Keuhkoahtaumatauti (lyh. KAT tai COPD-tauti) on hitaasti etenevä, hengitystä vaikeuttava sairaus. Tupakointi aiheuttaa valtaosan keuhkoahtaumataudeista. Tupakoinnin lopettaminen hidastaa taudin etenemistä, mutta kokonaan tätä kroonista tautia ei voida parantaa.

Riskit

Mitä enemmän tupakkaa kuluu, sitä suurempi on taudin todennäköisyys – arviolta siihen sairastuu 15–40 prosenttia tupakoitsijoista. Tupakansavun sisältämät monet myrkylliset aineet aiheuttavat tulehduksen hengitysteihin, mikä puolestaan vaurioittaa keuhkoja. Tauti ahtauttaa hitaasti keuhkojen ilmavirtausta ja vaikeuttaa etenkin uloshengitystä. Pahimmillaan tämä rajoittaa elämää, sillä jo arkipäiväiset askareet ottavat voimille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keuhkoahtaumatauti on pitkään lähes oireeton tai potilas on niin tottunut oireisiinsa, ettei kiinnitä niihin huomiota. Joskus oireet pistetään myös jonkun muun seikan, kuten ylipainon piikkiin.

Aluksi sairaus tuntuu hengenahdistuksena rasituksessa, lisäksi ”tupakkayskä” vaivaa, kurkku tuntuu limaiselta ja hengitys vinkuu. Kun tauti on edennyt vaikeaksi, jopa lepo aiheuttaa hengenahdistusta.

Hengitystietartunnat pahentavat taudin oireita. Tämän vuoksi keuhkoahtaumatautia sairastaville suositellaan vuosittaista influenssarokotusta sekä viiden vuoden välein annettavaa pneumokokkirokotetta.

Hoito

Keuhkoahtaumataudin hoidossa on kaikkein tärkeintä tupakoinnin lopettaminen. Se pysäyttää taudin etenemisen ja lisää hyvinvointia.

Lääkehoito arvioidaan tapauskohtaisesti oireiden ja keuhkojen toiminnan perusteella. Lääkehoidon lisäksi voidaan antaa ylipaineventilaatiota kasvo- tai nenänaamarin avulla. Tämä vähentää tarvetta asentaa henkitorveen putki hengitystä helpottamaan. Pitkälle edenneessä keuhkoahtaumataudissa veren happipitoisuutta voidaan parantaa happihoidolla. Kannettavasta paine- tai nestehappisäiliöstä saattaa olla apua.

Potilaan kannattaisi kiinnittää huomiota oikeanlaiseen ruokavalioon ja pyrkiä säilyttämään lihaskuntonsa, sillä tauti heikentää fyysistä kuntoa. Lihavien keuhkoahtaumapotilaiden on syytä laihduttaa, ja toisaalta tahattomasti laihtuvien tulisi lisätä runsasenergisen ravinnon syöntiä. Moni sairaalaan joutuneista vaikeaa keuhkoahtaumatautia sairastavista kärsii aliravitsemuksesta. Tämä lisää akuutin hengitysvajauksen vaaraa ja saattaa johtaa hengityslaite- eli respiraattorihoitoon.
Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla