Liikunta on kuin lääkettä ahtautuville keuhkoputkille ja Välimeren ruokavalio voi jopa lievittää astmaa, kertoo professori Tari Haahtela. Tärkeintä astman hoidossa on kuitenkin käyttää suojaavaa lääkitystä.

Totta vai tarua?

1 Pakkanen pahentaa astmaatikon vointia.

Tarua enimmäkseen. Jos astman hoito on kohdallaan, pakkanen ei juuri haittaa. Mutta jos astma ei ole hallinnassa, kylmä pahentaa oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Astman paheneminen talvella johtuu samaan aikaan jylläävistä hengitysteiden virusinfektioista. Koivun siitepölyaika keväällä ja heinäaika keskikesällä voivat myös olla vaikeita.

2 Astman voi saada, jos kotona on kovin pölyistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarua. Kohtuullinen siisteys riittää. Varoitan desinfiointiaineiden ja muiden kodin kemikaalien ylenmääräisestä käytöstä. Niistä ei ole hyötyä, pikemmin haittaa elimistön immuunipuolustukselle.

3 Jos siitepölyallergiaa ei hoida, se pahenee helposti astmaksi.

Osin totta. Monella on ennen astman puhkeamista allergista nuhaa. Suuri osa siitepölyallergisista ei silti koskaan sairastu astmaan. Merkittävässä osassa ovat perintötekijät.

Yskiminen ja hengityksen vinkuminen nuhan yhteydessä viittaavat alempien hengitysteiden allergiseen tulehdukseen ja astmaan.

4 Pitkään jatkuva yskä voi olla astman ensi merkki.

Totta. Yskä on maailman tavallisimpia oireita, mutta jos yskää on ilman hengitystieinfektiota tai jos köhiminen kestää infektion jälkeen yli neljä viikkoa, on syytä käydä tutkimuksissa. Lisäksi astmasta voivat kertoa hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus rasituksessa, illalla nukkumaan käydessä tai nauraessa.

Usein potilaalla on ollut toistuvia keuhkoputkentulehduksia, joita on hoidettu antibiootilla antibiootin päälle. Sitten yhtenä päivänä hengitys tilttaa oikein kunnolla, ja astmahan siellä on väijynyt. Oikea hoito lopettaa keuhkoputkentulehduskierteen kuin seinään.

5 Vauvan korva- ja hengitystietulehdukset lisäävät astman vaaraa.

Totta. Lapsuuden infektiot lisäävät jonkin verran riskiä sairastua astmaan. Toisaalta päiväkotien räkäralli saattaa jopa hieman suojata allergialta. Infektioista ei tarvitse olla kovin huolissaan, mutta jos niihin liittyy vinkunaa, hengenahdistusta tai yöyskää, lapsi on tutkittava.

Jos on jo astma, infektiot pahentavat vointia. Astman hoitoa pitää tiivistää heti ensimmäisenä sairauspäivänä, jotta vältytään pahemmalta.

6 Urheilijoiden astma on humpuukia. Lääkkeitä käytetään hapenoton parantamiseen.

Tarua. Urheilijoiden astma on kaikkea muuta kuin humpuukia. He tarvitsevat hoitoa siinä missä muutkin. Urheilijoista astmaa on eniten uimareilla, hiihtäjillä ja kestävyysjuoksijoilla. Ongelma on, että lääkkeet purevat joskus huonosti, koska urheilijan astmatulehduksessa on mukana harjoittelusta johtuva voimakas ärsytys.

Keuhkoputkia avaavat beeta-2-agonistit ovat dopingia, jos niiden käytölle ei ole lupaa. Tämä on mielestäni kyseenalaista, koska ne eivät lisää terveen urheilijan suorituskykyä.

7 Lievää astmaa ei tarvitse hoitaa.

Tarua. Kaikkea astmaa kannattaa hoitaa, mutta jos oire on lievä, hoitokin saa olla kevyttä: esimerkiksi hengitettävä kortisoni 2–4 viikon kuureina infektioiden aikana ja silloin, jos astmaoireet syystä tai toisesta nostavat päätään.

8 Astma on elinikäinen riesa, joka ei parane hyvälläkään hoidolla.

Totta. Lopullista parantumista nykylääketiede ei lupaa, mutta oireet saadaan lääkkeillä pidettyä kurissa. Suurella osalla oireilu on lievää ja ajoittaista, siksi astmaa on turha pelätä. Vaikeatkin astmat osataan hoitaa nykyään tehokkaasti.

Astma voi olla vuosia täysin oireeton eikä tarvitse lääkitystä. Taipumus astmaan ei kuitenkaan poistu.

9 Kortisonisuihkeet ovat tehokasta mutta hellävaraista hoitoa.

Totta. Astmatulehdusta hoitava ja hillitsevä hengitettävä kortisoni on mullistanut astman hoidon. Kansa pelkää edelleen kortisonia, suureksi osaksi turhaan. Hengitettävien kortisonien annokset ovat tuhannesosia milligrammasta ja riskit pitkässäkin käytössä vähäiset.

10 Avaava lääke, nk. sininen piippu, hoitaa astmaa.

Tarua. Keuhkoputkia avaava lääke toimii nimensä mukaisesti: se avaa ahtautuneita putkia rentouttamalla niiden ympärillä olevaa lihaskerrosta. Nämä lääkkeet eivät hoida astmatulehdusta!

Jos astma on hallinnassa, avaavia lääkkeitä ei juuri tarvita. Akuutissa tilanteessa ne ovat tärkein apu, mutta kohtauksen jälkeen pitää miettiä, mikä hoidossa on pielessä, kun vointi paheni.

Joskus tarvitaan tulehduslääkkeen lisäksi niin sanottuja pitkävaikutteisia avaavia lääkkeitä. Mielestäni niitä käytetään tällä hetkellä liikaa ja tarpeettomasti.

11 Astma paranee, kun liikkuu tarpeeksi.

Totta. Liikunta on lääkettä astmaatikolle. Astmaatikot sietävät kovaakin liikuntarääkkiä ja petraavat kuin sika juoksuaan. Pitää vain olla yksilöllinen, kaikki eivät uppoa samaan muottiin. Uinti, sauvakävely, pyöräily, soutu ja pallopelit ovat hyviä lajeja. Juoksu ja hiihtäminen ovat vähän vähemmän sopivia, mutta nekin sujuvat, kun kunto nousee ja lääkitys on kohdallaan.

12 Astmaatikko ei voi osallistua koululiikuntaan.

Tarua. Astmaatikon ei pidä rajoittaa elämäänsä ennen kuin se on todella välttämätöntä. Astmalapsella liikuntaa pitää olla enemmän kuin muilla! Totta kai on tyhmää juosta Cooperin testi, jos henki jo valmiiksi vinkuu flunssan takia.

13 Suolahuonehoito vie astman vuosiksi.

Tarua. Ihmiset innostuvat aina kaikesta eksoottisesta. Suolahuonehoito on rentouttavaa ja hellii hengitysteitä, jos suolan määrä on sopiva. Liika suola pahentaa astmaa.

Astman ainoaksi hoidoksi suolahuoneesta ei ole ja lääkkeiden jättäminen pois voi olla vakava virhe. Mutta jos hoito sopii – ja kukkaro kestää – lääkitystä voi hiljalleen vähentää. Lääkäri on vain iloinen, jos huomaa potilaansa pärjäävän aiempaa vähemmillä lääkkeillä tai jopa ilman.

14 Astma helpottaa lämpimissä maissa.

Osin totta. Astmaa sairastetaan Välimeren maissa ja Kanarian saarilla jokseenkin yhtä paljon kuin meillä, mutta oireita on vähemmän, onhan ilmasto suopeampi keuhkoille. Lisäksi on uutta tietoa siitä, että välimerellinen ruokavalio oliiviöljyineen ja kasviksineen lievittää astmaa.

Lue lisää astmasta ja allergiasta.

 

Astman hoito onnistuu liikkumalla.

Entäs kun, ei jaksa liikkua. Kävely huoneesta toiseen hengästyttää, samoin vaatteiden päälle pukeminen. Kaupassa käyn, mutta en mene marketteihin, koska en jaksa kävellä, ja siellä ei ole istuimia, missä levätä. Pyörätuoliin en vielä suostu.

Nämä ohjeet on lapsille ja nuorille ihmisille. Ei meille vanhemmille.

Terveisin 65 v. nainen

  • ylös 27
  • alas 40
Markku Aho

Vielä paljon vanhempikin pystyy kyllä juoksemaan jos vain huono kunto ei rajoita. On kuitenkin vaikeaa aloittaa lenkkeilyä jos ei sitä ole ennenkään viitsinyt tehdä.

  • ylös 24
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla