
Kaupan hyllyllä on hurjasti erilaisia kasviöljyjä. Mikä niistä kannattaisi hankkia, jos haluaa mahdollisimman terveellisen ja monikäyttöisen öljyn ruuanlaittoon? Ravitsemusterapian professori vastaa.
Asiantuntija vastaa:
Kasviöljyistä ei-trooppiset eli sellaiset, jotka ovat jääkaappilämpötilassa juoksevia, ovat terveydelle hyväksi. Ne turvaavat riittävää pehmeän rasvan määrää ruokavaliossa. Siksi kasviöljyjen tulisi kuulua päivittäiseen ruokavalioon.
Sopiva määrä öljyä on naiselle 1,5–2 ruokalusikallista ja miehelle 2–3 ruokalusikallista päivässä. Öljyn voi lisätä ruokiin, salaattiin tai nauttia sellaisenaan. Monipuolisimpia öljyjä ovat rypsi-, rapsi-, soija-, hamppu- ja saksanpähkinäöljyt, samoin camelina- ja pellavansiemenöljyt, sillä niissä on molempia elimistön tarvitsemista ns. välttämättömistä rasvahapoista, linoli- ja alfalinoleenihappoa.
Myös muut ei-trooppiset kasviöljyt, esim. oliivi- ja auringonkukkaöljy, ovat hyviä terveydelle edullisen pehmeän rasvan lähteitä. Paistamiseen sopivat parhaiten rypsi- ja rapsiöljyt sekä edullisemmat oliiviöljyt. Kylmäpuristetut öljyt kestävät paistamista huonommin.
Kasviöljykapselit tuovat oman lisänsä pehmeän rasvan saantiin, mutta yksistään niillä riittävää pehmeän rasvan määrää ruokavaliossa ei pysty turvaamaan, joten kasviöljyjä on hyvä sisällyttää ruokavalioon päivittäin.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.