Vesi on kaloritonta, mutta ei siinä ole ravintoaineitakaan. Maito ja tuoremehukin lihottavat, jos niitä juo litroittain, ja alkoholissa on melkein yhtä paljon kaloreita kuin rasvassa. Juomista voikin kertyä energiaa paino-ongelmaksi asti.

1 Mitkä ovat parhaat ruokajuomat?

Vesi ja rasvaton maito ovat hyviä ruokajuomia. Pronssille nousee maito, jossa on prosentti rasvaa.

Neljänneksi paras voisi olla kevytmehu. Viidenneksi tulee sokeroimaton tuoremehu varsinkin niille, jotka eivät syö paljoa hedelmiä.

Kerran pari viikossa voi juhlistaa ateriaa viinillä tai oluella. Lastenkin juhlan voisi erottaa arjesta sillä, että limsaa tarjottaisiin vain sauna- ja juhlajuomana.

2 Paljonko juomista kertyy energiaa päivässä?

Jos juo aterioilla yhteensä puoli litraa maitoa tai tuoremehua, niistä tulee noin 200 kcal päivässä. Jos korvaa juomat vedellä, välttää viikossa 1 400 kaloria, mutta jää myös ilman juomien mahdollisia vitamiineja, kalsiumia ja kivennäisaineita.

Rasvaton maito on kalsiumin lähteistä vähäkalorisin.

3 Jos juon mahan täytteeksi ennen ateriaa lasillisen maitoa, laihdunko?

Ei pelkästään sillä, vaan energiankulutuksen on oltava tankkausta suurempi. Maidon kalsiumin on ajateltu estävän rasvan imeytymistä, mutta siitä ei ole näyttöä. Nälkä pysyy kauemmin pois lihalla tai kalalla kuin nestemäisillä maitotuotteilla.

Desissä kananrintaa on saman verran energiaa kuin puolessa litrassa maitoa. Yleensäkin nestemäisen elintarvikkeen nauttimisen jälkeen tulee nopeammin uudestaan nälkä kuin kiinteän elintarvikkeen.
Tämä koskee myös juotavia salaatteja.

4 Voiko arkijuomilla lihoa?

Kyllä voi. Naiset tietävät paremmin, että tuoremehustaja muistakin juomista saa keskimäärin 40 kcal/dl. Miehille on isompi yllätys, että litrassa maitoa on noin 400 kcal eli saman verran kuin pienessä ateriassa. Raavas mies voi huitaista litran maitoa yhdellä aterialla ja useampia litroja päivässä.

5 Mistä kalorit tulevat tuoremehuun, kun hedelmät ovat vähäkalorisia?

Tuoremehut ovat tiivistettyjä hedelmiä. On paljon helpompi juoda litra pari tuoremehua kuin syödä 10 appelsiinia tai 10 omenaa. Nälkä pysyy toki poissa paremmin kokonaisilla hedelmillä kuin mehulla.
Joihinkin tuoremehuihin on lisätty sokeria.

6 Onko kahvissa kaloreita?

Kahvissa ei ole energiaa, jos juo sen ilman sokeria ja maitoa. Kahvia voi juoda huoletta 2–4 kupillista päivässä. Kalsiumia saa, kun lisää kahviinsa runsaasti rasvatonta maitoa. Kahvi saattaa poistaa elimistöstä nestettä, mutta menetyksen voi korvata helposti juomalla kahvin kanssa pienen lasillisen vettä.

7 Entä kylmäkahvipullotteet?

Kylmäkahvivalmisteet ovat välipalanluonteisia, sillä ne on tehty yleensä rasvaiseen maitoon. Pullollisessa on 130 kcal.

8 Minkä verran teetä voi juoda päivässä?

Teen päivittäisessä käytössä ei ole rajoituksia. Teehen voi myös lorauttaa maitoa ilman, että teen katekiinien toiminta häiriintyy. Katekiinit ovat flavonoideja, jotka lisäävät ehkä aineenvaihduntaa ja
vähentävät huonoa LDL-kolesterolia.

Tee näyttäisi suojaavan valtimotaudeilta myös jotenkin muutenkin kuin laskemalla pahaa kolesterolia.
Tee saattaa vaikuttaa edullisesti veren hyytymistekijöihin.

Maitotee voi olla varsinkin nuorille naisille myös kalsiumin lähde.

9 Laihduttaako vihreä tee?

Teen kofeiini ja katekiinit voivat kiihdyttää perusaineenvaihduntaa ja siten laihduttaa. Vaikutus on kuitenkin niin pieni, ettei sillä ole painonpudotuksessa merkitystä.

10 Mitä hyötyä on energiajuomista?

Energiajuomissa on nimensä mukaisesti runsaasti energiaa eli sokeria. Jos niitä juo parikin tölkkiä päivässä, kertyy 300–500 kaloria. Energiajuomissa on piristävää kofeiinia vain 30 mg desissä, samassa määrässä kahvia sitä on 100 mg.

11 Entä jos juo light-energiajuomia?

Miksi ne ovat energiajuomia, jos niissä ei ole energiaa? Jos haluaa piristyä, kahvi tai tee piristävät kaloreitta. Kevyissä energiajuomissa on 10–35 kcal/dl.

12 Onko energiajuomista haittaa?

Lapsille ja nuorille niitä ei suositella siksi, että ne sisältävät piristettä, kofeiinia. Turhien kaloreiden lisäksi ne ovat myös haitallisia hampaille. Energiajuomat ovat trendikkäitä mutta aika tarpeettomia.

13 Kevytlimsa vai sokerilimu?

Kevyt, sillä siinä ei ole energiaa. Aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti kuulostavat vaarallisilta mutta eivät sitä ole. Keinomakeita on tutkittu, ja ne on turvallisiksi todettu. Hampaille kevytlimsa on yhtä epäterveellinen kuin sokeroitu limsakin.

14 Voiko kevytlimsa lihottaa?

Kevytlimsojen lihottavat vaikutukset ovat kaupunkilegendoja. On häviävän pieni mahdollisuus, että keinomakeutusaineet vaikuttaisivat hormonitoimintaan ja voisivat lisätä rasvan varastoitumista. Mitään näyttöä tästä ei ole.

Ajatellaan myös, että makeutusaineista ei tule aivoihin samaa kylläisyydentunnetta kuin sokerista,
ja siksi ihminen syö vähemmän sokerijuoman kuin kevytjuoman kanssa. Toisenlaisen näytön puutteessa on todettava, että energiapitoinen juoma lihottaa, jos sitä juo yli oman kulutuksensa.

15 Mistä kaljamaha tulee?

Se ei tule suoraan oluenjuomisesta vaan siitä, että juodaan ja syödään liikaa. Miehet lihovat tyypillisesti vatsan seudulta. Perimä määrää, mihin rasva elimistössä kertyy.

16 Mistä kalorit tulevat alkoholiin, joka ei ole makeaa?

Alkoholi itsessään ei ole vähäkalorista, vaan siinä on 7 kcal/g. Melkein saman verran kuin rasvassa,
jossa on 9 kcal/g.

17 Miksi alkoholistit sitten ovat usein hyvin laihoja?

He syövät paljon vähemmän ja yksipuolisemmin kuin muut. Jos syö normaalisti ja juo paljon alkoholia,
varmasti paino nousee.

Asiantuntijoina ravitsemusepidemiologit Jaakko Mursu ja Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopiston
kansanterveyden tutkimusyksiköstä.

Lue lisää energiajuomista.

Energiaa juomassa kcal/dlVesi 0

Vishy 0

Light-mehu 0

Rasvaton maitojuoma 27

Rasvaton maito 33

1 % -maito 43

1,5 % -kevytmaito 46

3,5 % - täysmaito 63

Vuohenmaito 66

Kaakaojuoma, sokeriton,

kevytmaito 50

Kahvimaitojuoma 24–45

Tuoremehu, täysmehu 35–40

Energiajuoma 50

Light-energiajuoma 10–35

Punaviini 60–70

Valkoviini 70–100

Alkoholiton viini 20

Pilsneri 20

IV-olut 40

Keskiolut 45

Vahva olut 70

Siideri kevyt 30

Siideri makea 35–51

Siideri kuiva 35

Siiderijuoma 45

Kermalikööri 300

Likööri 260

Konjakki/rommi/viski 230

Lisää tietoa:

Elintarvikkeiden koostumustietopankki

Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti