Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Työterveyslääkäri suositteli leikattuun polveeni kipulääkkeen sijaan MSM-jauhetta ja Artho Balancea ja jalassa oleviin syyliin osterivinokasjauhetta. Lisäksi hän on suositellut laihdutukseen useaa eri luontaistuotetta. Onko nämä tuotteet turvallisia käyttää, kun haittavaikutuksia ei tunneta?

Kysymyksenne on tärkeä ja oikeaan osuva. Ravintolisät on lain mukaan tarkoitettu elimistön normaalin toiminnan ylläpitämiseen ja lääkkeet taas sairauden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn. Tällä perusteella mainitsemianne valmisteita ei pitäisi mainostaa tai määrätä polvikivun tai syylien hoitoon. Laihdutukseen ei myöskään ole olemassa tieteellisesti tehokkaaksi osoitettuja luontaistuotteita.

Lääkevalmisteilta vaaditaan tarkat tutkimukset hyödyistä ja haitoista ennen myyntiluvan myöntämistä, kun taas ravintolisiltä tällaisia tutkimuksia ei vaadita. Mitään mainitsemistanne valmisteista ei ole lääkevalmisteena markkinoilla, joten niitä ei ole tutkittu lääkkeiltä vaadittavalla tavalla.

Arthro Balance sisältää verkkotietojen mukaan kuitenkin vain C-vitamiinia sekä glukosamiinia, jota on myös useissa nivelrikon oireiden hoitoon tarkoitetuissa lääkevalmisteissa. Sikäli sen kokeileminen ei liene vaarallista; sen päivittäinen glukosamiiniannos on tosin hiukan pienempi kuin lääkkeissä, ja senkin tehon tiedetään olevan rajallinen.

MSM-jauheen sisältämästä rikkiyhdisteestä tai osterivinokasjauheesta ei ole tieteellistä teho- ja turvallisuusnäyttöä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Asiantuntija

Auttaako luontaistuote polvikipuun?

Nivelterveyttä parantavia aineita ovat ainakin inkivääri, glykosamiini, MSM, codroitinsulfaatti, viherisimpukkauute, hainrustouute, hyaloronihappo, boswellia serrata ja cissus quadrangularis kasvien uutteet ja Omega3 rasvahappo. Näistä tuotteista on useita kauppavalmisteita. Myös vit. C ja D-vit., Mg ja Zn sekä Si ravinnemäärien on oltavat hyvät. Näillä aineilla sain itselläni vaarallisen perinnöllisen polvien nivelrikon korjaantumaan niin, että 13 v vanhoissa kuvissa on selvästi vähemmän...
Lue kommentti