Esittelemme viisi hampaiden kevythoitoa, olisiko niistä apua sinulle?

Kiillotus

Kiillotuksessa kirkastetaan tummuneita, vanhoja muovipaikkoja tai värjäytyneitä paikkojen saumoja, jos värjäytymä on pintakerroksessa. Kiillotus tehdään muovipaikkojen viimeistely­välineillä.

Mihin auttaa  Yksittäisten kellastuneiden tai tummuneiden, näkyvillä olevien muovipaikkojen sävyn palauttamiseen. Tekniikalla voidaan poistaa myös hammasrautojen liimasta jääneitä jäämiä, jotka keräävät ruokaillessa itseensä tummentavia aineksia.

Nopea tapa, vie noin puoli tuntia,  kirkastaa hymyä esimerkiksi juhlien alla.

Ei sovi  Jos vanha paikka on umpivärjäytynyt, kiillotus ei riitä, vaan paikka on vaihdettava. Menetelmä ei myöskään kirkasta tummentuneita  hampaita vaan siihen tarvitaan valkaisu.

Hinta Noin 80–120 euroa.

Laminaatit

Laminaatti on omaan hampaaseen liitettävä posliinifasadi, joka peittää ulkopinnan ja kärjen. Se kiinnitetään muovisementillä oman, hiotun hampaan päälle. Laajemmissa laminaattihoidoissa tehdään ensin vahaluonnokset, jotta nähdään, miltä laminaatit näyttäisivät suussa.

Mihin auttaa  Kuluneille, eroosioituneille  ja runsaasti edestä paikatuille hampaille. Yksittäisiin tummiin hampaisiin ja pieniin asentovirheisiin.
Usein laminaatteja edeltää hampaidenvalkaisu, koska posliinin väriä ei voi muuttaa.

Alkutarkastus, suunnittelu ja laminointi vie pari viikkoa. Jos hampaat myös valkaistaan, hoito kestää noin kuukauden. Laminaatit ovat erittäin pitkäikäisiä.
Yö­narskuttaja tarvitsee purentakiskon.

Ei sovi   Niille, joilla ei ole hammaskiillettä jäljellä tai jos hampaissa on isoja muovipaikkoja tai vanha kruunu.

Hinta  Laminaatti yhteen hampaaseen maksaa noin 1 000 euroa. Summassa ovat mukana hammas­lääkärin ja -teknikon kulut.

Valkaisu

Kellastuneet hampaat valkaistaan vetyperoksidia sisältävän valkaisugeelin avulla vaaleammiksi ja kirkkaammiksi. Hoitoa edeltää hampaiden ja suun limakalvojen kunnon tarkistus sekä hammas­kiven poisto.Hammaslääkäriltä voi ostaa myös koti­valkaisukiskoja, hinta noin 300 euroa.

Mihin auttaa  Tummuneille, iän, tupakoinnin, kahvin tai punaviinin juonnin myötä kellastuneille hampaille, mutta myös niille, joilla on luonnostaan keltainen hammasluu.

Usein valkaistaan koko ”hymyalue” eli ylä- ja alahampaiden etupuoli. Yksittäisiä hampaitakin voidaan valkaista.

Vastaanotolla tehty valkaisu kestää 1–1,5 tuntia. Ikenet suojataan ja vetyperoksidigeeliä levitetään hampaille 1 x 30 min tai 3 x15 min menetelmästä riippuen. Lampun tai laserin avulla tehdyn hoidon paremmuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Vastaanotolla tehdyssä valkaisussa voidaan käyttää voidaan käyttää voimakkaampia vetyperoksidipitoisuuksia, joten hoitotulos on näkyvämpi.

Joskus vastaanottovalkaisu tarvitsee rinnalleen kotivalkaisun halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hoitotulos säilyy hyvin, jos ei tupakoi, ja usein päivitykseksi riittää muutaman päivän kotivalkaisukuuri parin vuoden välein.

Ei sovi  Niille, joilla on hampaiden etualalla paljon paikkoja tai joilla kiille on vaurioitunut. Raskaana olevia tai alaikäisiä ei valkaista.
Vuoden aikana hampaita voi valkaista turvallisesti vain kerran. Joillakin valkaisun aiheuttama vihlonta estää uudet valkaisut.

Hinta Vastaanottovalkaisu maksaa noin 250–500 euroa valkaisutavasta riippuen. Hinnat vaihtelevat yksityisten hammasasemien välillä.

Kerrostusmuovitekniikka

Uusi ja halvempi tapa saada suorempi, tasaisempi tai muuten vain paremman näköinen purukalusto. Muovihammas tehdään useista, potilaan omaa hammasta jäljittelevistä ja valoa aidosti heijastavista värisävyistä. Se luo kolmiulotteisen vaikutelman, eikä hammas näytä paikatulta.

Kerrostusmuovitekniikassa ei tarvitse useinkaan porata potilaan omia hampaita. Lopputulos näyttää siltä, kuin suussa olisi aito hammas.

Mihin auttaa  Häiritseviin hammasrakoihin, jopa etuhampaiden välien kiinnikuromiseen tai esimerkiksi yhden tai muutaman tummentuneen hampaan päällystämiseen.

Sopii myös pienten asentovirheiden, kuten sisäänpäin kallistuneiden hampaiden suoristamiseen, jos varsinainen oikomishoito ja hammasraudat eivät houkuta.
Muovilla voidaan myös jatkaa lohjennutta tai katkennutta hammasta.

Muovikerrostus on vaihtoehto muun muassa ikääntyneille, jotka eivät halua ryhtyä pitkällisiin oikomishoitoihin tai laajoihin laminaattihoitoihin.

Menetelmä käy myös niille, joilla ei ole tuhansia euroja käytettävänä oikomisremonttiin tai jotka haluavat siirtää oikomishoitoa myöhempään.

Muovitus tehdään yhdellä hammaslääkärikäynnillä 1–4 tunnissa hampaiden korjauksen laajuudesta riippuen. Muovi kestää paikoillaan ja kiiltävänä vuosia, joskus lopun ikää – joskin sitä saatetaan joutua kiillottamaan vuositarkistusten yh­teydessä.

Ei sovi Jos hammas on siinä kohtaa purukalustoa, johon kohdistuu kovat purentavoimat, muovi ei kestä. Myöskään yönarskuttelijoille muovikerrostus ei käy, koska se ei ole niin kestävää kuin posliiniset korjausmateriaalit.
Jos omaa hammasta tai hammaskiillettä on jäljellä vain vähän tai jos hampaissa on paljon virheasentoja.

Hinta  Noin 250–375 euroa hampaalta riippuen hoidon laajuudesta.

Esteettinen oikomishoito

Uudenlainen kevyempi tapa oikoa hampaita sopii hymyalueen pieniin  virheasentoihin. Menetelmiä on kahdenlaisia: irrotettavin kojein tai kiinteällä kojeella tehtävää oikomista. Kummallakaan menetelmällä ei voi muuttaa takahampaiden purentaa.

Hoidon alussa hampaista tehdään kipsimalli, jonka pohjalta hammasteknikko valmistaa oikomiskojeen.

Irrotettavaa oikomiskiskoa käytetään koko ajan paitsi syödessä ja hampaita harjatessa. Kisko vaihdetaan uuteen 2–4 viikon välein.

Kiinteä oikomiskoje vastaa perinteisiä oikomisrautoja mutta kiinnikkeet ovat läpinäkyvät ja kaarilanka on hampaan värinen. Ne ovat yötä päivää suussa, ja kaarilanka vaihdetaan uuteen neljän viikon välein.
Kummatkin oikomismenetelmät ovat huomaamattomia.  

Mihin auttaa  Kojeilla voidaan oikoa hieman limittäin tai päällekkäin olevia sekä rivistä siirtyneitä tai aukkoisia hampaita. Kiinteällä kojeella voidaan hoitaa jonkin verran haastavampia tapauksia kuin irrotettavilla kojeilla, koska yksittäisten hampaiden siirtäminen on kontrolloitavissa paremmin.  

Keskimääräinen hoitoaika kiinteällä kojeella on tapauksesta riippuen 2–9 kuukautta, irrotettavilla kojeilla hoito voi kestää jopa 1,5 vuotta.

Kuten kaikki oikomishoidot, myös nämä menetelmät vaativat hoidon päätteeksi hampaiden takapinnalle kiinnitettävän retentiokaaren. Se estää hampaiden palautumisen takaisin alkuasetelmiin.

Ei sovi  Niille, joilla tavoitellaan kasvojen profiilin tai leukojen asennon muutosta tai joilla on takahampaissa häiritseviä purentavirheitä. Silloin on turvauduttava perinteiseen oikomishoitoon – näin myös alaikäisillä.  
Esteettiseen oikomiseen ei ryhdytä, jos hampaisto ei ole terve.

Irrotettavat kojeet eivät sovi, jos asiakas ei ole sitoutunut hoito-ohjeisiin ja unohtaa usein laittaa kojeen takaisin suuhun ruokailujen ja hammaspesujen välillä.

Hinta  Hintahaarukka on iso. Irrotettavissa kojeissa, joita on useita merkkejä, hinnat ovat 2 000–7 000 euroa. Kiinteällä oikomismenetelmällä hinta on noin 3 500–4 500 euroa.

Asiantuntijat hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki

Lue lisää
4 kysymystä aikuisten oikomishoidosta
Riviin järjesty! Hampaiden oikominen onnistuu aikuisenakin
Hammas puuttuu, mitä tilalle?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin.

Tiedäthän, että alkoholinaukku päivässä pitää verisuonet kunnossa. Se ei ikävä kyllä taidakaan pitää paikkaansa. Luotettava suomalainen kaksostutkimus nimittäin todisti, että jo kohtuukäyttö lisää kuolleisuutta.

–Totuus on suhteellista ja tieteellinen tutkimus muuttaa sitä koko ajan, professori Jussi Huttunen sanoo.

Totuudeksi kutsutaan sitä tietoa, jota 90 prosenttia alan tutkijoista pitää totena. Useimmiten enemmistö on oikeassa, joten siihen kannattaa luottaa.

– Mutta se 10 prosenttia tutkijoista on toisinajattelijoita, ja he saattavat muuttaa maailmaa, Huttunen sanoo.

Silti pitää aina olla tarkkana, jos tutkimuksen tulos on ristiriidassa yleisen lääketieteellisen käsityksen kanssa. Yleensä se ei silloin pidä paikkaansa.

Jussi Huttusen mukaan tutkimustulokset voi asettaa totuusmittarin asteikolle: toisessa päässä on 100-prosenttinen totuus ja toisessa 100-prosenttinen taru.

– Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää on 100-prosenttisesti totta ja beetakaroteeni suojaa keuhkosyövältä on 100-prosenttisesti tarua nykytutkimusten mukaan.

Suurin osa tieteellisestä tiedosta asettuu ääripäiden väliin. Esimerkiksi väite siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia on vain 85-prosenttinen totuus.

– Väitteeseen liittyy 15 prosentin epävarmuus, koska kaikki tulokset eivät ihan mätsää, Huttunen sanoo.

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin. Totuusarvo punnittaan tulevien tutkimusten avulla, eikä Minusta tuntuu siltä -perustelulle ole tieteessä sijaa.

 

Kun luet tiedeuutista, muista että

  • rotta- ja muista eläinkokeista voidaan vain harvoin päätellä mitään varmaa ihmisen sairauksien hoidosta ja ehkäisystä.
  • laajoilla väestötutkimuksilla saadaan esiin hypoteeseja mutta ei yleensä voida osoittaa sairauden syy-seuraussuhdetta.
  • sokko- ja kaksoissokkokokeet tuottavat vakuuttavinta näyttöä sairauksien syistä, hoidoista ja ehkäisystä.
  • meta-analyysit, jotka yhdistävät aiemmin tehdyt tutkimukset, tuottavat luotettavan tuloksen vain, jos tehnyt tutkimukset ovat hyviä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla