täihäätö
Kuva Shutterstock

Päätäi ei ole vaarallinen, vaikka ajatuskin päässä elävistä öttiäisistä puistattaa. Pääset niistä eroon huolellisella käsittelyllä ja oikeilla tuotteilla.

Täi on kutsumaton vieras, joka leviää varsinkin kouluissa ja päiväkodeissa. Lasten mukana täit kulkeutuvat koteihin ja kyläpaikkoihin. Pahimmat täiepidemiat ajoittuvat elo-lokakuulle ja tammi-helmikuulle.

Täit siirtyvät päästä toiseen ravinnon perässä. Ne ruokailevat imemällä verta päänahasta, eikä tartunnan saamisella ole mitään tekemistä puhtauden tai hiusten­pesun kanssa. Se on lähinnä huonoa tuuria.

Tunnistat tartunnan kutisevasta päänahasta ja korvien tai niskan läheltä löytyvistä pienistä vaaleista saivareista eli täin munista. Eläviä täitä ei ole helppo erottaa hiusten joukosta, sillä ne liikkuvat vikkelästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täit voi löytää kampaamalla hiukset tiheällä kammalla valkoisen paperin yläpuolella. Päästä tipahtaneet, harmaat tai rusehtavat, muutaman millimetrin kokoiset täit näkyvät hyvin vaaleaa taustaa vasten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten täit tuhotaan?

Päätäit häädetään itsehoitotuotteiden avulla. Niiden vaikutus perustuu täin hermoston lamaannuttamiseen, täin tukahduttamiseen tai kuivattamiseen.

Torjunta-aineenakin käytetty permetriini tai malationi lamauttaa ja tappaa täit. Tukahduttava, silikoni- tai öljypohjainen seos on lääkkeetön vaihtoehto. Se muodostaa kalvon täin ympärille ja tukkii sen hengitystiet. Osan tuotteista luvataan tehoavan myös saivareisiin.

— Sopivan tuotteen valintaan vaikuttaa hoidettavan ikä ja allergiat sekä se, mitä aineita aikaisemmin on käytetty, kertoo proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.

Kaikki tuotteet eivät sovi raskaana oleville ja imettäville. Hoitotuotteita on tarjolla geelinä, vaahtona, liuoksena tai sampoona.

Lisäksi täiden häätöön tarvitaan täikampa. Säännöllinen kampaaminen on tärkeää, jotta kaikki saivareet saadaan poistettua. Lehtinen suosittelee metallista täikampaa, koska sen voi desinfioida keittämällä hoitojen välissä. Mikäli käyttää muovista kampaa, tulee jokaiselle ehdottomasti hankkia oma kampa ja puhdistaa se hyvin käytön jälkeen. Huonosti putsattu kampa voi siirtää täit eteenpäin ja tekee puuhan hyödyttömäksi.

Vaatii huolellisuutta

Kun täitä löytyy, häätökäsittely on hyvä tehdä koko perheelle samalla kertaa, myös niille joilla täitä ei ole havaittu.  

Kaikille ei riitä kertakäsittely, vaan häätö on tehtävä uudelleen 7—14 päivän kuluttua niille, joilta täitä on löydetty.

Käsittelyn jälkeen hiukset kammataan täikammalla, jotta vahingoittuneet täit ja kuoriutumattomat munat saadaan pois. Tukka käydään läpi osio kerrallaan.

Yksittäisiin hiuksiin tiukasti kiinnittyneet saivareet voi myös leikata irti hius kerrallaan. Kampaamista jatketaan joka toinen päivä kahden viikon ajan.

— Kampaamisen unohtuminen on yleisin syy hoidon epäonnistumiselle. Myös liian märkiin hiuksiin tai huonosti levitetty aine voi heikentää hoidon tehoa, kertoo Lehtinen.

Erittäin paksut ja karheat hiukset kannattaa käsitellä hoitoaineella pesun jälkeen, jolloin täikampa liukuu hiuksissa helpommin. Saivareiden irrottamista voit avittaa kostuttamalla hiukset puolet ruokaetikkaa ja puolet vettä sisältävällä liuoksella. Etikka irrottaa saivareet, jolloin ne on helpompi kammata pois.

Jos hoito epäonnistuu tai on saatu uusi tartunta, häätökäsittely aloitetaan alusta. Epäonnistuneen hoidon jälkeen kannattaa kokeilla toista valmistetta.

Täsmäsiivous riittää

Ensimmäisen täikäsittelyn yhteydessä kaikki käytössä olleet vuodevaatteet ja vaatteet pestään 60-asteisella pesuohjelmalla. Jos tekstiili ei kestä kuumaa pesua, sen voi myös pakastaa yön yli tai antaa olla kaksi tuntia kuumassa saunassa.

— Hiusten kanssa kosketuksissa olleet esineet, kuten hatut, korvakuulokkeet, hius­pinnit ja -pampulat, voi myös eristää kahdeksi viikoksi muovipussin sisälle, jonka aikana täit ja saivareet kuolevat, Lehtinen neuvoo.

Myös leikeissä olleet pehmolelut ja pyyheliinat kannattaa puhdistaa. Suursiivousta ei tarvitse tehdä, peruspuhtaus riittää.

Pipo hihaan ja muut keinot

Täit pystyvät elämään päänahan ulkopuolella 1—2 vuorokautta, jonka aikana ne voivat siirtyä pipojen, huivien tai hiusharjojen välityksellä. Lapsia onkin neuvottava säilyttämään pipoa ja kaulahuivia oman takin hihassa ja käyttämään vain omia päähineitä ja hiustarvikkeita.

Täitartuntoja ehkäiseviä tuotteita voi käyttää täiepidemian aikaan pari kertaa viikossa, mutta niiden toimivuudesta ei ole takuuta. Parhaiten täitartuntaa ehkäisee varomalla hiusten osumista muiden hiuksiin ja pitämällä pitkät hiukset kiinni.

Kun huomaat täitartunnan, muista ilmoittaa siitä kouluun tai päiväkotiin. Se on nopein tapa katkaista tartuntakierre.

 

Täi on loinen

  • Aikuiset täit ovat noin 2–3 mm pituisia, vaaleanharmaita tai rusehtavia.
  • Saivareet ovat noin 1 mm kokoisia vaaleita palluroita, jotka kiinnittyvät tiukasti hiuksiin, erityisesti korvien yläpuolelle ja niskaan.
  • Yksi naaras munii päivässä noin 8 munaa, jotka kuoriutuvat noin viikossa.
  • Täi elää noin 25 vuorokautta.
  • Päätäi imee verta vähintään kolme kertaa päivässä. Ilman verta täi kuolee 1–2 vuorokaudessa.
  • Täit leviävät usein ryömimällä päästä toiseen. Täit voivat myös levitä myssyjen ja tyynyliinojen kautta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla