Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 25-vuotias mies ja alkanut kaljuuntua. Olen lukenut kaljuuntumisen eri hoidoista ja ainut itseä kiinnostava hoitomuoto on minoksidiili. Internetistä löytyy kuitenkin ristiriitaista tietoa sen sivuvaikutuksista esimerkiksi sydämeen. Vaikka terveys on ehdottomasti etusijalla, kaljuuntuminen kuitenkin häiritsee minua. Onko minoksidiiliä terveellistä käyttää pitkäaikaisesti? Onko aineen turvallisuudesta olemassa edes mitään pitkäaikaistutkimuksia? Osaatko sanoa, mistä aiheesta voisi löytää lisää tietoa?

Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta. Otsan hiusraja nousee, ja lopulta koko päälaki on kalju. Taipumus nuorena kaljuuntumiseen on usein perinnöllistä, tämä taipumus voi periytyä isän tai äidin puolelta. Kaljuuntuminen saattaa miehillä alkaa jo alle 20-vuotiaana. Samantyyppistä kaljuuntumista esiintyy myös naisilla, mutta vanhempana. Kaljuuntumisesta ei ole varsinaista terveyshaittaa.

Minoksidiili on lääkeaine, joka säännöllisesti hiuspohjaan levitettynä estää hiustenlähtöä ja tehostaa hiustenkasvua. Hoito on pitkäaikaista, ja tulokset näkyvät vasta kuukausien kuluttua hoidon aloittamisesta, joskus vasta vuoden kuluttua. Hoito auttaa vain niin kauan kuin valmistetta käytetään, ja on viisasta miettiä etukäteen, ovatko vuosiakin kestävän hoidon kustannukset ja vaivannäkö kohtuulliset saavutettuun hyötyyn verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minoksidiililiuosta voi hankkia apteekista ilman reseptiä. Miesten liuos on vahvuudeltaan 50 mg/ml ja naisten 20 mg/ml. Liuos on tarkoitettu vain paikalliseen käyttöön. Liuosta levitetään 1 ml kahdesti päivässä täysin kuivaan hiuspohjaan. Kädet on pestävä huolellisesti liuoksen levittämisen jälkeen. Hoitoa on jatkettava niin kauan kuin sen toivotaan tehoavan, sillä hoidon lopettamisen jälkeen kaljuuntuminen taas jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minoksidiilin pitkäaikaisesta käytöstä on kokemuksia. Siihen liittyvät haitat, yleisimpinä hiuspohjan ärtyminen ja ihottuma sekä karvoituksen lisääntyminen muuallakin kuin päälaella, ovat samanlaisia lyhyt- ja pitkäaikaisessa hoidossa.

Koska suun kautta otettuna minoksidiili on erittäin tehokas verenpainelääke, sen nieleminen voi johtaa verenpaineen haitalliseen laskuun ja aiheuttaa sydämen tykytystä. On siis tärkeää pitää liuos poissa lasten ulottuvilta.

Ehjälle ja terveelle hiuspohjalle levitetystä liuoksesta ei imeydy merkittäviä määriä verenkiertoon, mutta valmistetta on pidettävä tauolla, jos hiuspohjaan tulee ihottumaa tai haavoja. Pakkausseloste kannattaa lukea huolellisesti ja säilyttää tietolähteenä.

Verkosta löytyy lisätietoa mm. Lääkärikirja Duodecimin artikkelista "Tietoa potilaalle: Miestyyppinen kaljuuntuminen". Kirjoittaja iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn.

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla