Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voivatko kuukautiset loppua 39-vuotiaana? Täytän pian 40 vuotta, en ole synnyttänyt ja mitat ovat 146 cm /45 kg. Ajoittain minulla on yöhikoilua. Viime kesästä asti kuukautiset ovat olleet oudot. Ensin vuodot olivat runsaat ja pitkät, sitten oli parin päivän vuotoja niukentuen koko ajan, ja nyt kuukautiset ovat olleet kaksi kuukautta pois. Rinnat ovat arat kylmälle ja muutenkin suurentuneet. Olen äreä. Mielialan vaihteluita on usein, väsyttää koko ajan. Mikä minulla on?

TAVALLISIMPIA kuukautisten loppumisen syitä on raskaus. Lisäksi on hyvä muistaa, että raskauden alkupuolella naisella voi esiintyä niukkoja kuukautistyyppisiä vuotoja. Sen vuoksi muistutan, että ensimmäinen testi kuukautisten jäätyä pois on raskaustesti. Kysyjän tapauksessa raskaudesta ei ole kyse, koska kuukautisvuodot ovat hiipuneet pitkän ajan kuluessa.

Keskimääräinen kuukautisten loppumisikä (menopaussi) on 51 vuotta. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria: suurimmalla osalla naisista kuukautiset loppuvat 45 ja 55 ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40 ja 60 ikävuoden välillä. Jos kuukautiset loppuvat ennen 40 ikävuotta, pitää tutkimuksilla selvittää, millainen hormonitilanne on. Munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen viittaa, jos kuukautisten poisjäämiseen liittyy vaihdevuosioireita, esimerkiksi hikoilupuuskia ja kuumia aaltoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmilla naisilla kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi keskimäärin 5–10 vuotta ennen menopaussia. Ensimmäinen vaihe ilmenee kierron lyhentymisenä, jopa useammalla päivällä. Kuukautisvuodon määräkin voi vaihdella kuukaudesta toiseen. Sen jälkeen kierrot pitkittyvät ja voivat joskus olla poissa useamman kuukaudenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällaisen vaiheen jälkeenkin kierto voi palautua melko säännölliseksi. Mikäli kysyjän tapauksessa kuukautiset eivät ole palanneet ja muutkin oireet jatkuvat, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Gynekologisen tutkimuksen lisäksi voidaan ottaa verikokeita. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja aivolisäkkeen prolaktiinin liikaeritys voivat aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita. Näin ollen ensimmäiset tutkimukset ovat TSH ja prolaktiini. Tarkemmin munasarjojen toimintaa tutkitaan määrittämällä aivolisäkehormoni FSH. Jos arvo on koholla, tilanne viittaa munasarjojen toiminnan hiipumiseen.

Munasarjojen rakenne (munarakkuloiden määrä) gynekologin tekemässä kaikututkimuksessa voi myös kertoa hormonaalisesta tilanteesta.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla