoa, koska se estää raudan imeytymisen. Juustoa syön noin 2–4 siivua aamupalalla.

Asiantuntija vastaa

KALSIUMIN saanti suositellaan ensisijaisesti turvaamaan syömällä kalsiumia sisältäviä ruokia. Mikäli tämä  ei onnistu, otetaan avuksi kalsiumvalmiste. Valmisteita ei suositella yleiseen käyttöön sen vuoksi, että niitä käytettäessä kalsiumin kokonaissaanti nousee usein liian suureksi.

Minkään ravintoaineen, kalsium mukaan lukien, liian suuri saanti ei ole suositeltavaa. Kalsiumin saantisuositus on aikuisille, ei raskaana oleville, 800 mg päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suositus tulee täyteen nauttimalla 5–6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa. Nestemäisten maitovalmisteiden tilalla voi käyttää kalsiumilla – ja mielellään myös jodilla – täydennettyjä kasvipohjaisia tuotteita, kuten kaura-, soija- ja mantelijuomia tai jogurtintyyppisiä tuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kysyjä käyttää edellä mainituista tuotteista vain juustoja, riittävän määrän kalsiumia saa noin 90 grammasta höylättävää juustoa. Määrä vastaa 5–9 viipaletta siivun paksuudesta riippuen.

Kalsium heikentää raudan imeytymistä, jos sitä sisältävää ruokaa nauttii yhdessä rautaa sisältävän ruoan kanssa. Vähintään kahden tunnin väli turvaa sen, että niin kalsium kuin rautakin pääsevät imeytymään.

Mainittakoon, että myös suuret määrät C-vitamiinia voivat lisätä virtsatiekivien muodostumista. Selvästi liian suuren määrän voi saada käytettäessä C-vitamiinivalmisteita. Ruoasta liian suuria määriä on vaikea saada.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

URSULA SCHWAB ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy Toimitus valitsee julkaistavat tekstit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla