hajuaisti
Kuva Shutterstock

Olen 48 v nainen ja huolissani hajuaististani. En haista enää kaikkia hajuja. Jotkut tutut hajut eivät ole yhtä miellyttäviä kuin ennen. Joku haju taas jää nenään pitkäksi aikaa. Nenäni on aika usein tukossa. Vaiva on ollut vuoden verran ja kehittynyt hitaasti. Menetänkö tuoksut ja hajut lopulta kokonaan?

Hajuaistin heikentymisen tavallisimpia syitä ovat nenän ja sivuonteloiden tulehdukset ja niihin liittyvä limakalvoturvotus tai allergia. Tulehdukseen tai allergiaan viittaa myös se, että nenänne on usein tukkoinen.

Hajuaistin heikentymiseen voi toki olla muitakin syitä, kuten esimerkiksi jokin neurologinen tai aineenvaihduntasairaus, kasvain tai ulkoisen tekijän, vaikkapa tupakansavun tai muiden kemikaalien, aiheuttama limakalvoärsytys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teidän kannattaa mennä yleislääkärin vastaanotolle. Lääkäri tutkii nenän ja kyselee tarkemmin oireita. Useimmiten syy selviää ja hoito löytyy helposti, mutta joskus tarvitaan verinäytteitä tai kuvantamistutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taustalla on allerginen limakalvoärsytys, kortisoninenäsumute voi auttaa. Hajuaistin heikentymisen tai parantumisen ennuste riippuu sen taustalla olevasta syystä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla