Tupakka, alkoholi ja pelit addiktoivat voimakkaasti. Riippuvainen ei kykene lopettamaan käyttäytymistään vaikka haluaisi. Apua kuitenkin saa, jos itsellä on halu lopettaa.

Riippuvuus eli addiktio eroaa tietoisesta mielihyvän hakemisesta siinä, että addiktio orjuuttaa ihmisen. Riippuvainen ei kykene lopettamaan käyttäytymistään, vaikka sitä hän eniten maailmassa haluaisi.

Riippuvuuksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet perustuvat kahteen strategiaan: huume korvataan toisella vähemmän haitallisella, tai lääkkeellä estetään huumeen mielihyvää tuova vaikutus. Hoidot eivät paranna addiktiota mutta voivat hillitä sitä.

Useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pelkkä lääkehoito ei riitä, vaan addiktit tarvitsevat jotakin rinnakkaishoitoa, kuten psykoterapiaa tai vertaistukea.

– Psykoterapiassa koetetaan saada potilas miettimään omia motiivejaan, sanoo professori ja psykoterapeutti Matti Huttunen.

– Jos potilas pelaa tai käyttää viinaa täyttääkseen sisäistä tyhjyyttä, turruttaakseen tunteitaan tai tukeakseen huonoa itsetuntoa, on hyvä palata ongelman juurelle.

Vaihtoehtoja mielihyvään

Psykoterapiassa on mahdollista myös kehittää vaihtoehtoisia tapoja saada mielihyvää. Tämän ajatuksen mukaan mielihyväreitistä risteää ikään kuin ratoja, joista yksi johtaa seksiin, toinen syömiseen ja kolmas huippukokemuksiin.

– Näitä ratoja on lukuisia musiikista aistillisuuteen, mutta addiktiossa yksi niistä nousee niin hallitsevaksi, että se vaimentaa kaikki muut, sanoo Huttunen.

Jos potilas oppii kanavoimaan riippuvuuden tarvetta muihin ”mielihyväratoihin”, se voi vaimentaa alkuperäisen addiktion voimaa.

Tämä psykoterapeuttinen lähestymistapa voi selittää osin myös sitä, miksi jotkut ihmiset ovat herkempiä kehittämään riippuvuksia kuin toiset. Dopamiinijärjestelmä nimittäin muovautuu varhaislapsuudessa vuorovaikutuksessa emon kanssa.

Tätä varhaisten lapsuuskokemusten ja dopamiinijärjestelmän vaikutusta on ollut mahdollista tutkia rotilla, joiden emot poikkeavat suuresti ”äidillisyydessään”. Jotkut rottaäidit pitävät hyvää huolta poikasistaan, kun taas jotkut vain huolehtivat niiden perustarpeista, mutta antavat poikasten olla paljon yksin. Näiden tutkimusten mukaan poikasena riittämättömästi huolenpitoa saaneilla yksilöillä on paljon suurempi riski addiktoitua kuin hyvässä hoidossa kasvaneilla.

Eräs mahdollisuus on, että paljon kosketusta ja huolenpitoa saaneet rotat palaavat aikuisiän stressitilanteissa samanlaisiin tilanteisiin, jossa ne ovat tottuneet odottamaan dopamiinijärjestelmän aktivoitumista. Ne painautuvat kiinni lajikumppaninsa kylkeen ja saavat tältä selänrapsutusta.

Huonosti hoidetut rotat taas eivät tiedä mitä tehdä, kun stressi yllättää. Jos saatavilla on ryyppy, joka aktivoi mielihyväreitin, ne turvautuvat siihen. Kun stressi painaa päälle uudelleen, ne muistavat ryypyn ja lähtevät etsimään sitä.

Mielihyväratojen näkökulmasta näiden kahden yksilön strategiat ovat kuin yö ja päivä. Ensimmäisellä rotalla on kosketusta, aistillisuutta, läheisyyttä, vuorovaikutusta; toisella rotalla on aktiivisena vain ”ryyppyrata”, tosin sata kertaa voimakkaampana kuin mikään muu.

Peliriippuvuus

  • Voittamisvaiheessa pelaaja saa huomattavan voiton tai useita peräkkäisiä voittoja, jotka kannustavat häntä jatkamaan pelaamista.
  • Häviämisvaiheessa pelurit alkavat kerskua aikaisemmilla voitoillaan. He ajattelevat pelaamista yhä enemmän ja alkavat valehdella puolisolleen ja ystävilleen.
  • Epätoivon vaiheessa pelaamiseen käytetty aika lisääntyy moninkertaiseksi. Peluri tuntee usein syvää masennusta ja katumusta ja syyttelee muita tilanteestaan.


Alkoholiriippuvuus

  • Saatavilla on sekä lääkehoitoa että psykologista tukea.
  • Hoidon lähtökohtana on aina potilaan oma halu lopettaa alkoholin käyttö.
  • Parhain tulos saadaan yleensä yhdistämällä lääkehoito psykologiseen keskusteluapuun.
  • Juomapäiväkirja on psykologisista menetelmistä tärkeimpiä. Useimmat ihmiset yllättyvät huomatessaan, miten paljon he todellisuudessa juovat.

Tupakkariippuvuus

  • Nikotiinin fyysiset vieroitusoireet kestävät 3-4 viikkoa. Oireet ovat ärtyneisyys, keskittymisvaikeus, univaikeudet ja levottomuus.
  • Lääkkeet lievittävät vieroitusoireita ja lisäävät näin tupakasta vieroittumisen mahdollisuuksia. Lääkkeitä otetaan lääkkeestä riippuen noin 8-12 viikon ajan.
  • Tapariippuvuus voi nousta suuremmaksi ongelmaksi kuin fyysinen riippuvuus. Kaikki päivän rutiinit on ajateltava uudelleen ja annettava niille merkitys jonkin muun kuin tupakan kautta.

Terveyskirjasto:

peliriippuvuus

alkoholiriippuvuus

tupakkariippuvuus

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.