Ohuttakin ohuemmat neulat ovat jo tuhansia vuosia lievittäneet erilaisia kipuja: jännitysniskaa, plkapäävaivoja ja migreeniä. Suomessa akupunktuuria on käytetty 30 vuotta – hyvin tuloksin.

Akupunktuuri on Suomessa ennen kaikkea kivunhoitomenetelmä. Lääkkeetön vaihtoehto sopii helpotukseksi muun muassa migreeniin, kolmoishermosärkyyn ja Hortonin päänsärkyyn. Erityisen hyvin tehokas ja turvallinen hoitomuoto sopii raskaana oleville päänsärkypotilaille.

Myös monisyisempiä kiputiloja, kuten fibromyalgiaa, on hoidettu neuloilla. Jännitysniskaan, iskiakseen ja pitkittyneisiin selkäkipuihin akupunktuuri on oiva hoito, kunhan on tutkittu, ettei vaiva vaadi leikkausta. Akupunktuuri helpottaa myös polven ja lonkan nivelrikossa ja leikkausta odottavan vaivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Salon seudun terveyskeskuksen johtavalla lääkärillä Seppo Y. T. Junnilalla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus akupunktiohoidoista. Hänen mielestään tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvien kipujen lievittämiseen ei ole riittävästi kokeiltu akupunktuuria. Tämä johtuu osin lääkäreille annetuista suosituksista, jotka eivät ole tunnustaneet akupunktuurin mahdollisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hoidon tehoa on vaikea osoittaa kaksoissokkoasetelmin toteutetuissa vertailututkimuksissa, sillä akupunktuurille ei ole plasebohoitoa: potilas kyllä huomaa, pistetäänkö häntä neuloilla vai ei.

Mielihyvää ”imetyshormonista”

Akupunktuurin kyky lievittää erilaisia vaivoja tunnetaan, mutta sen perimmäistä vaikutustapaa ei ole pystytty länsimaisessa lääketieteessä selvittämään. Se tiedetään, että neulan aiheuttama ärsytys kiihdyttää elimistön omien kipulääkkeiden, endorfiinien, vapautumista. Ne lievittävät hetkeksi kipuja ja rentouttavat oloa. Endorfiinipitoisuuksien hetkellinen kasvu ei kuitenkaan selitä pitkäaikaisvaikutuksia – moni pääsee vaivoistaan eroon kuukausiksi, osa jopa vuosiksi.

Selitykseksi on tarjottu Patrick Wallin jo 1960-luvulla kehittämää porttikontrolliteoriaa. Sen mukaan ääreishermoston ärsyttäminen neulalla synnyttää hermoratoihin impulssivirran, joka voittaa samoja ratoja käyttävät kipuimpulssit ja vaimentaa näin kivun tuntemista.

Ruotsalaiset tutkijat taas ovat havainneet akupunktuurin vapauttavan oksitosiinihormonia. Oksitosiini tunnetaan myös ”imetyshormonina”, jota erittyy naisessa erityisen paljon synnytyksen ja imetyksen aikana. Se aloittaa kohdun supistelun, kun on synnytyksen aika, ja käynnistää maidon herumisen, kun vauva nostetaan äidin rinnoille.

– Akupunktuuri vapauttaa tätä samaa hyvän olon tunnetta synnyttävää hormonia, kun ihoa ärsytetään neuloilla, Junnila kertoo.

Koska akupunktuurin vaikutustapa on ainakin osin vielä selviämättä, voisi kuvitella, että potilaan uskolla tai epäuskolla on merkitystä hoitotulokseen. Näin ei kuitenkaan Junnilan mukaan ole: myös epäileviä tuomaita voidaan auttaa hyvin tuloksin.

Tiivis hoitosuhde

– Akupunktuurissa hoitosuhde on tiivis: potilaan saama huomio on aivan toista luokkaa kuin pikaisella lääkärin vastaanotolla, joka tiivistyy reseptin kirjoittamiseen, Junnila sanoo.

Akupunktuurihoito ei ole kertaluonteista, vaan potilas ja hoidon antaja tapaavat yleensä ainakin kolmesta viiteen kertaa, joissakin tapauksissa huomattavasti useamminkin. Tapaamisten aikana voidaan syventää keskustelua siitä, mitkä asiat ovat vaikuttaneet vaivojen syntyyn.

– Akupunktuuri ei ole mikään ihmehoito. Se lievittää oireita joksikin aikaa mutta ei paranna kokonaan. Alaselän ja niskan kiputilat helpottavat usein puoleksi vuodeksi, muut selkävaivat kolmeksi kuukaudeksi. Monet migreenipotilaat pääsevät kohtauksistaan puoleksi vuodeksi, mutta jos ne johtuvat kuukautisista, potilas saattaa tarvita yhden hoitokerran joka kuukausi.

Akupunktuuri on kuitenkin siitä hyvä hoito, että se voidaan toistaa tarvittaessa. Se ei menetä tehoaan vuosien varrella, jos siitä on alun perin ollut potilaalle hyötyä.

Hyödyt lyövät haitat

Vaikka akupunktuuri on erittäin turvallista hoitoa, silläkin on haittansa. Tavallisin niistä on väsymys. Toinen yleinen haitta ovat mustelmat, joita huolellinenkin pistelijä aiheuttaa varsinkin silmäkulmissa. Joskus esiintyy myös pientä verenvuotoa. Joillakin vaivat vain ärtyvät ensimmäisellä hoitokerralla. Siihen auttaa yleensä lisähoito.

Maailmalla tunnetaan akupunktuurista saatuja hepatiittitartuntoja, mistä syystä ulkomailla hoidetut eivät kelpaa SPR:n verenluovuttajiksi. Suomessa tartuntavaaraa ei ole, sillä meillä käytetään steriilejä, aina uudesta paketista otettavia kertakäyttöneuloja.

Vakavimpia haittoja ovat sisäelinten puhkaisut. Niihin on syynä puutteellinen anatomian tuntemus ja hosuminen, toisin sanoen taitamattomuus. Siksi on ehdottoman tärkeää turvautua vain terveydenhuollon peruskoulutuksen saaneeseen ammattilaiseen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus pitää listaa laillistetuista ammatinharjoittajista. Heillä on muun muassa vastuuvakuutus kunnossa.

Seppo Junnila korostaa, että haitat ovat yleensä pieniä ja ohimeneviä.

– Osaa potilaista ei mielestäni kannattaisi hoitaakaan muuten kuin akupunktuurilla tai ainakin sitä tulisi kokeilla ennen muun hoidon aloittamista.

Akupunktion hyötyjä

 • kipujen lievittyminen pitkäksi aikaa, kuukaudesta jopa vuosiin
 • hyvän olon tunne
 • aktivoituminen, voiman tunne
 • rentoutuminen
 • hyvät yöunet
 • joillekin apua myös allergian, astman tai toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa


Akupunktion harvinaisia haittoja

 • mustelma tai veren tihkuminen pistoskohdassa
 • väsymys
 • pahoinvointi
 • vaivojen paheneminen hoidon aluksi
 • hepatiittitartunta likaisista neuloista (Suomessa käytössä steriilit kertakäyttöneulat)
 • sisäelimen puhkeaminen taitamattomuuden seurauksena
Sisältö jatkuu mainoksen alla