Kalaöljyjen edullisista vaikutuksista on kuultu kymmeniä vuosia. Onko totta Hyvä terveys lehdessä (15/2011) ollut tieto kalaöljyn haittavaikutuksista? Väitettiin, että se lisää huonoa LDL-kolesterolia ja paastoverensokeria joillakin henkilöillä? Kaikki eivät syö kalaa, joten eikö kalaöljy ole parempi kuin ei sitäkään?

Kalaöljyjen vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Sitä, mikä tähän on syynä, ei vielä tiedetä. Vaikuttaa siltä, että perintötekijöillä on osuutensa tässäkin asiassa. Joillakin kalaöljyt näyttävät vaikuttavat maksan toimintaan siten, että veren rasva-arvot muuttuvat huonommiksi, samoin kuin paastoverensokeripitoisuus.

Kalaöljyjen edulliset vaikutukset ovat tulleet esiin tutkimuksissa, joissa on katsottu niiden vaikutusta sepelvaltimotautipotilailla. On havaittu, että nimenomaan näillä potilailla kalaöljyt vaikuttavat edullisesti sydämen rytmiin sekä tekevät valtimon ahtautumista vakaampia. Ahtauma suonen seinämässä ei siis ”repeä” niin helposti. Muilla potilasryhmillä, esim. masentuneilla, havainnot ovat hyvin ristiriitaisia ja siksi kalaöljyjä ei suositella muille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa siis seurata omia veren rasva- ja sokeriarvoja. Jos paastoverensokeri tai veren huono kolesteroli (LDL-kolesteroli) on koholla, on syytä tarkkaan harkita kalaöljyvalmisteen käyttöä.
Suuria annoksia kalaöljyvalmisteita voidaan käyttää lääkärin valvonnassa reilusti suurentuneen veren triglyseridipitoisuuden hoidossa. Tällöin lääkäri seuraa tarkasti mm. verensokerin- ja LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Lievemmin koholla olevien triglyseridipitoisuuksien hoitoon suositellaan kahta kolmea kala-ateriaa viikossa, alkoholin välttämistä sekä kuitupitoisia hiilihydraattilähteitä ja kuiduttomien sekä vähäkuisten hiilihydraattilähteiden, kuten sokerin ja valkoisen jauhon, välttämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalan terveysvaikutukset perustuvat muuhunkin kuin sen rasvaan. Joissakin tutkimuksissa, joissa on verrattu rasvaista ja vähärasvaista kalaa, vähärasvaisen kalan terveysvaikutukset ovat olleet jopa paremmat kuin rasvaisen kalan. Muun muassa verenpaineesta on tällaisia havaintoja. Miksi näin on, ei tiedetä. On esitetty, että kalan valkuainen voisi olla yksi tekijä. Voi toki olla ettei tekijää vielä tunneta.

Kalaa ei tarvitse tarjota ”hienona kala-ateriana” kaksi kertaa viikossa, vaan sitä voi syödä esimerkiksi leivän päällä leikkeleen asemasta tai laittaa salaatin joukkoon. Markkinoilla on kalasäilykkeitä myös kotimaisesta kalasta, jotka sopivat mainiosta tähän.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

mulkvisti

Kirjoitat just nappiin tästä "asiantuntijasta" mutta niinhän ne monet muutkin suomen kansalaisia harhaanjohtavat "tietoviisaat tietämättömät" tekevät haluavat vain omien tulojensa maksimointia sillä tavalla että pyrkivät kaikin asioita vääristelevin keinoin harhauttamaan ja todellakin valehtelemaan silmät päästään niin päättäjät kuin "lääkäreiksi"  itseään tituleeraavat jne. Sairausbisnes se on mikä rulaa. Jos ei muuten saada sairaiksi niin annetaan lääkettä keksityyn masennukseen niin johan tokenee ja bonuksena kaupanpäälle aiheuttaa jos jonkinlaisia vikoja. jne. SYÖKÄÄ VOITA ja kieltäytykää kolesterolilääkemyrkyistä niin elätte pidempään.

  • ylös 11
  • alas 14
Vierailija

Aloitin Lipitorin käytön kai yli 10v sitten, kun kolesteroli oli yli 6 ja käytin 5 vuotta. Pystyin lopettamaan kun aloin käyttämään  3 erilaista kalaöljyä,  kun kukaan ei tietänyt mikä on parasta. Käytän jokaista suosituksen mukaan, siis 3 x suositus. Kolesterolini on  4,4 ja Ldl hyvin alhainen. 

Kaikki alkoi kun puolisolleni ei sopinut Lipitori. 

  • ylös 11
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla