Kuvat
Shutterstock
Lakritsihapon vaikutus on yksilöllinen: joillakin yksi lakupussi nostaa paineet pilviin jopa viikoiksi.
Lakritsihapon vaikutus on yksilöllinen: joillakin yksi lakupussi nostaa paineet pilviin jopa viikoiksi.

Kahdella kolmesta suomalaisesta miehestä ja joka toisella naisella on kohonnut verenpaine tai siihen lääkitys. Lähes jokaisen meistä on siis hyvä tietää, mitkä asiat nostavat verenpainetta.

  • SUOLA eli natriumkloridi rasittaa munuaisia ja kerää nestettä elimistöön, mikä nostaa painetta verisuonissa. Aikuisen suositus on teelusikallinen eli 5 grammaa suolaa päivässä.
  • YLIPAINO vaikuttaa verenpaineeseen monin tavoin. Ylipainoisilla sympaattisen hermoston aktiivisuus on koholla, mikä nostaa verenpainetta. Munuaisten ympärille ja vatsaan kertyvä rasvakudosvaikuttaa munuaisten verenpainesäätelyyn. Erityisen haitallista on vyötärölihavuus.
  • ALKOHOLIN juominen laajentaa aluksi verisuonia ja laskee verenpainetta, mutta jatkuva käyttö kerryttää nestettä elimistöön, aktivoi sympaattista hermostoa ja lisää sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa, joka näkyy keskivartalolihavuutena. Alkoholi voi myös heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.
  • LAKRITSI ja salmiakki sisältävät lakritsihappoa, joka jämähtää munuaisiin, kerää elimistöön suolaa ja nestettä sekä lisää ääreisverenkierron vastusta ja suurten valtimoiden jäykkyyttä. Nämä kaikki nostavat verenpainetta. Vaikutus on yksilöllinen: joillakin yksi lakupussi nostaa paineet pilviin jopa viikoiksi. Lakritsihappoa voi olla purkassa, teessä, alkoholijuomissa tai luontaistuotteissakin.
  • LÄÄKKEET voivat vaikuttaa verenpaineeseen. Kaikki tulehduskipulääkkeet nostavat verenpainetta, samoin e-pillerit ja jotkut vaihdevuosioireisiin määrätyt hormonihoidot. Myös kortisoni voi kohottaa verenpainetta.
  • TUPAKOINTI lisää sydänsairauksien vaaraa huomattavasti. Nikotiini ja häkä supistavat verisuonia, nostavat sykettä ja altistavat sydänlihaksen hapenpuutteelle. Tupakka myös moninkertaistaa kohonneen verenpaineen haittavaikutukset. Nuuskaa ja sähkötupakkaakin on syytä välttää, sillä niissäkin on nikotiinia.
  • STRESSI lisää stressihormoni kortisolin eritystä. Se supistaa verisuonia, jolloin verenpaine nousee. Pitkäaikainen stressi aktivoi sympaattista hermostoa, mikä kohottaa verenpainetta entisestään.

Asiantuntijat: Anna-Mari Hekkala, Sydänliiton ylilääkäri, ja Risto O. Roine, Aivoliiton ylilääkäri.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verenpainetta nostaa suolan lisäksi n. 40 natriun pohjaista sallittua lisäainetta pahimpana arominvahvenne eli natriumglutamaatti, MSG. Verenpaineisten kannattaa tuntea natriumia sisältävien lisäaineiden merkinnät ja koodit sekä välttää leipiä ja eineksiä, joissa on usein sekä suolaa, että lisäaineita. 

Pahasti verenpainetta nostaa jäykistynyt verisuonisto, jossa suonien seinämien kimmoisuus on häviämässä huonojen ruoka- ja elintapojen takia. Tällaiset suonet ovat usein myös plakkiutumassa eli ahtautumassa.

Ahtautumisen voi itse asiassa jopa purkaa kun siirtyy kasvisvaltaiseen ruokavalioon (marjat, vihannekset, hedelmät, pähkinät, sienet, merilevät, siemenet) ja sen lisäksi vähentää lisätyn sokerin alle 20 g/pv, alkaa liikkua ja saunoa runsaasti, ylläpitää hyvää magnesiumin ja seleenin sekä B3 vitamiinin tasoa ravinnossa tai syö lisäravinteita. Stressi stressihormooneineen on verisuonille suuri riskitekijä samoin kuin mikä vaan tulehdus kehossa. 

Erittäin tärkeä on D-vitamiini, jota ei ravinnosta saa läheskään tarpeeksi vaan sitä hyvään terveyteen joutuu ottamaan 100 -200 mcg/pv auringottomana aikana pystyäkseen ylläpitämään optimaalisen aurinkolomatason eli yli 120 nmol/l.

Viralliset neuvot suosittelevat aivan liian alhaisia lukemia D-vitamiinille, eikä niistä kannata välittää.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

  • ylös 18
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla