Moni meistä ei enää siedä jokapäiväistä leipäämme, viljan gluteiinia. Juhliin onkin syytä aina valmistaa myös gluteenitonta syötävää. Tässä 55 ihanaa reseptiä.

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien, gliadiinin ja gluteniinin muodostama aine. Se parantaa leivonnaisia, sillä gluteeni antaa taikinalle sitkon. Erityisen haastavaa onkin leipoa gluteenitomasti. Niitäkin ohjeita löytyy 55:n gluteenittoman herkkumme joukosta.

Gluteenittomat reseptimme löydät Kokeile gluteenitonta -teemasta.

Keliakia on monin tavoin oireileva sairaus, jonka ainoa hoitokeino on täysin gluteeniton ruokavalio. Kun vehnä, ohra ja ruis eli gluteeni poistetaan ruokavaliosta, ohutsuoli paranee entiselleen.

Gluteeniherkällä viljan gluteeni aiheuttaa vatsavaivoja. Kiusalliset oireet alkavat parissa tunnissa ruokailun jälkeen. Joskus siihen menee pari päivää. Oma kokemus ratkaisee sopivan ruokavalion: joillekin tuntuu toimivan gluteeniton, toiset hyötyvät laktoosin välttelystä.