Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla todettiin iso puhjennut (vesi)kysta toisessa munasarjassa. Sitä seurataan kontrollilla, koska olen nuori. Voiko hyvälaatuisesta kasvaimesta tulla pahanlaatuinen vai voinko huokaista helpotuksesta?

Munasarja on rakkulainen elin; ultraäänitutkimuksessa näkyy aina muutamia munarakkulan alkuja, kooltaan alle 10 mm. Vaihdevuosien jälkeen munasarjat tiivistyvät eikä munarakkuloita yleensä enää nähdä. Suurimmillaan munarakkula on ennen ovulaatiota eli munasolun irtoamista. Silloin se voi olla jopa 25 mm halkaisijaltaan. Kun ovulaatio on tapahtunut, munarakkulan paikalle muodostuu keltarauhanen, joka toimii kaksi viikkoa. Keltarauhanenkin nähdään usein ultraäänitutkimuksessa. Sen koko voi vaihdella, jopa 40-50 milliin.

Hyvänlaatuiset kystat ovat tavallisia löydöksiä ultraäänitutkimuksessa. Kystat ovat yleensä ns. toiminnallisia, ja ne häviävät muutaman viikon tai kuukauden odottelun jälkeen. Kysta voi muodostua munarakkulasta, jos se ei ovulaation yhteydessä ole kunnolla puhjennut vaan kerää sisälleen nestettä. On mahdollista, että se aiheuttaa jonkun verran alavatsakipua, painon tunnetta tai joskus kuukautiskierron häiriöitä. Myös keltarauhanen voi olla kystamainen. Kooltaan ne voivat olla jopa 5-6 cm mutta eivät yleensä aiheuta mitään oireita. Jos kysta häviää nopeasti eli puhkeaa ja neste valuu vatsaonteloon, voi ohimenevästi olla voimakkaitakin kipuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos munasarjassa on nähty tutkimuksen yhteydessä yli 4 cm kokoinen kysta, on hyvä tarkistaa 1-3 kuukauden kuluessa että se on tällainen toiminnallinen rakkula. Toiminnallinen kysta on tyypillisesti yksilokeroinen ja sileäseinäinen ja sisältää nestettä. Kaikututkimuksessa se näkyy tasaisena tummuutena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kysta ei ole hävinnyt, on syytä tarkastella muutoksen luonnetta tarkemmin. Onneksi vain harvoin kyseessä on pahanlaatuinen. Kysta on silloin yleensä erinäköinen: se saattaa olla monilokeroinen, kystan sisäseinämä ei ole sileä ja kystaan liittyy kiinteämpiä kudosalueita. Tämän tyyppiset muutokset vaativat leikkaushoidon. Hedelmällisessä iässä olevien naisten alle 5 cm:n kokoista sileäseinäistä yksilokeroista kystaa ei tarvitse seurata.

Munasarjakasvaimista 85 % on hyvänlaatuisia. Pahanlaatuisen kasvaimen mahdollisuus lisääntyy iän mukana.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla