Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Alkoholin ongelmakäyttö ja masennus kietoutuvat yhteen. Joko masentunut lääkitsee itseään alkoholilla tai juominen aiheuttaa masennusta?

‚Äď Jos juo tarpeeksi, varmasti masentuu, sanoo Mielen¬≠terveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.

Masennuksesta on tullut kansantauti, jota ei enää hävetä, mutta alkoholinkäytön yhteys masennukseen on vielä tabu.

Tämä koskee meitä kaikkia, sillä joka vuosi suomalainen mies kuluttaa 13 litraa puhdasta alkoholia ja nainen 7 litraa. Suurkulutus on siis yleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos joisimme vähemmän, kärsisikö masennuksestakin huomattavasti harvempi suomalainen?

‚Äď Jos alkoholia ei olisi, suurin osa masennuksesta todenn√§k√∂isesti katoaisi ‚Äď er√§√§n kuulemani arvion mukaan jopa 90 prosenttia. Luku on ehk√§ jossain m√§√§rin hatusta heitetty ja provosoiva, mutta siin√§ piilee totuuden siemen, sanoo p√§ihdety√∂h√∂n erikoistunut sairaanhoitaja Veli J√§rvenkyl√§.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masentunutta hoitavan lääkärin tulisikin aina kysyä muiden elämäntapojen lisäksi potilaansa alkoholinkäytöstä.

‚Äď Jos masentunut juo paljon, tehokkaimmin h√§nen mielialaansa korjaa juomisen v√§hent√§minen, Pekka Sauri sanoo.

Turvarajoja tiukennettiin

Alkoholi lisää monien muidenkin sairauksien kuin mielenterveyshäiriöiden riskiä: se suurentaa merkittävästi maksakirroosin, aivoverenvuodon, kroonisen haimatulehduksen ja verenpainetaudin sekä ylähengitysteiden, ruoansulatuskanavan, maksa-, paksusuoli- ja rintasyövän vaaraa.

P√§ivitetyss√§ alkoholiongelmaisen hoidon K√§yp√§ hoito -suosituksessa alkoholin k√§yt√∂lle on m√§√§ritetty korkean ja kohtalaisen riskin tasot. Korkean riskin taso on h√§lytysraja, jolloin viimeist√§√§n juomiseen tulee puuttua. Miehill√§ se on 23‚Äď24 annosta ja naisilla 12‚Äď16 annosta viikossa. N√§ill√§ m√§√§rill√§ sairastavuus lis√§√§ntyy ja kuolleisuus suurentuu merkitt√§v√§sti.

‚Äď Aiemmassa suosituksessa riskirajaksi m√§√§riteltiin miehille 24 annosta ja naisille 16 annosta viikossa. Niit√§ pidettiin liian korkeina, sanoo p√§ivitetyn suosituksen ty√∂ryhm√§n puheenjohtaja Hannu Alho.

Uutta suosituksessa ovat kohtalaisen riskin tason määritelmät. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Jo nämä määrät suurentavat veren GT-arvoja (glutamyylitransferaasi).

‚Äď Todenn√§k√∂isesti naisilla 0‚Äď1 ja miehill√§ 0‚Äď2 annosta alkoholia p√§iv√§ss√§ ei aiheuta riski√§ terveelle ty√∂ik√§iselle, mutta v√§h√§isen riskin tasoa ei pid√§ tulkita turvarajaksi. Sit√§ pienempikin alkoholink√§ytt√∂ voi aiheuttaa haittoja, Alho huomauttaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla