Lievän tulehduksen näkökulmasta pahimpia ruoka-aineita ovat sokeri, prosessoitu liha ja eläinperäinen rasva. Varsinkin sokeri ja rasva yhdessä ruokkivat tulehdusta. Millainen ruoka suojaisi elimistöä? Auttaako inkivääri, valkosipuli tai kurkuma?

Lievän tulehduksen olemassaolon elimistössä voi yleensä päätellä ilman mitään testiä. Se on yleisempi lihavilla ja vanhoilla kuin normaalipainoisilla nuorilla tai keski-ikäisillä.

Lihoessa lisääntyvä rasvakudos muokkaa itsessään olevia syöjäsoluja uuteen muotoon, joka tuottaa tulehdusaineita. Jos ylipainoa on ollut pitkään, on myös lievää tulehdusta.

– Paras keino rauhoittaa lievää tulehdusta on liikakilojen laihduttaminen pysyvästi, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo kasvisten lisääminen hoitaa tulehdusta

Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioonvoi hoitaa tulehdusta, vaikka paino ei laskisikaan. Tutkimusten mukaan suojaavassa ruokavaliossa on myös runsaasti kuitua ja juoksevia kasviöljyjä – myös rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Toisin kuin monet luulevat, täysjyväviljat ja rypsiöljy eivät aiheuta tulehdusta, Laatikainen vahvistaa.

Sen sijaan tyydyttynyt kova rasva lisää lievää tulehdusta ainakin runsaasti ja vuosikausia käytettynä. Voin ja kerman ”luonnollisuus” ei vaikuta tähän asiaan mitenkään.

Maitoa on niin ikään pidetty tulehdusta lisäävänä ruoka-aineena, mutta tutkimuksissa se on osoittautunut pääsääntöisesti neutraaliksi. Se ei siis lisää eikä lievitä tulehdusta.

Usein kuulee väitettävän, että kurkuma, inkivääri ja valkosipuli ovat tehokkaita tulehduksen vähentäjiä. Eivät ole. Alustavien tutkimusten mukaan niillä voi olla lieviä tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, mutta koska asiasta ei vielä ole kunnollisia tutkimuksia, tästäkään ei voi olla vielä varma.

Tutkimusten valossa lievää tulehdusta parhaiten ehkäisevä ruokavalio on mukaelma Välimeren ruokavaliosta. Se ei ole kaukana Suomessa suositeltavasta Itämeren ruokavaliosta.

Joka päivä

  • Kasviksia 6 kourallista kasviksia.
  • Hedelmiä ja marjoja 3 annosta.
  • Palkokasveja vaikka joka päivä, jos vatsa sietää.
  • Maitotaloustuotteita noin 3 annosta päivässä.
  • Rypsiöljyä, extra-neitsytoliiviöljyä ja pähkinöitä tai siemeniä 30 g
  • Täysjyväviljaa yksilöllisesti.

Joka toinen päivä

  • Kalaa, mereneläviä, kanaa, perunaa sekä kananmunaa.

Korkeintaan 3 kertaa viikossa

  • Punaista lihaa.

LISÄKSI 

  • Korvaa suolaa yrteillä.
  • Juo viiniä vain maltillisesti.
  • Tuoremehua enintään 2,5 dl päivässä.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Voisiko toimittaja linkata tutkimustiedot, jossa on tutkittu kohderyhmää, joka on syönyt pelkästään lihaa ja valvotusti näin? Itse olen nähnyt vain tutkimuksia, joissa kohderyhmä on syönyt esim hampurilaisia, joissa on vehnää, sokeria ja muuta paskaa ja tästä on vedetty johtopäätöksiä punaisen lihan vaikutuksesta.

Jos ei ole esittää niin suosittelen valeuutisten julkaisematta jättämistä.

  • ylös 14
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla