Noin puolet rintasyövistä on sellaisia, joita nainen ei itse tunne, vaan kasvain löytyy sattumalta mammografiassa. Muitakin hyviä tutkimustapoja on.

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan joka toinen vuosi 50–70-vuotiaat naiset.

Jos nainen haluaa alle 50-vuotiaana tutkimuksiin esimerkiksi suvussa ilmenneiden rintasyöpien vuoksi, voidaan tehdä ensin rintojen ultraäänitutkimus tai magneettikuvaus.

MAGNEETTITUTKIMUS ON HERKKÄ

Rintasyöpä on magneettitutkimuksella usein helposti löydettävissä: kasvainkudos ”lehahtaa” näkyviin valkoisena, tähtimäisenä alueena, joka levittäytyy eri puolille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magneettikuvausta käytetään myös rintasyöpäkontrolleissa ja kasvaimen koon määrittämisessä ennen leikkausta. Jos naisella on todettu rintasyövälle altistava geenivirhe, tehdään kerran vuodessa rintojen magneettitutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus kestää puolisen tuntia ja tutkimuslaitteessa ollaan päinmakuulla.

Jos ahtaat paikat kammottavat, tutkimusta varten voi saada rentouttavan esilääkityksen. Koska tutkimus on herkkä, löydökset joudutaan joskus tarkistamaan ultraäänellä ja paksuneulanäytteellä. Magneettikuvaus voikin aiheuttaa turhia jatkoselvittelyitä.

MAMMOGRAFIAAN PÅITÄÄ OLLA SYY

Mammografia on rintarauhasen röntgenkuvaus, jolla voidaan havaita rintojen kasvaimet. Säteilyannoksen vuoksi tutkimukselle pitää olla syy, kuten rinnasta löytynyt kyhmy.

Tutkimuksen tekee röntgenhoitaja. Rinta puristetaan laitteen kuvauslevyjen väliin muutaman sekunnin ajaksi. Kuvia otetaan kummastakin rinnasta kahdesta eri suunnasta.

Kivun tunteminen on yksilöllistä: jos rinnoissa on esimerkiksi kystia tai rinnat ovat muuten arat, puristus voi tuntua napakalta. Myös juuri ennen kuukautisia rinnat saattavat aristaa, jolloin kuvausaika kannattaakin sopia toiseen aikaan.

ULTRAÄÄNITUTKIMUS NUORILLE

Rintarauhasen ultraäänitutkimus tehdään yhdessä mammografian kanssa, jos rintarauhaskudos on hyvin tiivistä. Joskus pelkkä ultraäänitutkimus riittää.

Erityisesti alle 30-vuotiailla naisilla se on rintojen perustutkimus, koska mammografian sädeannos on nuorilla haitallisempaa ja mammografian tuloksen tulkinta on vaikeampaa tiiviin rintakudoksen vuoksi.

Ultraäänitutkimuksessa rintojen ja kainaloiden iholle laitetaan geeliä ja ultraäänianturia liu´utetaan tutkittavan kohdan päällä. Se on täysin kivuton tutkimus.

PAKSUNEULANÄYTE PUUDUTUKSESSA

Jos mammografiassa tai ultraäänessä paljastuu kyhmy tai jokin muu muutos, kohdasta voidaan ottaa ultraääniohjauksessa niin sanottu paksuneulanäyte.

Näyte otetaan paikallispuudutuksessa eikä sen ottaminen yleensä satu. Näytteen ottaa röntgenlääkäri ja lähettää patologin tutkittavaksi.

Asiantuntija: Tomi Pudas, radiologian erikoislääkäri, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla