Esittelemme viisi hampaiden kevythoitoa, olisiko niistä apua sinulle?

Kiillotus

Kiillotuksessa kirkastetaan tummuneita, vanhoja muovipaikkoja tai värjäytyneitä paikkojen saumoja, jos värjäytymä on pintakerroksessa. Kiillotus tehdään muovipaikkojen viimeistely­välineillä.

Mihin auttaa  Yksittäisten kellastuneiden tai tummuneiden, näkyvillä olevien muovipaikkojen sävyn palauttamiseen. Tekniikalla voidaan poistaa myös hammasrautojen liimasta jääneitä jäämiä, jotka keräävät ruokaillessa itseensä tummentavia aineksia.

Nopea tapa, vie noin puoli tuntia,  kirkastaa hymyä esimerkiksi juhlien alla.

Ei sovi  Jos vanha paikka on umpivärjäytynyt, kiillotus ei riitä, vaan paikka on vaihdettava. Menetelmä ei myöskään kirkasta tummentuneita  hampaita vaan siihen tarvitaan valkaisu.

Hinta Noin 80–120 euroa.

Laminaatit

Laminaatti on omaan hampaaseen liitettävä posliinifasadi, joka peittää ulkopinnan ja kärjen. Se kiinnitetään muovisementillä oman, hiotun hampaan päälle. Laajemmissa laminaattihoidoissa tehdään ensin vahaluonnokset, jotta nähdään, miltä laminaatit näyttäisivät suussa.

Mihin auttaa  Kuluneille, eroosioituneille  ja runsaasti edestä paikatuille hampaille. Yksittäisiin tummiin hampaisiin ja pieniin asentovirheisiin.
Usein laminaatteja edeltää hampaidenvalkaisu, koska posliinin väriä ei voi muuttaa.

Alkutarkastus, suunnittelu ja laminointi vie pari viikkoa. Jos hampaat myös valkaistaan, hoito kestää noin kuukauden. Laminaatit ovat erittäin pitkäikäisiä.
Yö­narskuttaja tarvitsee purentakiskon.

Ei sovi   Niille, joilla ei ole hammaskiillettä jäljellä tai jos hampaissa on isoja muovipaikkoja tai vanha kruunu.

Hinta  Laminaatti yhteen hampaaseen maksaa noin 1 000 euroa. Summassa ovat mukana hammas­lääkärin ja -teknikon kulut.

Valkaisu

Kellastuneet hampaat valkaistaan vetyperoksidia sisältävän valkaisugeelin avulla vaaleammiksi ja kirkkaammiksi. Hoitoa edeltää hampaiden ja suun limakalvojen kunnon tarkistus sekä hammas­kiven poisto.Hammaslääkäriltä voi ostaa myös koti­valkaisukiskoja, hinta noin 300 euroa.

Mihin auttaa  Tummuneille, iän, tupakoinnin, kahvin tai punaviinin juonnin myötä kellastuneille hampaille, mutta myös niille, joilla on luonnostaan keltainen hammasluu.

Usein valkaistaan koko ”hymyalue” eli ylä- ja alahampaiden etupuoli. Yksittäisiä hampaitakin voidaan valkaista.

Vastaanotolla tehty valkaisu kestää 1–1,5 tuntia. Ikenet suojataan ja vetyperoksidigeeliä levitetään hampaille 1 x 30 min tai 3 x15 min menetelmästä riippuen. Lampun tai laserin avulla tehdyn hoidon paremmuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Vastaanotolla tehdyssä valkaisussa voidaan käyttää voidaan käyttää voimakkaampia vetyperoksidipitoisuuksia, joten hoitotulos on näkyvämpi.

Joskus vastaanottovalkaisu tarvitsee rinnalleen kotivalkaisun halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hoitotulos säilyy hyvin, jos ei tupakoi, ja usein päivitykseksi riittää muutaman päivän kotivalkaisukuuri parin vuoden välein.

Ei sovi  Niille, joilla on hampaiden etualalla paljon paikkoja tai joilla kiille on vaurioitunut. Raskaana olevia tai alaikäisiä ei valkaista.
Vuoden aikana hampaita voi valkaista turvallisesti vain kerran. Joillakin valkaisun aiheuttama vihlonta estää uudet valkaisut.

Hinta Vastaanottovalkaisu maksaa noin 250–500 euroa valkaisutavasta riippuen. Hinnat vaihtelevat yksityisten hammasasemien välillä.

Kerrostusmuovitekniikka

Uusi ja halvempi tapa saada suorempi, tasaisempi tai muuten vain paremman näköinen purukalusto. Muovihammas tehdään useista, potilaan omaa hammasta jäljittelevistä ja valoa aidosti heijastavista värisävyistä. Se luo kolmiulotteisen vaikutelman, eikä hammas näytä paikatulta.

Kerrostusmuovitekniikassa ei tarvitse useinkaan porata potilaan omia hampaita. Lopputulos näyttää siltä, kuin suussa olisi aito hammas.

Mihin auttaa  Häiritseviin hammasrakoihin, jopa etuhampaiden välien kiinnikuromiseen tai esimerkiksi yhden tai muutaman tummentuneen hampaan päällystämiseen.

Sopii myös pienten asentovirheiden, kuten sisäänpäin kallistuneiden hampaiden suoristamiseen, jos varsinainen oikomishoito ja hammasraudat eivät houkuta.
Muovilla voidaan myös jatkaa lohjennutta tai katkennutta hammasta.

Muovikerrostus on vaihtoehto muun muassa ikääntyneille, jotka eivät halua ryhtyä pitkällisiin oikomishoitoihin tai laajoihin laminaattihoitoihin.

Menetelmä käy myös niille, joilla ei ole tuhansia euroja käytettävänä oikomisremonttiin tai jotka haluavat siirtää oikomishoitoa myöhempään.

Muovitus tehdään yhdellä hammaslääkärikäynnillä 1–4 tunnissa hampaiden korjauksen laajuudesta riippuen. Muovi kestää paikoillaan ja kiiltävänä vuosia, joskus lopun ikää – joskin sitä saatetaan joutua kiillottamaan vuositarkistusten yh­teydessä.

Ei sovi Jos hammas on siinä kohtaa purukalustoa, johon kohdistuu kovat purentavoimat, muovi ei kestä. Myöskään yönarskuttelijoille muovikerrostus ei käy, koska se ei ole niin kestävää kuin posliiniset korjausmateriaalit.
Jos omaa hammasta tai hammaskiillettä on jäljellä vain vähän tai jos hampaissa on paljon virheasentoja.

Hinta  Noin 250–375 euroa hampaalta riippuen hoidon laajuudesta.

Esteettinen oikomishoito

Uudenlainen kevyempi tapa oikoa hampaita sopii hymyalueen pieniin  virheasentoihin. Menetelmiä on kahdenlaisia: irrotettavin kojein tai kiinteällä kojeella tehtävää oikomista. Kummallakaan menetelmällä ei voi muuttaa takahampaiden purentaa.

Hoidon alussa hampaista tehdään kipsimalli, jonka pohjalta hammasteknikko valmistaa oikomiskojeen.

Irrotettavaa oikomiskiskoa käytetään koko ajan paitsi syödessä ja hampaita harjatessa. Kisko vaihdetaan uuteen 2–4 viikon välein.

Kiinteä oikomiskoje vastaa perinteisiä oikomisrautoja mutta kiinnikkeet ovat läpinäkyvät ja kaarilanka on hampaan värinen. Ne ovat yötä päivää suussa, ja kaarilanka vaihdetaan uuteen neljän viikon välein.
Kummatkin oikomismenetelmät ovat huomaamattomia.  

Mihin auttaa  Kojeilla voidaan oikoa hieman limittäin tai päällekkäin olevia sekä rivistä siirtyneitä tai aukkoisia hampaita. Kiinteällä kojeella voidaan hoitaa jonkin verran haastavampia tapauksia kuin irrotettavilla kojeilla, koska yksittäisten hampaiden siirtäminen on kontrolloitavissa paremmin.  

Keskimääräinen hoitoaika kiinteällä kojeella on tapauksesta riippuen 2–9 kuukautta, irrotettavilla kojeilla hoito voi kestää jopa 1,5 vuotta.

Kuten kaikki oikomishoidot, myös nämä menetelmät vaativat hoidon päätteeksi hampaiden takapinnalle kiinnitettävän retentiokaaren. Se estää hampaiden palautumisen takaisin alkuasetelmiin.

Ei sovi  Niille, joilla tavoitellaan kasvojen profiilin tai leukojen asennon muutosta tai joilla on takahampaissa häiritseviä purentavirheitä. Silloin on turvauduttava perinteiseen oikomishoitoon – näin myös alaikäisillä.  
Esteettiseen oikomiseen ei ryhdytä, jos hampaisto ei ole terve.

Irrotettavat kojeet eivät sovi, jos asiakas ei ole sitoutunut hoito-ohjeisiin ja unohtaa usein laittaa kojeen takaisin suuhun ruokailujen ja hammaspesujen välillä.

Hinta  Hintahaarukka on iso. Irrotettavissa kojeissa, joita on useita merkkejä, hinnat ovat 2 000–7 000 euroa. Kiinteällä oikomismenetelmällä hinta on noin 3 500–4 500 euroa.

Asiantuntijat hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki

Lue lisää
4 kysymystä aikuisten oikomishoidosta
Riviin järjesty! Hampaiden oikominen onnistuu aikuisenakin
Hammas puuttuu, mitä tilalle?

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti