Liikunta on lääkettä kipeillekin nivelille, mutta ei kaikenlainen rääkki. Vain lempeä lajit vahvistavat arkoja jalkoja. Katso mistä tunnistat nivelrikon ja mitä lajeja asiantuntija suosittelee.

Nivelvaivat periytyvät. Jos suvussa on tehty tekonivelleikkauksia tai on moninivelrikkoa, parasta ennalta ehkäisyä on säännöllinen, kohtuullisesti kuormittava liikunta – ei nivelten jatkuva rääkkääminen.

Erityisesti kävely, hiihto, uinti, vesijuoksu, kuntopyörän polkeminen ja pyöräily hellivät niveliä.

Tärähdys- ja pomppulajeja ei suositella oireisessa vaiheessa, eivätkä pitkät juoksulenkit kovalla alustalla sovi nivelrikon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Virheasennotkin altistavat nivelongelmille, mutta niitä löytyy lähes kaikilta: selässä voi olla kierteisyyttä ja jalkojen pituuserot ovat hyvin tavallisia, kertoo professori Jari Arokoski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Länkisäärisyys, jossa virheasento tulee yleensä sisemmän nivelnastan alueelle ja muuttaa polven linjausta, on riskitekijä nivelrikon etenemiselle. Rakenteellisten muutosten yhteys potilaan oireisiin on kuitenkin heikko.

– Toisin sanoen nivelissä voi olla dramaattisia muutoksia, mutta ei oireita ja päinvastoin.

Näin tunnistat nivelrikon

Nivelrikolle tyypillisen rasituskivun tunnistaa siitä, että se on luonteeltaan jomottavaa ja pahenee kuormituksen voimakkuuden, keston ja määrän mukaan.

NIVELRIKON alkuvaiheessa kipeytyvät yleisimmin kantavat nivelet, kuten lonkka ja polvi rasituksessa, lopulta lyhyelläkin matkalla. Jo pari sataa metriä voi pysäyttää, toisella oireet tulevat vasta 2–3 kilometrin kohdalla.

AALTOILU kuuluu nivelrikkoon. Joskus ihminen tuntee kivun vasta paikallaan ollessaan. Pahimmillaan leposärkyä on myös öisin.

KIPU ON kolottavaa ja jomottavaa. Polven nivelrikossa kipu jäytää polven ympärillä, lonkkanivelrikossa särky voi säteillä reiden ja polven alueelle saakka.

STARTTIJÄYKKYYS on tyypillistä. Esimerkiksi sängystä nouseminen voi olla vaikeaa, ja pitkään istumisen jälkeen ensiaskeleet ovat kankeita.

Lisää vain pehmeitä liikkeitä

Nivelvaivaisille sopivat lajit, joissa ei ole hyppyjä, vääntöjä tai äkillisiä suunnanmuutoksia.

Juoksua tai hyppyjumppaa parempia ovat

  • kävely,
  • sauvakävely,
  • pyöräily, kuntopyöräily
  • kaikki vesilajit juoksusta uintiin.
  • Lisäksi tarvitaan lihaskuntotreeniä, jotta heikot nivelet saavat tukea vahvoista lihaksista.

Asiantuntija: Jari Arokoski, professori, HUS fysiatrian poliklinikka.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla