Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Saako lapsille antaa proteiinipatukoita? Onko niille ikä- tai käyttörajoitusta? Annan sellaisen toisinaan 5- ja 13-vuotiailleni terveellisempänä vaihto­ehtona.

Tämä kysymys on erittäin visainen, sillä proteiini­patukoiden valikoima on laaja. Valmisteet näyttävät lähinnä olevan suunnattu aikuisille kuntoilijoille ja painonhallinnan tai laihdutuksen tueksi. Tuotteiden koostumuksissa on aikamoinen kirjo. Apteekeissa myytävät proteiinipatukat luokitellaan kliinisiksi ravintovalmisteiksi, joten niitä koskevat hieman erilaiset säädökset kuin kaupoissa ja kuntosaleilla elintarvikkeina myytäviä patukoita.

Apteekkituotteissa on energiaa noin 150–220 kcal ja proteiinia 13 grammasta jopa noin 25 grammaan patukkaa kohden. Niitä ei tule antaa alle 3-vuotiaille ja 3–6-vuotiaillekin hyvin harkitusti. Tätä periaatetta noudattamalla ei ainakaan kovin suuresti erehdy muiden proteiinipitoisuudeltaan vastaavien valmisteiden osalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokakaupoissa myytävissä patukoissa proteiinia voi olla huomattavasti vähemmän, esim. 3–4 grammaa patukkaa kohden. Niiden osalta tällaiset ikärajoitukset tuntuvat turhilta. Proteiinin tarve 5-vuotiaalla on keskimäärin noin 50 grammaa ja 13-vuotiaalla noin 80 grammaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysymyksestä saan käsityksen, että proteiinipatukka korvaisi esim. suklaapatukan. Vaikka kaikenlaisten naposteltavien määrä on hyvä pitää kohtuudessa, karkkipäivänä voi huoletta syödä ihan rehellisen suklaapatukan. Se ei terveyttä edistävää ruokavaliota kaada.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla