68-vuotias lukija kertoo, ettei vatsa toimi enää ilman Movicol-valmistetta, Laxoberonia, luumuja tai pellavansiemeniä. Hän liikkuu paljon ja elää muutenkin terveellisesti. Mitä pitäisi tehdä laiskan vatsan kanssa?

Ummetuksen taustalla voi olla hyvin monenlaisia tekijöitä. Myös yksilölliset erot suolen toiminnassa ovat suuret. Ummetuksen määritelmänä pidetään, että ulostaa harvemmin kuin joka 3. päivä tai uloste on niin kovaa, että ulostaminen on hankalaa. Terveillä aikuisilla ummetus ei ole kovin yleinen vaiva, mutta iäkkäillä se sen sijaan on varsin yleistä.

Ruoan vähäinen kuitupitoisuus altistaa ummetukselle, samoin vähäinen liikunta. Myös liian vähäinen nesteiden nauttiminen voi olla ummetuksen taustalla. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa johtaa ummetukseen. Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta, samoin jotkin aineenvaihduntasairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Toiminnallisissa vatsavaivoissa voi esiintyä niin ummetusta kuin ripuliakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ummetuksen hoidossa ruokavaliosta on syytä tarkistaa sen kuitupitoisuus. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi olla vähintään 500 g päivässä. Sekä raa’at että kypsät vaihtoehdot ovat sopivia ummetuksen hoidossa. Viljatuotteista tulisi valita täysjyvätuotteita eli puurot täysjyvähiutaleista tai -jauhoista tehtyinä sekä leivistä vaihtoehdot, jotka sisältävät vähintään 6 g kuitua 100 g kohden. Kuitupitoisuus on ilmoitettu myyntipakkauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös leseitä voi käyttää, mutta ne on hyvä turvottaa ennen syömistä esim. piimässä tai jogurtissa. Siemenissä ja pähkinöissä on myös kuitua, mutta runsaan energiapitoisuuden vuoksi niiden käyttömäärä on hyvä pitää kohtuullisena. Esim. pähkinöiden osalta pientä kourallista pidetään kohtuuannoksena.

Pellavansiemeniä käytetään usein ummetuksen hoidossa. Elintarviketurvallisuusvirasto ei kuitenkaan suosittele niiden pitkäaikaista säännöllistä käyttöä. Kuuriluonteisesta käytöstä ei ole haittaa. Pellavansiemenrouhetta ei suositella, vaan pellavansiemenet olisi hyvä halutessaan käyttää kokonaisina.

Luumut lis√§√§v√§t suolen toimintaa sek√§ kuitupitoisuutensa ett√§ kemiallisen ainesosansa, difenyylisatiinin, avulla. Difenyylisatiini lis√§√§ suolen supistelua, mik√§ nopeuttaa ulostemassan kulkua suolistossa. Suoli kuitenkin tottuu t√§h√§n yhdisteeseen, jolloin sen vaikutus heikkenee tai jopa h√§vi√§√§ kokonaan. T√§m√§n vuoksi luumuja ei suositella k√§ytett√§v√§ksi p√§ivitt√§in. 2‚Äď3 kertaa viikossa on sopiva k√§ytt√∂tiheys.

Ruokavalion kuitupitoisuuden ja nesteensaannin riittävyyden voi tarkistuttaa ravitsemusterapeutilla. Jos ummetusvaiva jatkuu, mahasuolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkärin arviota voisi miettiä.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Kannattaa mennä lääkäriin monet sairaudet kuten keliakia, diabetes ja kilpirauhsen vajaatoiminta aiheuttavat ummtusta. jos ruokavaliosta on ollut noin vähän apua sinulla on todennäköisesti jokin sairaus.

  • yl√∂s 12
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla