Moni terve aikuinen syö monivitamiinivalmisteita pienentääkseen terveysriskejään, mutta todisteet niiden tehosta puuttuvat.

Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan tutkimusnäyttö ei suurelta osin riitä hyötyjen, mutta ei myöskään haittojen arvioimiseen.

Tulokset osoittavat, että todisteet yksittäisten vitamiinien tai niiden yhdistelmien tehosta sydäntautien ja syöpien ehkäisyssä ovat yleisesti ottaen riittämättömiä, mutta joitain poikkeuksia on. E-vitamiini ja beetakaroteeni ovat nykytiedon mukaan tehottomia sydäntauteja ja syöpää vastaan, ja beetakaroteenilisät saattavat jopa suurentaa keuhkosyövän vaaraa riskiryhmissä.

Katsauksen laatijat huomauttavat, että tutkimuksessa tarkasteltiin vain terveitä aikuisia, joilla ei ollut vitamiini- tai hivenainepuutoksia, joten tulokset eivät päde esimerkiksi lapsiin, raskaana oleviin tai vitamiinien puutostiloista kärsiviin. Katsauksessa myös keskityttiin tavallisiin, yleisesti käytettyihin vitamiiniannoksiin. Suurina annoksina monien vitamiinien haitat sekä mahdollisesti myös hyödyt ovat suurempia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiedot perustuvat yhdysvaltalaisen U.S. Preventive Services Task Force -asiantuntijajärjestön tutkimuskatsaukseen, jossa tarkasteltiin monivitamiinien hyötyjä ja haittoja sydän- ja verisuonitautien ja syövän ehkäisyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim

 Lue lisää Vitamiinit - mistä ja miten paljon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla