Ohuttakin ohuemmat neulat ovat jo tuhansia vuosia lievittäneet erilaisia kipuja: jännitysniskaa, plkapäävaivoja ja migreeniä. Suomessa akupunktuuria on käytetty 30 vuotta – hyvin tuloksin.

Akupunktuuri on Suomessa ennen kaikkea kivunhoitomenetelmä. Lääkkeetön vaihtoehto sopii helpotukseksi muun muassa migreeniin, kolmoishermosärkyyn ja Hortonin päänsärkyyn. Erityisen hyvin tehokas ja turvallinen hoitomuoto sopii raskaana oleville päänsärkypotilaille.

Myös monisyisempiä kiputiloja, kuten fibromyalgiaa, on hoidettu neuloilla. Jännitysniskaan, iskiakseen ja pitkittyneisiin selkäkipuihin akupunktuuri on oiva hoito, kunhan on tutkittu, ettei vaiva vaadi leikkausta. Akupunktuuri helpottaa myös polven ja lonkan nivelrikossa ja leikkausta odottavan vaivoja.

Salon seudun terveyskeskuksen johtavalla lääkärillä Seppo Y. T. Junnilalla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus akupunktiohoidoista. Hänen mielestään tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvien kipujen lievittämiseen ei ole riittävästi kokeiltu akupunktuuria. Tämä johtuu osin lääkäreille annetuista suosituksista, jotka eivät ole tunnustaneet akupunktuurin mahdollisuuksia.

– Hoidon tehoa on vaikea osoittaa kaksoissokkoasetelmin toteutetuissa vertailututkimuksissa, sillä akupunktuurille ei ole plasebohoitoa: potilas kyllä huomaa, pistetäänkö häntä neuloilla vai ei.

Mielihyvää ”imetyshormonista”

Akupunktuurin kyky lievittää erilaisia vaivoja tunnetaan, mutta sen perimmäistä vaikutustapaa ei ole pystytty länsimaisessa lääketieteessä selvittämään. Se tiedetään, että neulan aiheuttama ärsytys kiihdyttää elimistön omien kipulääkkeiden, endorfiinien, vapautumista. Ne lievittävät hetkeksi kipuja ja rentouttavat oloa. Endorfiinipitoisuuksien hetkellinen kasvu ei kuitenkaan selitä pitkäaikaisvaikutuksia – moni pääsee vaivoistaan eroon kuukausiksi, osa jopa vuosiksi.

Selitykseksi on tarjottu Patrick Wallin jo 1960-luvulla kehittämää porttikontrolliteoriaa. Sen mukaan ääreishermoston ärsyttäminen neulalla synnyttää hermoratoihin impulssivirran, joka voittaa samoja ratoja käyttävät kipuimpulssit ja vaimentaa näin kivun tuntemista.

Ruotsalaiset tutkijat taas ovat havainneet akupunktuurin vapauttavan oksitosiinihormonia. Oksitosiini tunnetaan myös ”imetyshormonina”, jota erittyy naisessa erityisen paljon synnytyksen ja imetyksen aikana. Se aloittaa kohdun supistelun, kun on synnytyksen aika, ja käynnistää maidon herumisen, kun vauva nostetaan äidin rinnoille.

– Akupunktuuri vapauttaa tätä samaa hyvän olon tunnetta synnyttävää hormonia, kun ihoa ärsytetään neuloilla, Junnila kertoo.

Koska akupunktuurin vaikutustapa on ainakin osin vielä selviämättä, voisi kuvitella, että potilaan uskolla tai epäuskolla on merkitystä hoitotulokseen. Näin ei kuitenkaan Junnilan mukaan ole: myös epäileviä tuomaita voidaan auttaa hyvin tuloksin.

Tiivis hoitosuhde

– Akupunktuurissa hoitosuhde on tiivis: potilaan saama huomio on aivan toista luokkaa kuin pikaisella lääkärin vastaanotolla, joka tiivistyy reseptin kirjoittamiseen, Junnila sanoo.

Akupunktuurihoito ei ole kertaluonteista, vaan potilas ja hoidon antaja tapaavat yleensä ainakin kolmesta viiteen kertaa, joissakin tapauksissa huomattavasti useamminkin. Tapaamisten aikana voidaan syventää keskustelua siitä, mitkä asiat ovat vaikuttaneet vaivojen syntyyn.

– Akupunktuuri ei ole mikään ihmehoito. Se lievittää oireita joksikin aikaa mutta ei paranna kokonaan. Alaselän ja niskan kiputilat helpottavat usein puoleksi vuodeksi, muut selkävaivat kolmeksi kuukaudeksi. Monet migreenipotilaat pääsevät kohtauksistaan puoleksi vuodeksi, mutta jos ne johtuvat kuukautisista, potilas saattaa tarvita yhden hoitokerran joka kuukausi.

Akupunktuuri on kuitenkin siitä hyvä hoito, että se voidaan toistaa tarvittaessa. Se ei menetä tehoaan vuosien varrella, jos siitä on alun perin ollut potilaalle hyötyä.

Hyödyt lyövät haitat

Vaikka akupunktuuri on erittäin turvallista hoitoa, silläkin on haittansa. Tavallisin niistä on väsymys. Toinen yleinen haitta ovat mustelmat, joita huolellinenkin pistelijä aiheuttaa varsinkin silmäkulmissa. Joskus esiintyy myös pientä verenvuotoa. Joillakin vaivat vain ärtyvät ensimmäisellä hoitokerralla. Siihen auttaa yleensä lisähoito.

Maailmalla tunnetaan akupunktuurista saatuja hepatiittitartuntoja, mistä syystä ulkomailla hoidetut eivät kelpaa SPR:n verenluovuttajiksi. Suomessa tartuntavaaraa ei ole, sillä meillä käytetään steriilejä, aina uudesta paketista otettavia kertakäyttöneuloja.

Vakavimpia haittoja ovat sisäelinten puhkaisut. Niihin on syynä puutteellinen anatomian tuntemus ja hosuminen, toisin sanoen taitamattomuus. Siksi on ehdottoman tärkeää turvautua vain terveydenhuollon peruskoulutuksen saaneeseen ammattilaiseen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus pitää listaa laillistetuista ammatinharjoittajista. Heillä on muun muassa vastuuvakuutus kunnossa.

Seppo Junnila korostaa, että haitat ovat yleensä pieniä ja ohimeneviä.

– Osaa potilaista ei mielestäni kannattaisi hoitaakaan muuten kuin akupunktuurilla tai ainakin sitä tulisi kokeilla ennen muun hoidon aloittamista.

Akupunktion hyötyjä

 • kipujen lievittyminen pitkäksi aikaa, kuukaudesta jopa vuosiin
 • hyvän olon tunne
 • aktivoituminen, voiman tunne
 • rentoutuminen
 • hyvät yöunet
 • joillekin apua myös allergian, astman tai toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa


Akupunktion harvinaisia haittoja

 • mustelma tai veren tihkuminen pistoskohdassa
 • väsymys
 • pahoinvointi
 • vaivojen paheneminen hoidon aluksi
 • hepatiittitartunta likaisista neuloista (Suomessa käytössä steriilit kertakäyttöneulat)
 • sisäelimen puhkeaminen taitamattomuuden seurauksena
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti