Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Virtsaamisvaivat ja kivut miehen alapäässä kielivät eturauhasongelmista. Millaisesta sairaudesta voi olla kyse?

Eturauhasen ykköstehtäviin kuuluu toteuttaa siemensyöksy ja toimia siittiöiden liukasteena ja ravinteena niiden matkalla kohti munasolua.

Suvunjatkamisen ohella eturauhasella on muutakin työsarkaa. Se osallistuu esimerkiksi tulehdusten torjuntaan erittämällä bakteerien ja muiden mikrobien kasvua edistäviä aineita. Lisäksi eturauhanen avustaa virtsanpidätyksessä.

Valtaosa tietää, että eturauhanen on vain miehellä ja jossakin alapäässä, mutta siihen tietämys usein tyssääkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eturauhasen tarkka sijainti, toiminta ja tehtävät ovat useille tuntemattomia, kertoo urologian ylilääkäri Peter J. Boström.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän on kirjoittanut teoksen Eturauhasen sairaudet – ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito. Sukupuolielimiin kuuluva eturauhanen sijaitsee miehen virtsarakon alapuolella, ja rakosta lähtevä virtsaputki kulkee sen läpi.

Nuorella miehellä eturauhanen on suurin piirtein luumun kokoinen ja painaa noin 20 grammaa. Iän myötä eturauhanen kasvaa. Hyvälaatuista liikakasvua potevalla elin voi painaa jopa satoja grammoja.

1. Eturauhasen tulehdus eli prostatiitti

on harmillinen mutta hoidettava vaiva. Noin joka viides mies kärsii eturauhastulehduksesta vähintään kerran vuodessa, ja tyypillinen potilas on 30–40-vuotias. Tulehdus tuntuu epämääräisenä jomotuksensa rakon seudussa, alavatsalla ja kiveksissä. Kipu voi säteillä nivusiin, ristiselkään ja peniksen päähän. Kirvely virtsatessa ja joskus virtsapakon tunne kuuluvat oireisiin. Siemensyöksy saattaa olla kivulias ja veren värjäämä.

Eturauhastulehdus luokitellaan keston ja aiheuttajan mukaan kolmeen. Rajuin on akuutti tulehdus, joka on selkeästi bakteerin aiheuttama. Bakteeri voi olla tavallinen iholla oleva bakteeri, kuten kolibakteeri tai stafylokokki, mutta myös suojaamattomasta yhdynnästä saatu klamydia tai tippuri.

Akuuttia tulehdusta yleisempi on krooninen bakterielli eturauhastulehdus, jossa sairauden aiheuttavat niin ikään bakteerit, mutta vaiva kestää pitkään ja toistuu helposti.


2. Lantion krooninen kiputila

on yleisin ja epämääräisin eturauhasen tulehdus. Tämä tulehdus pitkittyy helposti, ja se vaivaa etenkin kylminä vuodenaikoina. Tyypillinen oire on jomottava kipu alalantiossa.

Eturauhastulehdus todetaan potilaan kertomuksen ja vatsan ja sukupuolielinten tutkimisen perusteella. Eturauhanen tunnustellaan peräaukon kautta eli tuseerataan ja virtsanäyte otetaan bakteerien tunnistamiseksi.

Jos syyksi paljastuu bakteeriperäinen tulehdus, se hoituu antibiooteilla. Lantion kroonisessa kiputilassa oloa voidaan helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja eturauhasen liikakasvun lääkehoidoilla. Joskus kokeillaan myös antibioottia.

Eturauhasen tulehdukselta voi yrittää suojautua välttämällä kylmettymistä: kylmällä alustalla istumista, jalkojen kastumista ja palelemista.

– Lämmin kylpy ja saunominen helpottavat oireita. Monet ovat myös huomanneet, että auton penkinlämmitin tekee hyvää, Peter J. Boström sanoo.

3. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

alkaa vaivata vanhetessa. Yli 60-vuotiaista miehistä jopa 80 prosentilla on hyvänlaatuista liikakasvua mutta vain vajalla puolella se aiheuttaa oireita. Jos niitä on, virtsarakko on joko yliaktiivinen tai sitä ei saa tyhjennettyä kunnolla.

Virtsavaivat johtuvat siitä, että 50–60 vuoden iässä eturauhasen välivyöhyke eli virtsaputkea ympäröivä sisäosa alkaa kasvaa. Syitä ei tiedetä, mutta ainakin osin liikakasvu liittyy todennäköisesti eturauhaskudoksen sisäiseen hormonitasapainoon.

– Testosteroni aiheuttaa osaltaan eturauhasen liikakasvua ja myös kiihdyttää syöpäsolujen kasvua, jos sellaisia on kudoksessa, Boström selvittää.

Kasvava kudos ahtauttaa virtsaputkea ja huonontaa virtsankulkua. Pitkälle edenneessä liikakasvussa virtsarakon seinämä paksuuntuu ja muodostuu umpipusseja.

Näistä seuraa virtsarakon yliaktiivisuutta: vessassa on rampattava yölläkin ja sinne on kiire. Oireita voivat pahentaa stressi, kylmettyminen sekä alkoholin ja mielialaan vaikuttavien lääkkeiden käyttö.

Oireiden lisäksi diagnoosiin tarvitaan eturauhasen tutkimus, jota voidaan täydentää virtsa- ja kaikututkimuksilla.

HOITONA käytetään tavallisesti kahta lääkeryhmää, joko yhdessä tai erikseen: alfasalpaajia, jotka parantavat virtsan virtausta, sekä niin kutsuttuja 5-alfareduktaasin estäjiä, jotka vaikuttavat testosteroniin ja pienentävät eturauhasta. Molempien lääkkeiden vaikutus kestää vain sen aikaa, kun niitä käytetään, ja ne voivat häiritä erektiota.

Jos oireet ovat vaikeita, kuten pidätyskyvyn menetys tai virtsaumpi, leikkaushoito on mahdollinen.

Yleisin on eturauhasen höyläysleikkaus. Nykyisin se voidaan tehdä laserin avulla.

Eturauhasen hyvälaatuiseen liikakasvuun on saatavissa myös luonnonlääkkeitä, joista tunnetuin on apteekeistakin saatava sahapalmu-uute. Lääkelaitos on hyväksynyt rohdoksen käyttöaiheeksi lievät eturauhasvaivat.

– Sahapalmu-uutteella ei ole ollut toivottuja vaikutuksia, joskaan ei haittavaikutuksiakaan, Peter J. Boström kertoo tutkimuksiin viitaten.


4. Eturauhasen syöpä

on miesten yleisin syöpä. Joka vuosi todetaan yli 4 500 uutta tapausta. Pääasiassa se on yli 70-vuotiaiden miesten tauti – vain noin yksi prosentti todetaan alle 50-vuotiailla.

Eturauhassyövän syyt eivät ole tarkasti tiedossa, mutta sillä on selkeät elintasosairauden tunnusmerkit.

Varsinkin paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio lisää eturauhassyövän riskiä, kuten myös lihavuus, vähäinen liikunta, tupakointi, tulehdussairaudet ja sukupuolitaudit. Nykytiedon mukaan testosteronihoito ei aiheuta eturauhassyöpää, mutta se voi kiihdyttää jo olemassa olevan syövän kasvua.

Syöpä eturauhasessa ei juuri ilmoittele itsestään, mutta jos oireita on, ne ovat samanlaisia kuin hyvänlaatuisissa vaivoissa. Siis virtsaamisongelmia tai verta virtsassa. On myös mahdollista, että eturauhassyöpä ja liikakasvu tulevat yhtä aikaa. Jos syöpä on päässyt leviämään eturauhasesta, se voi aiheuttaa luustokipuja, anemiaa ja yleistä heikkoutta. Kipu tuntuu tyypillisesti alaselässä, lantiossa tai lonkkien alueella.

Eturauhassyövän etsimisessä käytetään niin kutsuttu PSA-testiä ja eturauhasen tunnustelua tuseeraamalla.

– Tutkimukset ovat jossain määrin epämiellyttäviä, mutta ne eivät satu, Boström kertoo.

PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella verikokeella. Mitä suurempi eturauhanen on, sitä suurempi on verinäytteen

PSA-pitoisuus. Viitearvojen ylittyminen ei useimmiten merkitse hoitoa vaativaa syöpää, sillä PSA-arvo voi suurentua selvästi myös hyvänlaatuisen liikakasvun seurauksena.

Vaikka eturauhasen syöpä on yleinen, se on monesti myös kiltti: huomattavalla osalla todetaan erittäin matalan riskin kasvain. Silloin sairauden riskit katsotaan vähäisemmiksi kuin hoidon mahdollisesti haitat. Näille miehille suositellaan hoidoksi kasvaimen seurantaa leikkauksen tai sädehoidon sijaan. Eturauhassyövän ennuste on hyvä: jos kasvain on paikallinen, sairastuneista yli 90 prosenttia on elossa kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista.

Aggressiivinen syöpä tuhotaan leikkauksella tai sädehoidolla. Leikkaus soveltuu hyväkuntoisille, alle 70-vuotiaille potilaille, joiden eturauhassyöpä on paikallinen. Iän myötä leikkauksen haittojen – virtsa- ja potenssiongelmien – riski kasvaa. Myös sädehoito voi heikentää virtsaamista ja erektiota.

– Ikävin leikkauksenjälkeinen haitta on merkittävä virtsanpidätyskyvyn huonontuminen eli käytännössä vaippatarve, Boström kertoo.

Mikäli syöpä on levinnyt elimistöön, voidaan hyödyntää testosteronihormonin tuotantoa estäviä lääkkeitä. Niiden myötä syövän kasvu laantuu ja kasvain näivettyy. Valitettavasti hormonihoito ei pysty hävittämään levinnyttä syöpää kokonaisuudessaan. Levinneiden syöpäsolujen tappamiseen voidaan käyttää solunsalpaajia. ●


OMA SEULONTA?

Eturauhassyövän seulominen oireettomilta miehiltä on kiistanalainen asia. Seulonnassa käytetyllä PSA-testillä löydetään myös sellaisia syöpäkasvaimia, jotka eivät koskaan oireilisi tai uhkaisi elämän pituutta.

– Niiden löytäminen aiheuttaa ainoastaan ahdistusta ja huolta. Joskus myös turhaa hoitoa, johon usein liittyy joitain pysyviä haittavaikutuksia, Peter J. Boström sanoo.

Eturauhasyöpää ei olekaan alettu seuloa valtakunnallisesti. Kuka vain voi kuitenkin otattaa PSA-testin ja käydä eturauhasen tunnustelututkimuksessa.

Jos lähisuvussa on ollut eturauhasen syöpää, oma seulonta kannattaa aloittaa 45 vuoden iässä. Muuten viisikymppisenä.

Asiantuntija: Peter J. Boström, urologian ylilääkäri, TYKS.

PARASTA RUOKAA ETURAUHASELLE

Eturauhaselle on eduksi samanlainen ruokavalio, joka suojaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilta.

Syöpäriskiä pienentävät vihannekset ja hedelmät. Tutkimustiedon perusteella erityisen suotuisia eturauhasen terveydelle ovat kaalit ja granaattiomena.

Eturauhassyöpää voi mahdollisesti ehkäistä tai taudin etenemistä hidastaa myös omega-3-rasvahapoilla, joita on esim. kalanrasvassa ja kasviöljyissä, isoflavonoideilla, joita on esim. soijassa, polyfenoleilla, joita on esim. teessä ja marjoissa.

Yksi eniten tutkituista suojaavista ainesosista on lykopeeni. Se on voimakas antioksidantti, jota on runsaasti muun muassa tomaatissa, vesimelonissa ja pavuissa.

Todennäköisesti haitallisin ravintoaine eturauhasellekin on tyydyttynyt rasva, jota on esimerkiksi voissa ja rasvaisessa lihassa.

Syöpiin Perehtynyt

Artikkelissa annetaan ymmärtää, että eturauhassyöpä olisi hoidettavissa.Usein ei ole.

Minunkin tutuistani jo 3 on kuollut siihen. Kun tämä syöpä levittää etäpesäkkeitä, se on yhtä vaarallinen kuin muutkin ja vie helposti hengen. Ennen kuin se tekee sen, mies kituu, maksaa ja kärsii vuosia. 

Eurauhasvaivojen suurin syy on verenkierron hidastuminen tai pysähtyminen lantionpohjassa ja lantiokaukalossa istumisen takia. Istumme tavallisesti 10 - 15 t/pv. Seisovissa ammateissa on paljon vähemmän syöpää. Mm Pekingin takseilla, jotka istuvat pitkää päivää, on 2 - kertaa enemmän tätä syöpää kuin muilla Pekingin miehillä.

Myös puristuksella ja rintasyövällä on vankka yhteys. Liivittömillä naisilla on paljon vähemmän rintasyöpää. Puristus kudoksessa estää kudoksen puhdistumisen ja hapen sekä ravinteiden saannin. Jätteet lisäksi haitallisesti hapattavat kudosta. 

Nestekierron pysähtymisen estää toimistotöissä keskiraollinen ja keinuva satulatuoli sekä lantiosta oikeasti väljät vaatteet. 

Monien terveyssyiden takia pitää syödä D-vitamiinia 100 - 150 mcg / pv, millä on selvä estovaikutus myös syöpiin.

  • ylös 146
  • alas 96
Sisältö jatkuu mainoksen alla