Syksyllä pakastetut marjat on syöty loppuun. Perheessämme sekä aikuiset että lapset syövät kuitenkin mielellään marjoja. Onko kaupan marjoja turvallista syödä? Täytyykö kotimaisetkin pakastemarjat kypsentää? Mitä niiden ravintoarvolle tapahtuu pakastamisen ja muun käsittelyn yhteydessä? Ajaako kaupan pakkasmarja saman asian, kuin itse poimittu pakkasmarja? Haluamme syödä ravitsemussuositusten mukaisesti.

Marjat ovat kuitupitoisia ja sisältävät mukavasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hiven­aineita. Marjoissa on myös erilaisia fenolisia yhdisteitä, mm. flavonoideja, joilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Marjat ovat myös kevyttä syötävää. Ravitsemussuosituksissa suositellaan kasvisten, marjojen ja hedelmien yhteismääräksi vähintään 500 g päivässä. Tästä marjoja ja hedelmiä on hyvä olla noin puolet.

Kotimaisia pakastemarjoja ei tarvitse kuumentaa. Sen sijaan ulkomaiset on kuumennettava taudinaiheuttajien, mm. kalikiviruksen, tuhoamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakastaminen säilöö ravintoaineet varsin hyvin. Kotipakastuksessa on tärkeää muistaa käsitellä marjat mahdollisimman pian pakastuskuntoon ja pakastaa nopeasti. Marjoja ei suositella säilytettäväksi pakastimessa yli 9 kk ajan, sillä niiden ravintoainesisältö pienenee pikkuhiljaa ja bakteerien määrä lisääntyy. Koti­pakastin ei ole tarpeeksi kylmä estämään näitä muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös kaupan pakastemarjat ovat hyvää syötävää. Pakastaminen tapahtuu tehokkaasti, joten ravintosisältö säilyy hyvänä. Mutta aivan kuten kotipakastettujenkin marjojen kohdalla, sulatukseen on kiinnitettävä huomiota. Hitaan sulatuksen aikana marjojen ravintosisältö pienenee selvästi. Siksi marjat olisi hyvä sulattaa nopeasti, esim. mikroaaltouunissa, ja syödä välittömästi sulatuksen jälkeen.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla