Puuttuvaa hammasta ei ole aina pakko korvata terveyden takia. Ulkonäön vuoksi se voi olla välttämätöntä.

Etuhampaitta virnistelevä kuusivuotias on vinkeä näky, mutta neliviitosen hampaiden puuttuminen ei hymyilytä. Hammaskaarissa yhden tai kahden hampaan puutoksia on noin miljoonalla suomalaisella. Heistä puolet tyytyy tilanteeseen.

− Koska kolon täyttäminen hammasrivissä maksaa. Osa ei ehkä arvostakaan hampaitaan tarpeeksi, mutta tosiasia on, että hammasimplantin asentaminen on kallista, jos se pitää hoitaa pienestä palkasta tai eläkkeestä, toteaa professori Pekka Vallittu Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Onneksi tähänkin ongelmaan on jo löydetty kukkarolle ystävällisempi ratkaisu.
Vallittu johtaa Turun kliinistä biomateriaalikeskusta, jossa on kehitetty kahdenkymmenen vuoden ajan kuitusiltaa vaihtoehdoksi perinteiselle kulta-keraamiselle. Kuitusilta maksaa noin neljänneksen siitä mitä perinteinen silta.

Uusi silta säästää hampaita

Kuitusillan etuja on, ettei sitä varten tarvitse hioa muita hampaita. Perinteinen hammasilta kun tarvitsee kiinnitykseensä vähintään kaksi tappimaista tukipilaria, jotka muotoillaan muista, jäljellejääneistä hampaista. Kun hammasaukon vierushampaat on hiottu tapeiksi, niihin liimataan hammasteknikon kullasta valmistama runko, joka on päällystetty posliinilla.

Siltoja valmistetaan nykyisin myös kokonaan keraamisesta materiaalista, jolloin se on hyvin luonnollisen näköinen. Kulta-keraamisen sillan saattaa paljastaa hampaan yläreunassa pilkottava tumma runko, joka tulee näkyviin ikenen vetäytyessä. Perinteisen sillan asennus vaatii 2–5 hoitokäyntiä hammaslääkärissä.

Jos puuttuvan hampaan molemmin puolin on vain terveitä hampaita, hammaslääkäri ei mielellään uhraa niitä perinteiselle hammassillalle. Paras vaihtoehto olisi tällöin kuitusilta tai hammasimplantti. Jälkimmäinen tehdään ikeneen ruuvattavasta keinojuuresta ja siihen kiinnitettävästä hammaskruunusta.

Implantti on kuin oma hammas, ja jos luu pysyy terveenä eikä teknisiä vaurioita tule, se pysyy suussa hyvin pitkään. Keinojuuren asennus on kirurginen toimenpide ja käyntejä hammaslääkärillä tai kirurgilla tulee yhteensä 5–8. Implantti on kestävä ja luonnollinen hampaan korvaaja, mutta potilaan kallis.

Kuitusilloista on kokemusta 13 vuoden ajalta ja niitä on tarvittaessa helppo korjata. Kuitusilta ei ole peruuttamaton hoito, vaan se voidaan myöhemmin korvata implantilla tai tavallisella sillalla. Korvattu hammas tuntuu ja näyttää luonnolliselta.

Epämukava osaproteesi

Tavallisin puuttuvan hampaan korjausmenetelmä on irrotettava osaproteesi, joka on rakennettu muovista, metallista ja muovihampaista. Se kiinnitetään niin sanotuilla pinnekoukuilla muihin hampaisiin. Koukkujen lisäksi osaproteesi tukeutuu suulakeen.

Osaproteesissa on tekohammas puuttuva hampaan kohdalla. Se on helppo puhdistaa, koska sen voi kokoproteesin tapaan ottaa suusta pois. Osaproteesin syntyy noin 4–5 käyntikerralla. Muovisia osaproteeseja voidaan nykyään vahvistaa lasikuidulla.

Osaproteesi on kulta-keraamista siltaa halvempi, erityisesti jos se tehdään kokonaan muovista. Pekka Vallittu kuitenkin veikkaa, että osaproteesin löytää useammin potilaan piironginlaatikosta kuin suusta.

– Monet kokevat osaproteesin epämukavaksi, siksi noin puolet niistä jää käyttämättä.

Vähälläkin pärjää

Aiemmin hammaslääketieteessä opetettiin, että hammaspuutos pitää korjata ilman muuta. Ajateltiin, että vastapurijaa vaille jäävä hammas alkaa kallistella ja sekoittaa purentaa. Näin ei kuitenkaan aina käy.

Nykyisin ajatellaan, että mikäli ihmiseltä puuttuu takimmaisia hampaita, niitä ei ole pakko korvata. Minimivaatimus purukalustolle on, että sillä pystyy hienontamaan ruokansa. Hampaita pitää myös olla tasaisesti sekä ylä- että alaleuassa siten, että ihmisen purenta on tasainen ja vakaa.  

Pekka Vallittu toteaa, että parasta olisi, jos hammas-puutokset voitaisiin estää hyvällä hoidolla kokonaan. Jos korvaavia rakenteita kuitenkin tehdään, ratkaisee suun tulevaisuuden se, miten potilas hoitaa suuhygieniansa.

− Jos suu on niin sottainen, että tulehdukset ja karies pääsevät jylläämään, mikään rakennelma ei siinä suussa menesty.

Asiantuntija professori Pekka Vallittu, Turun yliopiston hammas­lääketieteen laitos

Lue lisää Testaa narskutteletko?

 1. Reikiintyminen eli karies. Paikattu hammas on koskematonta hammasta alttiimpi reikiintymiselle, juuritulehduksille ja halkeamisille.
  Pelastus Hyvä hammashygienia (harjaaminen, tikut, hammaslanka), napostelun välttäminen ja fluoraaminen.
 2. Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti. Piilossa hampaan ja ikenen välissä etenevä sairaus tuhoaa hitaasti hammasta ikeneen kiinnittävät kudokset ja hammas irtoaa.
  Pelastus Säännöllinen hammaskiven poisto, hampaiden huolellinen kotihoito ja tarkka hammaslääkäri ja suuhygienisti, jotka hoitavat taudin. 
 3. Tapaturmat. Kasvoihin kohdistunut kova isku irrottaa hampaita. Se voi tapahtua niin urheillessa kuin nakkikioskilla.
  Pelastus Hammassuojat, suojakypärät, liukumattomat kengät, turvavyö autossa, pakoon juoksu väkivallan uhatessa. 
 4. Lohkeaminen ja halkeaminen. Ihmisen leukojen purentavoima riittää hajottamaan hampaan, joka pistää rivistöstä hiukankin muita korkeammalle eli korottaa.
  Pelastus Purentaan sovitetut paikat ja kruunut sekä yleensä tasapainoinen purenta. Purentakisko antaa lisäsuojaa. 
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.