Esittelemme viisi hampaiden kevythoitoa, olisiko niistä apua sinulle?

Kiillotus

Kiillotuksessa kirkastetaan tummuneita, vanhoja muovipaikkoja tai värjäytyneitä paikkojen saumoja, jos värjäytymä on pintakerroksessa. Kiillotus tehdään muovipaikkojen viimeistely­välineillä.

Mihin auttaa  Yksittäisten kellastuneiden tai tummuneiden, näkyvillä olevien muovipaikkojen sävyn palauttamiseen. Tekniikalla voidaan poistaa myös hammasrautojen liimasta jääneitä jäämiä, jotka keräävät ruokaillessa itseensä tummentavia aineksia.

Nopea tapa, vie noin puoli tuntia,  kirkastaa hymyä esimerkiksi juhlien alla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei sovi  Jos vanha paikka on umpivärjäytynyt, kiillotus ei riitä, vaan paikka on vaihdettava. Menetelmä ei myöskään kirkasta tummentuneita  hampaita vaan siihen tarvitaan valkaisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hinta Noin 80–120 euroa.

Laminaatit

Laminaatti on omaan hampaaseen liitettävä posliinifasadi, joka peittää ulkopinnan ja kärjen. Se kiinnitetään muovisementillä oman, hiotun hampaan päälle. Laajemmissa laminaattihoidoissa tehdään ensin vahaluonnokset, jotta nähdään, miltä laminaatit näyttäisivät suussa.

Mihin auttaa  Kuluneille, eroosioituneille  ja runsaasti edestä paikatuille hampaille. Yksittäisiin tummiin hampaisiin ja pieniin asentovirheisiin.
Usein laminaatteja edeltää hampaidenvalkaisu, koska posliinin väriä ei voi muuttaa.

Alkutarkastus, suunnittelu ja laminointi vie pari viikkoa. Jos hampaat myös valkaistaan, hoito kestää noin kuukauden. Laminaatit ovat erittäin pitkäikäisiä.
Yö­narskuttaja tarvitsee purentakiskon.

Ei sovi   Niille, joilla ei ole hammaskiillettä jäljellä tai jos hampaissa on isoja muovipaikkoja tai vanha kruunu.

Hinta  Laminaatti yhteen hampaaseen maksaa noin 1 000 euroa. Summassa ovat mukana hammas­lääkärin ja -teknikon kulut.

Valkaisu

Kellastuneet hampaat valkaistaan vetyperoksidia sisältävän valkaisugeelin avulla vaaleammiksi ja kirkkaammiksi. Hoitoa edeltää hampaiden ja suun limakalvojen kunnon tarkistus sekä hammas­kiven poisto.Hammaslääkäriltä voi ostaa myös koti­valkaisukiskoja, hinta noin 300 euroa.

Mihin auttaa  Tummuneille, iän, tupakoinnin, kahvin tai punaviinin juonnin myötä kellastuneille hampaille, mutta myös niille, joilla on luonnostaan keltainen hammasluu.

Usein valkaistaan koko ”hymyalue” eli ylä- ja alahampaiden etupuoli. Yksittäisiä hampaitakin voidaan valkaista.

Vastaanotolla tehty valkaisu kestää 1–1,5 tuntia. Ikenet suojataan ja vetyperoksidigeeliä levitetään hampaille 1 x 30 min tai 3 x15 min menetelmästä riippuen. Lampun tai laserin avulla tehdyn hoidon paremmuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Vastaanotolla tehdyssä valkaisussa voidaan käyttää voidaan käyttää voimakkaampia vetyperoksidipitoisuuksia, joten hoitotulos on näkyvämpi.

Joskus vastaanottovalkaisu tarvitsee rinnalleen kotivalkaisun halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hoitotulos säilyy hyvin, jos ei tupakoi, ja usein päivitykseksi riittää muutaman päivän kotivalkaisukuuri parin vuoden välein.

Ei sovi  Niille, joilla on hampaiden etualalla paljon paikkoja tai joilla kiille on vaurioitunut. Raskaana olevia tai alaikäisiä ei valkaista.
Vuoden aikana hampaita voi valkaista turvallisesti vain kerran. Joillakin valkaisun aiheuttama vihlonta estää uudet valkaisut.

Hinta Vastaanottovalkaisu maksaa noin 250–500 euroa valkaisutavasta riippuen. Hinnat vaihtelevat yksityisten hammasasemien välillä.

Kerrostusmuovitekniikka

Uusi ja halvempi tapa saada suorempi, tasaisempi tai muuten vain paremman näköinen purukalusto. Muovihammas tehdään useista, potilaan omaa hammasta jäljittelevistä ja valoa aidosti heijastavista värisävyistä. Se luo kolmiulotteisen vaikutelman, eikä hammas näytä paikatulta.

Kerrostusmuovitekniikassa ei tarvitse useinkaan porata potilaan omia hampaita. Lopputulos näyttää siltä, kuin suussa olisi aito hammas.

Mihin auttaa  Häiritseviin hammasrakoihin, jopa etuhampaiden välien kiinnikuromiseen tai esimerkiksi yhden tai muutaman tummentuneen hampaan päällystämiseen.

Sopii myös pienten asentovirheiden, kuten sisäänpäin kallistuneiden hampaiden suoristamiseen, jos varsinainen oikomishoito ja hammasraudat eivät houkuta.
Muovilla voidaan myös jatkaa lohjennutta tai katkennutta hammasta.

Muovikerrostus on vaihtoehto muun muassa ikääntyneille, jotka eivät halua ryhtyä pitkällisiin oikomishoitoihin tai laajoihin laminaattihoitoihin.

Menetelmä käy myös niille, joilla ei ole tuhansia euroja käytettävänä oikomisremonttiin tai jotka haluavat siirtää oikomishoitoa myöhempään.

Muovitus tehdään yhdellä hammaslääkärikäynnillä 1–4 tunnissa hampaiden korjauksen laajuudesta riippuen. Muovi kestää paikoillaan ja kiiltävänä vuosia, joskus lopun ikää – joskin sitä saatetaan joutua kiillottamaan vuositarkistusten yh­teydessä.

Ei sovi Jos hammas on siinä kohtaa purukalustoa, johon kohdistuu kovat purentavoimat, muovi ei kestä. Myöskään yönarskuttelijoille muovikerrostus ei käy, koska se ei ole niin kestävää kuin posliiniset korjausmateriaalit.
Jos omaa hammasta tai hammaskiillettä on jäljellä vain vähän tai jos hampaissa on paljon virheasentoja.

Hinta  Noin 250–375 euroa hampaalta riippuen hoidon laajuudesta.

Esteettinen oikomishoito

Uudenlainen kevyempi tapa oikoa hampaita sopii hymyalueen pieniin  virheasentoihin. Menetelmiä on kahdenlaisia: irrotettavin kojein tai kiinteällä kojeella tehtävää oikomista. Kummallakaan menetelmällä ei voi muuttaa takahampaiden purentaa.

Hoidon alussa hampaista tehdään kipsimalli, jonka pohjalta hammasteknikko valmistaa oikomiskojeen.

Irrotettavaa oikomiskiskoa käytetään koko ajan paitsi syödessä ja hampaita harjatessa. Kisko vaihdetaan uuteen 2–4 viikon välein.

Kiinteä oikomiskoje vastaa perinteisiä oikomisrautoja mutta kiinnikkeet ovat läpinäkyvät ja kaarilanka on hampaan värinen. Ne ovat yötä päivää suussa, ja kaarilanka vaihdetaan uuteen neljän viikon välein.
Kummatkin oikomismenetelmät ovat huomaamattomia.  

Mihin auttaa  Kojeilla voidaan oikoa hieman limittäin tai päällekkäin olevia sekä rivistä siirtyneitä tai aukkoisia hampaita. Kiinteällä kojeella voidaan hoitaa jonkin verran haastavampia tapauksia kuin irrotettavilla kojeilla, koska yksittäisten hampaiden siirtäminen on kontrolloitavissa paremmin.  

Keskimääräinen hoitoaika kiinteällä kojeella on tapauksesta riippuen 2–9 kuukautta, irrotettavilla kojeilla hoito voi kestää jopa 1,5 vuotta.

Kuten kaikki oikomishoidot, myös nämä menetelmät vaativat hoidon päätteeksi hampaiden takapinnalle kiinnitettävän retentiokaaren. Se estää hampaiden palautumisen takaisin alkuasetelmiin.

Ei sovi  Niille, joilla tavoitellaan kasvojen profiilin tai leukojen asennon muutosta tai joilla on takahampaissa häiritseviä purentavirheitä. Silloin on turvauduttava perinteiseen oikomishoitoon – näin myös alaikäisillä.  
Esteettiseen oikomiseen ei ryhdytä, jos hampaisto ei ole terve.

Irrotettavat kojeet eivät sovi, jos asiakas ei ole sitoutunut hoito-ohjeisiin ja unohtaa usein laittaa kojeen takaisin suuhun ruokailujen ja hammaspesujen välillä.

Hinta  Hintahaarukka on iso. Irrotettavissa kojeissa, joita on useita merkkejä, hinnat ovat 2 000–7 000 euroa. Kiinteällä oikomismenetelmällä hinta on noin 3 500–4 500 euroa.

Asiantuntijat hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki

Lue lisää
4 kysymystä aikuisten oikomishoidosta
Riviin järjesty! Hampaiden oikominen onnistuu aikuisenakin
Hammas puuttuu, mitä tilalle?

Sisältö jatkuu mainoksen alla