täihäätö
Kuva Shutterstock

Päätäi ei ole vaarallinen, vaikka ajatuskin päässä elävistä öttiäisistä puistattaa. Pääset niistä eroon huolellisella käsittelyllä ja oikeilla tuotteilla.

Täi on kutsumaton vieras, joka leviää varsinkin kouluissa ja päiväkodeissa. Lasten mukana täit kulkeutuvat koteihin ja kyläpaikkoihin. Pahimmat täiepidemiat ajoittuvat elo-lokakuulle ja tammi-helmikuulle.

Täit siirtyvät päästä toiseen ravinnon perässä. Ne ruokailevat imemällä verta päänahasta, eikä tartunnan saamisella ole mitään tekemistä puhtauden tai hiusten­pesun kanssa. Se on lähinnä huonoa tuuria.

Tunnistat tartunnan kutisevasta päänahasta ja korvien tai niskan läheltä löytyvistä pienistä vaaleista saivareista eli täin munista. Eläviä täitä ei ole helppo erottaa hiusten joukosta, sillä ne liikkuvat vikkelästi.

Täit voi löytää kampaamalla hiukset tiheällä kammalla valkoisen paperin yläpuolella. Päästä tipahtaneet, harmaat tai rusehtavat, muutaman millimetrin kokoiset täit näkyvät hyvin vaaleaa taustaa vasten.

Miten täit tuhotaan?

Päätäit häädetään itsehoitotuotteiden avulla. Niiden vaikutus perustuu täin hermoston lamaannuttamiseen, täin tukahduttamiseen tai kuivattamiseen.

Torjunta-aineenakin käytetty permetriini tai malationi lamauttaa ja tappaa täit. Tukahduttava, silikoni- tai öljypohjainen seos on lääkkeetön vaihtoehto. Se muodostaa kalvon täin ympärille ja tukkii sen hengitystiet. Osan tuotteista luvataan tehoavan myös saivareisiin.

— Sopivan tuotteen valintaan vaikuttaa hoidettavan ikä ja allergiat sekä se, mitä aineita aikaisemmin on käytetty, kertoo proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.

Kaikki tuotteet eivät sovi raskaana oleville ja imettäville. Hoitotuotteita on tarjolla geelinä, vaahtona, liuoksena tai sampoona.

Lisäksi täiden häätöön tarvitaan täikampa. Säännöllinen kampaaminen on tärkeää, jotta kaikki saivareet saadaan poistettua. Lehtinen suosittelee metallista täikampaa, koska sen voi desinfioida keittämällä hoitojen välissä. Mikäli käyttää muovista kampaa, tulee jokaiselle ehdottomasti hankkia oma kampa ja puhdistaa se hyvin käytön jälkeen. Huonosti putsattu kampa voi siirtää täit eteenpäin ja tekee puuhan hyödyttömäksi.

Vaatii huolellisuutta

Kun täitä löytyy, häätökäsittely on hyvä tehdä koko perheelle samalla kertaa, myös niille joilla täitä ei ole havaittu.  

Kaikille ei riitä kertakäsittely, vaan häätö on tehtävä uudelleen 7—14 päivän kuluttua niille, joilta täitä on löydetty.

Käsittelyn jälkeen hiukset kammataan täikammalla, jotta vahingoittuneet täit ja kuoriutumattomat munat saadaan pois. Tukka käydään läpi osio kerrallaan.

Yksittäisiin hiuksiin tiukasti kiinnittyneet saivareet voi myös leikata irti hius kerrallaan. Kampaamista jatketaan joka toinen päivä kahden viikon ajan.

— Kampaamisen unohtuminen on yleisin syy hoidon epäonnistumiselle. Myös liian märkiin hiuksiin tai huonosti levitetty aine voi heikentää hoidon tehoa, kertoo Lehtinen.

Erittäin paksut ja karheat hiukset kannattaa käsitellä hoitoaineella pesun jälkeen, jolloin täikampa liukuu hiuksissa helpommin. Saivareiden irrottamista voit avittaa kostuttamalla hiukset puolet ruokaetikkaa ja puolet vettä sisältävällä liuoksella. Etikka irrottaa saivareet, jolloin ne on helpompi kammata pois.

Jos hoito epäonnistuu tai on saatu uusi tartunta, häätökäsittely aloitetaan alusta. Epäonnistuneen hoidon jälkeen kannattaa kokeilla toista valmistetta.

Täsmäsiivous riittää

Ensimmäisen täikäsittelyn yhteydessä kaikki käytössä olleet vuodevaatteet ja vaatteet pestään 60-asteisella pesuohjelmalla. Jos tekstiili ei kestä kuumaa pesua, sen voi myös pakastaa yön yli tai antaa olla kaksi tuntia kuumassa saunassa.

— Hiusten kanssa kosketuksissa olleet esineet, kuten hatut, korvakuulokkeet, hius­pinnit ja -pampulat, voi myös eristää kahdeksi viikoksi muovipussin sisälle, jonka aikana täit ja saivareet kuolevat, Lehtinen neuvoo.

Myös leikeissä olleet pehmolelut ja pyyheliinat kannattaa puhdistaa. Suursiivousta ei tarvitse tehdä, peruspuhtaus riittää.

Pipo hihaan ja muut keinot

Täit pystyvät elämään päänahan ulkopuolella 1—2 vuorokautta, jonka aikana ne voivat siirtyä pipojen, huivien tai hiusharjojen välityksellä. Lapsia onkin neuvottava säilyttämään pipoa ja kaulahuivia oman takin hihassa ja käyttämään vain omia päähineitä ja hiustarvikkeita.

Täitartuntoja ehkäiseviä tuotteita voi käyttää täiepidemian aikaan pari kertaa viikossa, mutta niiden toimivuudesta ei ole takuuta. Parhaiten täitartuntaa ehkäisee varomalla hiusten osumista muiden hiuksiin ja pitämällä pitkät hiukset kiinni.

Kun huomaat täitartunnan, muista ilmoittaa siitä kouluun tai päiväkotiin. Se on nopein tapa katkaista tartuntakierre.

 

Täi on loinen

  • Aikuiset täit ovat noin 2–3 mm pituisia, vaaleanharmaita tai rusehtavia.
  • Saivareet ovat noin 1 mm kokoisia vaaleita palluroita, jotka kiinnittyvät tiukasti hiuksiin, erityisesti korvien yläpuolelle ja niskaan.
  • Yksi naaras munii päivässä noin 8 munaa, jotka kuoriutuvat noin viikossa.
  • Täi elää noin 25 vuorokautta.
  • Päätäi imee verta vähintään kolme kertaa päivässä. Ilman verta täi kuolee 1–2 vuorokaudessa.
  • Täit leviävät usein ryömimällä päästä toiseen. Täit voivat myös levitä myssyjen ja tyynyliinojen kautta.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti