
Jo yksi leipäviipale voi sisältää puoli grammaa suolaa.
Leipää ostaessa moni kurkkaa ensimmäiseksi kuidun määrän.
– Tuotetta voidaan mainostaa kuitupitoisena, jos siinä on yli kolme grammaa kuitua sadasta grammasta, tai runsaskuituisena, jos kuitua on yli kuusi grammaa. Se voi kuitenkin hyvän kuidun lisäksi sisältää runsaasti suolaa tai sokeria, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.
Suolan saantisuositusta ei useinkaan kerrota tuoteselosteessa. Se on viisi grammaa päivässä. Leipäviipaleessa voi olla puoli grammaa suolaa.
– Kuusi ruisleipäpalaa levitteellä, yhdellä juustoviipaleella ja leikkeleellä täyttää jo päivän koko suolasuosituksen, Palssa laskee.
Joitakin leipiä markkinoidaan herkkävatsaiselle sopivana. Pakkauksessa kerrotaan myös, ettei tuotteeseen ole lisätty sokeria ja että se on vegaaninen. Hyviä asioita kaikki, mutta onko tiedoilla merkitystä?
–Vaikka leivässä käytetyt viljat olisi käsitelty helpommin sulavaan muotoon, siinä voi olla runsaasti suolaa ja vähän kuitua.
Valitse fiksusti
- Vähäsuolaisessa leivässä on suolaa alle 1g/100 g.
- Kuitupitoisessa on kuitua 3 g/100 g ja runsaskuituisessa 6 g/100 g.
- Sydänmerkin saavissa leivissä on suolaa enintään 0,9 g ja kuitua vähintään 6 g/100 g.
Asiantuntija Anette Palssa ravitsemusterapeutti
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.