Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miten todennäköistä on, että saa virtsatietulehduksen seurauksena munuaistulehduksen? Sairastin kuukausi sitten virtsatietulehduksen, johon sain antibiootit. Ne auttoivat, mutta nyt on ruvennut jomottamaan alavatsaa, vasenta nivusta ja välillä selkää. Kipu vähän niin kuin sahaa paikasta toiseen. Virtsatessa kirvelee taas. Kuumetta ei ole ollut eikä kipu ole ollut mitenkään kovaa. Meneekö tulehdus munuaisiin, jos en hae taas antibiootteja?

Lievä alkava virtsatietulehdus voi parantua runsaalla nesteiden juomisella. Käypä hoito -suosituksen mukaan alempien virtsateiden äkillinen tulehdus aikaisemmin terveellä naisella voidaan hoitaa oireiden perusteella ilman virtsa- tai muita tutkimuksia. Tavallisen rakkotulehduksen hoidon jälkeen virtsan kontrollinäyte on tarpeeton (paitsi raskauden aikana).

Oireet ratkaisevat tulehduksen tason: rakkotulehdukseen liittyy virtsaamispakko, tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely virtsatessa; munuaistulehdukseen taas kuume sekä selkä- tai kylkikipu. Rakkotason (virtsarakon ja virtsaputken) tulehdukset ovat huomattavasti yleisempiä kuin munuaistason (munuaisaltaan ja munuaiskudoksen).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsarakkotulehdus syntyy tavallisesti siten, että bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Naisilla virtsarakkotulehdukset ovat varsin yleisiä nuoruudesta lähtien ja 65 vuoden ikään tulleista naisista noin puolella on ollut vähintään yksi tulehdus. Niistä, jotka jo nuorena saavat virtsarakkotulehduksen, noin kolmannes saa niitä toistuvasti. Naisilla on lyhempi virtsaputki kuin miehillä, mikä on yksi syy siihen, että tulehdukset ovat naisilla tavallisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tyypilliset virtsatietulehduksen oireet palaavat neljän viikon kuluessa hoidon jälkeen, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Kysyjän oireet eivät viittaa munuaistulehdukseen mutta rakkotulehdus on voinut uusia. Virtsarakkotulehdus ei hoitamattomanakaan useimmiten johda munuaisaltaan tulehdukseen, vaan sen synty on erilainen. Bakteerit voivat kuitenkin nousta virtsajohtimia myöten munuaisiin asti yleensä vain, jos taustalla on jokin anatominen poikkeavuus.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla