Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Melatoniini todella toi avun keski-ikäisen naisen uniongelmiin. Olen käyttänyt 1,5–1,9 mg:n vahvuisia melatoniinitabletteja noin kolme vuotta. Voiko melatoniinia käyttää turvallisesti pitkään?

Melatoniini on ns. pimeähormoni, jonka yöllinen nousu auttaa nukahtamaan ja ylläpitämään unta. 1,5–1,9 mg:n vahvuiset melatoniinitabletit ovat kaupan ravintolisinä, ja ne on tarkoitettu tukemaan elimistön normaalia vuorokausirytmiä. Niitä ei ole tarkoitettu sairauksien, kuten unettomuuden, hoitoon. Niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuudesta ei ole saatavilla tietoja.

Suomessa on markkinoilla lääkevalmisteina melatoniinitabletteja, joiden vahvuus vaihtelee 2 ja 5 mg:n välillä. Kahden milligramman vahvuisten pitkävaikutteisten melatoniinitablettien käyttöaihe on 55-vuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten unettomuus, ja niiden käyttöaika on rajattu 13 viikkoon tutkimustiedon puuttuessa pidemmästä käyttöajasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lyhytvaikutteiset kolmen ja viiden milligramman tabletit on tarkoitettu aikaerorasituksen (ns. jet lag) hoitoon, ja niitä suositellaan korkeintaan 4 vuorokauden yhtäjaksoiseen käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Melatoniini on yleensä varsin hyvin siedetty lyhytaikaisessa käytössä. Sen tavallisimmat haitat ovat ajoittainen päänsärky, heitehuimaus, pahoinvointi ja ohimenevä uneliaisuus.

Useimmiten uneen vaikuttavien lääkkeiden teho hiipuu pitkäaikaiskäytössä, ja harvojen pitkäaikaiskäyttöä koskevien tutkimusten valossa näin voi olla myös melatoniinihoidossa.

Nyt kun kysyjän unirytmi on normaalistunut, voisikin ehkä olla viisasta kokeilla vähentää melatoniinitablettien käyttöä vähitellen ja ottaa niitä vain tarvittaessa, jos edellinen yö on mennyt valvoessa.

Oman elimistön melatoniinituotantoa ja unen saantia edistää älylaitteiden käytön välttäminen ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä tietokoneen ja kirkasnäyttöisten mobiililaitteiden sininen valo jarruttaa unen saantia. Yöllä herätessä esim. vessakäyntiä varten kannattaa mahdollisuuksien mukaan olla sytyttämättä valoa, jottei oma melatoniinituotanto estyisi.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

jörö

Olen syönyt 4mg melatonia puoli vuotta enään ei ole mitään tehoa.

Tunnen että humpuukki lumelääke. Olen 69 vuotias.

  • ylös 17
  • alas 45
Uhri

Kyllä. Melatoniini on tehoton oikeasti unettomalle.
Melatonin myynti on kasvanut koska oikeata unettomuuslääkettäkään Ei saa. Uneton syö vaikka pieniä kiviä saadakseen edes muutaman tunnin nukkua. Vanhukset turvautuvat myös konjakkiin, kun oikeata UNILÄÄKETTÄ ei saa. Alkoholisoituja vanhuksia on myös tästä syystä. Kalliiksi tulee. Yhteisvastuukeräyksen rahaa tarvitaa, kun rahat menee Alkoon. .Myös laitoksissa Ketipinorin käyyttö on yleistä . He ovat uhreja. Mielialalääkkeiden off label käyttö on yleistynyt huimasti. Valvooko VALVIRA???

Sisältö jatkuu mainoksen alla