Kuva Vesa Tyni
Kuva Vesa Tyni

Jan Sundell, Dr Bodyna tunnettu ylilääkäri neuvoo keski-ikäisiä tarttumaan painoihin. Jo neljä täsmäharjoitusta auttaa ehkäisemään sekä haluttomuutta että lihaskatoa. 

Jan Sundellista, 47, piti tulla yleislääkäri, mutta hän innostui sisätaudeista harjoittelujaksollaan nuorena lääkärinä. Turun Kaupunginsairaalassa Sundellia ihmetytti, kuinka senioripotilaat yrittivät kammeta itseään ylös vuoteelta, kun lääkäri astui huoneeseen.

–Kysyin hoitajalta, mitä heikolta vaikuttava potilas oli syönyt. Hän totesi, ettei potilas jaksa syödä kuin pari lusikallista kiisseliä päivässä. Se kuulosti uskomattomalta, ja sain ahaa-elämyksen. Omasta harrastuksestani, lihasvoimailusta ja sitä tukevasta ravitsemuksesta, tulisi potilaille lääke – nimenomaan ennaltaehkäisevästi, kertoo Sundell.

Myöhemmin hän on tieteellisessä työssään keskittynyt sydämen toiminnan lisäksi lihasvoimaharjoitteluun, optimaaliseen ravitsemukseen ja ravintolisien vaikutuksiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska ihmisen ei pitäisi keski-iässä lähestyä rapakuntoa kuin ennalta ohjelmoituna, Sundell antaa ohjeensa: näillä neljällä lihasvoimaharjoituksella ehkäiset sekä lihasten että voimien katoamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dr Bodyn 4 liikkeen salitreeni

Ensimmäiset kolme lihasvoimaharjoitusta ovat samoja naisille ja miehille. Tee jokaista kolme sarjaa.

Ensimmäisessä hae tuntumaa liikerataan ja lämmittele lihaksia: 15 toistoa / sarja. Tee toinen sarja raskaammilla painoilla: 12 toistoa.  Kolmannessa sarjassa käytä painoja, joilla saat lihakset uupumistilaan: 8 toistoa. 

 

1. Jalkakyykky

On tärkein liike, koska se vahvistaa Jan Sundellin sanoin "elämän lihaksia: pakaraa ja reisiä. Niillä noustaan ylös ja ne erottavat kävelevät ja vuodepotilaat. 

2. Penkkipunnerrus

Kehittää ylävartalon työntäviä lihaksia: rintaa, hartioita ja ojentajia. Yleisen toimintakyvyn kannalta tärkeää.

3. Ylätalja vastaotteella

Kehittää ylävartalon vetäviä lihaksia: selkää, hauiksia ja kyynärvarsia. 

Plus 1 miehelle!

Selänojennus: 2 sarjaa, 10-20 toistoa.

Monella, varsinkin ylipainoisella, miehellä on selkäkipuja. Vahva keskivartalon korsetti (alaselkä ja vatsa) ehkäisee selkävaivoja ja myös hoitaa niitä.

Plus 1 naiselle!

Istumaannousu: 2 sarjaa, 10-20 toistoa.

Naisilla vatsalihakset ovat usein heikentyneet raskauksien seurauksena. Hyvät vatsalihakset auttavat keskivartalon hallinnassa ja ryhdin ylläpidossa.

Lue lisää Jan Sundellin ajatuksia lihasten roolista hyvinvoinnissa: Hyvä terveys 13/2018.

 

Salilta pois ekana :)

Mitäs sitten jos polvet ei anna mennä jalkakyykkyyn? Kokeilin joskus tuota selänojennustakin (olen 60+ nainen) ja vaikka olin nuorempi,  pelkäsin lentäväni päälleni tuosta laitteesta. Olisikin kiva saada tehokkaita, mutta myös meidät jo huonolihaksiset huomioivia liikkeitä lehteen ja sivulle.

Nämä ovatkin varmaan ennaltaehkäiseviä liikkeitä.

  • ylös 23
  • alas 22
Vierailija

Jos ei ole välineitä harjoitteluun niin penkkipunnerruksen voi varmaan korvata etunojapunnerruksilla ja ylätaljan leuanvedolla. 

  • ylös 21
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla