Hiukset lähtevät, ihon voi huonosti, paino nousee, palelee, maha vaivaa ja aina väsyttää. Tällaisia ovat kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisimmät oireet. Niistä kärsii jopa puoli miljoonaa suomalaista.

Kun vajaatoiminta on verikokeella tunnistettu, alkaa lääkehoito tyroksiiniilla. Pika-apua ei kuitenkaan kannata odottaa. Tyroksiinihoidon teho alkaa näkyä vähitellen parissa kuukaudessa. Joskus menee vuosikin ennen kuin elimistö palautuu lamasta.

Kun annos on saatu sopivaksi, sitä tarvitsee muuttaa harvoin, yleensä vain raskauden ajaksi ja vanhuuden tullen.

Vajauksen allergiayllätys

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpirauhaskokeissa tärkeämpää kuin viitearvoissa pysyminen on potilaan voinnin seuraaminen. Vointi on yleensä paras, kun TSH on 1–2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos potilas voi hyvin, vaikka TSH-arvot hiukan poikkeavat, lääkitys kannattaa pitää ennallaan, kilpirauhassairauksiin perehtynyt lääkäri Ulla Slama sanoo.

Joskus TSH voi olla vaikka 400, mutta kilpirauhanen on kunnossa. Silloin potilaalla on yleensä heterofiilisiä vasta-aineita. Hän voi tietämättään olla allerginen hiirille. Jos allergista hoidetaan kilpirauhaspotilaana, on vaara, että hän saa liikaa tyroksiinia. Turha tyroksiini on vielä vaarallisempaa kuin sen vajaus.

T3 possulääke askarruttaa

T4-kilpirauhashormonin määrä näkyy suoraan veriarvona. Tyroksiini-lääkkeessä on neljä jodiatomia, mutta se muuttuu elimistössä T3 eli trijodityroniiniksi, joka on toinen kilpirauhashormoni. Sitä muodostuu kilpirauhasessa vain viidennes ja loput pernassa, munuaisissa, maksassa ja imukudoksessa.

Joka kymmenes vajaatoimintapotilas voi huonosti, vaikka tyroksiinihoito olisi kohdallaan. Silloin T3:sta ei muodostu riittävästi.

– Euroopan kilpirauhaslääkärit julkaisivat laajan tutkimuksen, jossa selvisi, että pelkällä tyroksiinilla huonosti voivat ihmiset saattavat hyötyä pienestä, synteettisestä T3-annoksesta, Ulla Slama sanoo.

Markkinoilla on myös eläinperäinen T3-valmiste, jota käytettiin Suomessa viimeksi 70-luvulla. Tämä sian kilpirauhasesta valmistettu lääke sisältää 12 kertaa enemmän trijodityroniinia kuin ihmisen kilpirauhanen. Joillakin valmiste voi helpottaa väsymystä. Virallinen suositus on hyväksynyt toistaiseksi vain synteettisen valmisteen, mutta lääkäri voi hankkia luvan eläinperäisen valmisteen käyttöön.

– Itse ei saa silläkään lääkitystään säätää, Slama muistuttaa.

Allergian oireita ilman allergiaa

Kilpirauhanen voi toimia myös liikaa, jolloin puhutaan Basedowin taudista, autoimmuunisesta liikatoiminnasta. Se kehittää vasta-aineita, jotka kiinnittyvät kilpirauhaseen ja joskus silmänpohjiin.

Toisinaan samoja silmäoireita ilmenee myös vajaatoiminnassa. Pahimmassa tapauksessa vasta-aineet voivat vaurioittaa näkökykyä.

– Oireet ovat aivan samat kuin tavallisessa allergiassa: luomet turpoavat, silmät vetistävät, sidekalvot ovat punaiset ja silmissä tuntuu olevan hiekkaa, Ulla Slama sanoo.

Syöpä vaatii tujun annoksen

Kilpirauhassyövässä kilpirauhanen poistetaan osittain tai kokonaan ja hormoni korvataan tyroksiinilla. Hoito on kuitenkin syövänmukainen hoito, jolloin tyroksiiniannokset ovat isommat. Syöpähoitona käytetty tyroksiiniannos painaa aivolisäkkeen lepoon, eikä tuota TSH:a.

Jos TSH-arvo nousee, se voi piiskata kilpirauhassoluja ilmestymään, vaikka kilpirauhasta ei olekaan. Näin syntynyt solukko voi olla syöpäsolukkoa, jonka TSH villitsee jakautumaan ja syöpä puhkeaa uudelleen.

Joskus tieto syövästä ei kulje keskussairaalasta terveyskeskukseen, jolloin syöpäpotilasta voidaan hoitaa tavallisena vajaatoimintapotilaana. TSH:a ei kannata kilpirauhassyöpää läpikäyneellä potilaalla päästää koskaan yli 2,0 mikäli sydäntilanne sallii isohkon tyroksiiniannoksen.

Ulla Slama muistuttaa myös, että rintasyöpä on hiukan yleisempi vajaatoimintaa sairastavilla kuin muilla.

– Siksi rinnat pitää tutkia itse joka kuukausi.

Lue lisää kilpirauhasen ongelmista.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla