
Taas löytyi hyvä syy panna suu makeaksi mansikoilla. Lue mitä muuta tutkimus kertoo tästä makesta herkusta.
Mansikasta on paljon kliinisiä, enimmäkseen pakkaskuivatulla mansikkajauheella tehtyjä tutkimuksia. Niiden mukaan niiltä, jotka söivät mansikkajauhetta päivittäin usean viikon ajan, mitattiin alhaisempia kolesterolipitoisuuksia.
Mansikalla on tehty myös niin sanottuja ateriatutkimuksia, joissa mansikkaa on nautittu runsaasti rasvaa tai hiilihydraatteja sisältävän aterian kanssa. Niissä mansikka on parantanut veren rasva-arvoja ja vähentänyt rasvojen hapettumista.
Muutamissa tutkimuksissa mansikka on vähentänyt myös insuliinitason nousua ja hillinnyt aterian jälkeistä tulehdusta. Toisin sanoen pienentänyt diabetesriskiä.
Lisäksi mansikka on parantanut ikääntyvien rottien muistia ja kognitiivisia kykyjä. Yhden tutkimuksen mukaan mansikoita vähintään kaksi kertaa viikossa syövillä ihmisillä oli paremmat kognitiiviset kyvyt kuin mansikkaa vähemmänsyövillä.
Täyttä tavaraa
MARJAJAUHEISSA marjan ainesosat ovat tiivistetyssä muodossa, sillä niistä on poistettu vesi. Toisaalta herkimpiä aineita saattaa silloin tuhoutua.
Asiantuntija: Riitta Törrönen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta