Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Työterveyslääkäri suositteli leikattuun polveeni kipulääkkeen sijaan MSM-jauhetta ja Artho Balancea ja jalassa oleviin syyliin osterivinokasjauhetta. Lisäksi hän on suositellut laihdutukseen useaa eri luontaistuotetta. Onko nämä tuotteet turvallisia käyttää, kun haittavaikutuksia ei tunneta?

Kysymyksenne on tärkeä ja oikeaan osuva. Ravintolisät on lain mukaan tarkoitettu elimistön normaalin toiminnan ylläpitämiseen ja lääkkeet taas sairauden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn. Tällä perusteella mainitsemianne valmisteita ei pitäisi mainostaa tai määrätä polvikivun tai syylien hoitoon. Laihdutukseen ei myöskään ole olemassa tieteellisesti tehokkaaksi osoitettuja luontaistuotteita.

Lääkevalmisteilta vaaditaan tarkat tutkimukset hyödyistä ja haitoista ennen myyntiluvan myöntämistä, kun taas ravintolisiltä tällaisia tutkimuksia ei vaadita. Mitään mainitsemistanne valmisteista ei ole lääkevalmisteena markkinoilla, joten niitä ei ole tutkittu lääkkeiltä vaadittavalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arthro Balance sisältää verkkotietojen mukaan kuitenkin vain C-vitamiinia sekä glukosamiinia, jota on myös useissa nivelrikon oireiden hoitoon tarkoitetuissa lääkevalmisteissa. Sikäli sen kokeileminen ei liene vaarallista; sen päivittäinen glukosamiiniannos on tosin hiukan pienempi kuin lääkkeissä, ja senkin tehon tiedetään olevan rajallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

MSM-jauheen sisältämästä rikkiyhdisteestä tai osterivinokasjauheesta ei ole tieteellistä teho- ja turvallisuusnäyttöä.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Asiantuntija

Nivelterveyttä parantavia aineita ovat ainakin inkivääri, glykosamiini, MSM, codroitinsulfaatti, viherisimpukkauute, hainrustouute, hyaloronihappo, boswellia serrata ja cissus quadrangularis kasvien uutteet ja Omega3 rasvahappo. Näistä tuotteista on useita kauppavalmisteita.

Myös vit. C ja D-vit., Mg ja Zn sekä Si ravinnemäärien on oltavat hyvät.

Näillä aineilla sain itselläni vaarallisen perinnöllisen polvien nivelrikon korjaantumaan niin, että 13 v vanhoissa kuvissa on selvästi vähemmän rustoa kuin tuoreissa kuvissa. Lentopallo ja tennis sujuvat taas kivuitta.

Alaraajojen niveliä ei kannata pitää pitkiä aikoja 90 asteen kulmassa joka heikentää rustoterveyttä.

Myös ortopedian erikoislääkäriveteraani Esko Kaartinen pitää luontaistuotteiden käyttöä järkevänä.

Kasvikunnassa on monia lääkekasveja, joilla on terveydellistä vaikutusta niveliin. Monet lääkkeidenkin tehoaineet on löydetty nimenomaan lääkekasvien kautta.

Se että, ei ole tutkittu, ei merkitse mitään. Lääketeollisuus, joka rahoittaa lähes kokonaan lääketutkimuksen ja muutenkin ohjailee tutkimustrendejä vaikutusvallallaan, ei tietenkään rahoita kilpailevien tuotteiden tutkimusta.

Toimiiko jokin asia, on kuluttajille tärkeämpää kuin onko siitä tehty tutkimusta, jonka puolueettomuudestakaan ei voi tietää. Lääketeollisuuden on osoitettu tekevän paljon epäluotettavaa tutkimusta. 

  • ylös 23
  • alas 17
vph7

Kerrotko lisää miten sait nivelrikkosi kuriin? Muutitko ruokavaliota alkaalisempaan suuntaan? Mitä lisäravinteita käytit? Entä liikunta?

  • ylös 17
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla