Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Alkoholin ongelmakäyttö ja masennus kietoutuvat yhteen. Joko masentunut lääkitsee itseään alkoholilla tai juominen aiheuttaa masennusta?

– Jos juo tarpeeksi, varmasti masentuu, sanoo Mielen­terveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.

Masennuksesta on tullut kansantauti, jota ei enää hävetä, mutta alkoholinkäytön yhteys masennukseen on vielä tabu.

Tämä koskee meitä kaikkia, sillä joka vuosi suomalainen mies kuluttaa 13 litraa puhdasta alkoholia ja nainen 7 litraa. Suurkulutus on siis yleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos joisimme vähemmän, kärsisikö masennuksestakin huomattavasti harvempi suomalainen?

– Jos alkoholia ei olisi, suurin osa masennuksesta todennäköisesti katoaisi – erään kuulemani arvion mukaan jopa 90 prosenttia. Luku on ehkä jossain määrin hatusta heitetty ja provosoiva, mutta siinä piilee totuuden siemen, sanoo päihdetyöhön erikoistunut sairaanhoitaja Veli Järvenkylä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masentunutta hoitavan lääkärin tulisikin aina kysyä muiden elämäntapojen lisäksi potilaansa alkoholinkäytöstä.

– Jos masentunut juo paljon, tehokkaimmin hänen mielialaansa korjaa juomisen vähentäminen, Pekka Sauri sanoo.

Turvarajoja tiukennettiin

Alkoholi lisää monien muidenkin sairauksien kuin mielenterveyshäiriöiden riskiä: se suurentaa merkittävästi maksakirroosin, aivoverenvuodon, kroonisen haimatulehduksen ja verenpainetaudin sekä ylähengitysteiden, ruoansulatuskanavan, maksa-, paksusuoli- ja rintasyövän vaaraa.

Päivitetyssä alkoholiongelmaisen hoidon Käypä hoito -suosituksessa alkoholin käytölle on määritetty korkean ja kohtalaisen riskin tasot. Korkean riskin taso on hälytysraja, jolloin viimeistään juomiseen tulee puuttua. Miehillä se on 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Näillä määrillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuus suurentuu merkittävästi.

– Aiemmassa suosituksessa riskirajaksi määriteltiin miehille 24 annosta ja naisille 16 annosta viikossa. Niitä pidettiin liian korkeina, sanoo päivitetyn suosituksen työryhmän puheenjohtaja Hannu Alho.

Uutta suosituksessa ovat kohtalaisen riskin tason määritelmät. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Jo nämä määrät suurentavat veren GT-arvoja (glutamyylitransferaasi).

– Todennäköisesti naisilla 0–1 ja miehillä 0–2 annosta alkoholia päivässä ei aiheuta riskiä terveelle työikäiselle, mutta vähäisen riskin tasoa ei pidä tulkita turvarajaksi. Sitä pienempikin alkoholinkäyttö voi aiheuttaa haittoja, Alho huomauttaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla