Liikunta on kuin lääkettä ahtautuville keuhkoputkille ja Välimeren ruokavalio voi jopa lievittää astmaa, kertoo professori Tari Haahtela. Tärkeintä astman hoidossa on kuitenkin käyttää suojaavaa lääkitystä.

Totta vai tarua?

1 Pakkanen pahentaa astmaatikon vointia.

Tarua enimmäkseen. Jos astman hoito on kohdallaan, pakkanen ei juuri haittaa. Mutta jos astma ei ole hallinnassa, kylmä pahentaa oireita.

Astman paheneminen talvella johtuu samaan aikaan jylläävistä hengitysteiden virusinfektioista. Koivun siitepölyaika keväällä ja heinäaika keskikesällä voivat myös olla vaikeita.

2 Astman voi saada, jos kotona on kovin pölyistä.

Tarua. Kohtuullinen siisteys riittää. Varoitan desinfiointiaineiden ja muiden kodin kemikaalien ylenmääräisestä käytöstä. Niistä ei ole hyötyä, pikemmin haittaa elimistön immuunipuolustukselle.

3 Jos siitepölyallergiaa ei hoida, se pahenee helposti astmaksi.

Osin totta. Monella on ennen astman puhkeamista allergista nuhaa. Suuri osa siitepölyallergisista ei silti koskaan sairastu astmaan. Merkittävässä osassa ovat perintötekijät.

Yskiminen ja hengityksen vinkuminen nuhan yhteydessä viittaavat alempien hengitysteiden allergiseen tulehdukseen ja astmaan.

4 Pitkään jatkuva yskä voi olla astman ensi merkki.

Totta. Yskä on maailman tavallisimpia oireita, mutta jos yskää on ilman hengitystieinfektiota tai jos köhiminen kestää infektion jälkeen yli neljä viikkoa, on syytä käydä tutkimuksissa. Lisäksi astmasta voivat kertoa hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus rasituksessa, illalla nukkumaan käydessä tai nauraessa.

Usein potilaalla on ollut toistuvia keuhkoputkentulehduksia, joita on hoidettu antibiootilla antibiootin päälle. Sitten yhtenä päivänä hengitys tilttaa oikein kunnolla, ja astmahan siellä on väijynyt. Oikea hoito lopettaa keuhkoputkentulehduskierteen kuin seinään.

5 Vauvan korva- ja hengitystietulehdukset lisäävät astman vaaraa.

Totta. Lapsuuden infektiot lisäävät jonkin verran riskiä sairastua astmaan. Toisaalta päiväkotien räkäralli saattaa jopa hieman suojata allergialta. Infektioista ei tarvitse olla kovin huolissaan, mutta jos niihin liittyy vinkunaa, hengenahdistusta tai yöyskää, lapsi on tutkittava.

Jos on jo astma, infektiot pahentavat vointia. Astman hoitoa pitää tiivistää heti ensimmäisenä sairauspäivänä, jotta vältytään pahemmalta.

6 Urheilijoiden astma on humpuukia. Lääkkeitä käytetään hapenoton parantamiseen.

Tarua. Urheilijoiden astma on kaikkea muuta kuin humpuukia. He tarvitsevat hoitoa siinä missä muutkin. Urheilijoista astmaa on eniten uimareilla, hiihtäjillä ja kestävyysjuoksijoilla. Ongelma on, että lääkkeet purevat joskus huonosti, koska urheilijan astmatulehduksessa on mukana harjoittelusta johtuva voimakas ärsytys.

Keuhkoputkia avaavat beeta-2-agonistit ovat dopingia, jos niiden käytölle ei ole lupaa. Tämä on mielestäni kyseenalaista, koska ne eivät lisää terveen urheilijan suorituskykyä.

7 Lievää astmaa ei tarvitse hoitaa.

Tarua. Kaikkea astmaa kannattaa hoitaa, mutta jos oire on lievä, hoitokin saa olla kevyttä: esimerkiksi hengitettävä kortisoni 2–4 viikon kuureina infektioiden aikana ja silloin, jos astmaoireet syystä tai toisesta nostavat päätään.

8 Astma on elinikäinen riesa, joka ei parane hyvälläkään hoidolla.

Totta. Lopullista parantumista nykylääketiede ei lupaa, mutta oireet saadaan lääkkeillä pidettyä kurissa. Suurella osalla oireilu on lievää ja ajoittaista, siksi astmaa on turha pelätä. Vaikeatkin astmat osataan hoitaa nykyään tehokkaasti.

Astma voi olla vuosia täysin oireeton eikä tarvitse lääkitystä. Taipumus astmaan ei kuitenkaan poistu.

9 Kortisonisuihkeet ovat tehokasta mutta hellävaraista hoitoa.

Totta. Astmatulehdusta hoitava ja hillitsevä hengitettävä kortisoni on mullistanut astman hoidon. Kansa pelkää edelleen kortisonia, suureksi osaksi turhaan. Hengitettävien kortisonien annokset ovat tuhannesosia milligrammasta ja riskit pitkässäkin käytössä vähäiset.

10 Avaava lääke, nk. sininen piippu, hoitaa astmaa.

Tarua. Keuhkoputkia avaava lääke toimii nimensä mukaisesti: se avaa ahtautuneita putkia rentouttamalla niiden ympärillä olevaa lihaskerrosta. Nämä lääkkeet eivät hoida astmatulehdusta!

Jos astma on hallinnassa, avaavia lääkkeitä ei juuri tarvita. Akuutissa tilanteessa ne ovat tärkein apu, mutta kohtauksen jälkeen pitää miettiä, mikä hoidossa on pielessä, kun vointi paheni.

Joskus tarvitaan tulehduslääkkeen lisäksi niin sanottuja pitkävaikutteisia avaavia lääkkeitä. Mielestäni niitä käytetään tällä hetkellä liikaa ja tarpeettomasti.

11 Astma paranee, kun liikkuu tarpeeksi.

Totta. Liikunta on lääkettä astmaatikolle. Astmaatikot sietävät kovaakin liikuntarääkkiä ja petraavat kuin sika juoksuaan. Pitää vain olla yksilöllinen, kaikki eivät uppoa samaan muottiin. Uinti, sauvakävely, pyöräily, soutu ja pallopelit ovat hyviä lajeja. Juoksu ja hiihtäminen ovat vähän vähemmän sopivia, mutta nekin sujuvat, kun kunto nousee ja lääkitys on kohdallaan.

12 Astmaatikko ei voi osallistua koululiikuntaan.

Tarua. Astmaatikon ei pidä rajoittaa elämäänsä ennen kuin se on todella välttämätöntä. Astmalapsella liikuntaa pitää olla enemmän kuin muilla! Totta kai on tyhmää juosta Cooperin testi, jos henki jo valmiiksi vinkuu flunssan takia.

13 Suolahuonehoito vie astman vuosiksi.

Tarua. Ihmiset innostuvat aina kaikesta eksoottisesta. Suolahuonehoito on rentouttavaa ja hellii hengitysteitä, jos suolan määrä on sopiva. Liika suola pahentaa astmaa.

Astman ainoaksi hoidoksi suolahuoneesta ei ole ja lääkkeiden jättäminen pois voi olla vakava virhe. Mutta jos hoito sopii – ja kukkaro kestää – lääkitystä voi hiljalleen vähentää. Lääkäri on vain iloinen, jos huomaa potilaansa pärjäävän aiempaa vähemmillä lääkkeillä tai jopa ilman.

14 Astma helpottaa lämpimissä maissa.

Osin totta. Astmaa sairastetaan Välimeren maissa ja Kanarian saarilla jokseenkin yhtä paljon kuin meillä, mutta oireita on vähemmän, onhan ilmasto suopeampi keuhkoille. Lisäksi on uutta tietoa siitä, että välimerellinen ruokavalio oliiviöljyineen ja kasviksineen lievittää astmaa.

Lue lisää astmasta ja allergiasta.

 

Vierailija

Järkevä liikunta hoitaa astmaa

Astman hoito onnistuu liikkumalla. Entäs kun, ei jaksa liikkua. Kävely huoneesta toiseen hengästyttää, samoin vaatteiden päälle pukeminen. Kaupassa käyn, mutta en mene marketteihin, koska en jaksa kävellä, ja siellä ei ole istuimia, missä levätä. Pyörätuoliin en vielä suostu. Nämä ohjeet on lapsille ja nuorille ihmisille. Ei meille vanhemmille. Terveisin 65 v. nainen
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.