migreeni jännityspäänsärky liikuntalääke
Kuva Shutterstock

Mikä liikunta sopisi migreenin hoitoon? Lähteekö stressi hikoillen vai nautiskellen?

Kun migreenikohtaus on päällä, liikunta pahentaa oloa. Kohtauksen oikea hoito on lepo.

Migreenitaipumusta voi jonkin verran ehkäistä liikunnalla. Kireää niska- ja hartiaseutua avaavat ja aineenvaihduntaa tehostavat lajit, kuten jooga ja pilates, voivat auttaa. Aerobisesta liikunnasta on myös apua.

Ylipaino altistaa kohtauksille, joten kaikki painonhallintaa tukeva aktiivisuus hyödyttää. Vältä rankkaa liikuntaa varsinkin kuumassa, sillä se voi laukaista kohtauksen.

Jännityspäänsärkyä kevyt aerobinen liikunta ja venyttely voivat hyödyttää silloinkin, kun särky on päällä.

Millainen liikunta palauttaisi stressistä?

Stressaantuneena lenkkareiden pukeminen voi tuntua ylivoimaiselta, mutta yleensä mieli virkistyy liikunnasta. Jos rääkki on liian rankkaa, se voi nostaa stressihormonitasot pilviin.

Stressaantuneen ei tarvitse täysin välttää kovatehoista liikuntaa, mutta on tärkeää huolehtia, että vastapainona on palauttavaa, lempeää liikuskelua. Kun rasitustaso on omalle kunnolle sopiva, liikunta ei kuormita liikaa.

Eniten näyttöä on aerobisen liikunnan stressiä purkavasta vaikutuksesta. Suuntaa ulos, sillä luonnossa reippailu vähentää stressiä. Seura tehostaa vaikutusta: tutkimusten mukaan ryhmäliikunta lisää endorfiinien eritystä, mikä puolestaan purkaa stressiä.

Rauhallinen jooga on täydellinen laji ennen nukkumaanmenoa, sillä venyttely, syvähengitys ja keskittymisharjoitukset rauhoittavat mieltä. Tärkeintä on, että liikunta tuottaa mielihyvää ja on riittävän rentoa.

Asiantuntija: Pekka Kannus, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, UKK-instituutti

punaviini

Mistä punaviinipäänsärky johtuu ja voiko sitä ehkäistä? Haluaisin nauttia lasin kaksi punaviiniä aina välillä iltaisin, mutta harmikseni seuraavana aamuna kärsin aina päänsärystä. Tästä syystä johtuen olen joutunut luopumaan punaviinistä lähes kokonaan. Onko tähän vaivaan olemassa jotain apua? Tai edes helpotusta?

TILAA, jossa henkilö saa suhteettoman kovan päänsäryn ja/tai krapulan jo pienen punaviinimäärän nauttimisen jälkeen, kutsutaan punaviinipäänsärkyoireyhtymäksi.

Tiedetään, että allergikot ja migreeniä sairastavat ovat muita herkempiä tälle oireyhtymälle. Oireyhtymän perimmäinen syy ei ole tiedossa. Mahdollisiksi aiheuttajiksi on epäilty viinin sulfiitteja, histamiinia ja tanniinia, mutta tutkimuksissa ei ole voitu vahvistaa että mikään näistä olisi varma aiheuttaja.

Sen sijaan tiedetään, että viinirypäleiden kuorissa on proteiineja, jotka voivat provosoida allergisia oireita. Myös mehiläisen ja ampiaisen myrkkyä voi päätyä viineihin, ja näille herkät voivat saada sitä kautta oireita.

Psyykkisten tekijöiden osuutta oireyhtymään on myös pidetty mahdollisena. Kerran koettu voimakas viinikrapula voi jatkossa laukaista punaviinipäänsäryn jo pienestä määrästä samaa punaviiniä.

Mikäli oireet johtuvat allergiasta, ennen viinin nauttimista voi otetusta antihistamiinitabletista olla hyötyä. Muussa tapauksessa voi kokeilla toista rypälelajiketta tai eri maassa valmistettua viiniä.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Innostuessaan Juha Vähäkangas lukee kirjan päivässä.

Diabeteksen liitännäissairaus vei jalan pastori Juha Vähäkankaalta. Mustimmassa vaiheessa edes lukeminen ei maistunut. Onneksi lukuilo on palannut. Ja sitä hän haluaa levittää muillekin.

Kun Juha Vähäkankaan, 48, jalka yllättäen ambutoitiin 2015, hän joutui olemana sairaalassa 2,5 kuukautta. Ensi alkuun Juha ei jaksanut lukea riviäkään.

– Olin peloissani. Mietin, onko lukuintoni hävinnyt. Sitten eräs ystävä toi minulle, kuten hän sanoi, kevyen "hömppäromaanin". Ilokseni sain sen luettua ja siitä se taas lähti.

Kun ystävät, tuttavat ja työkaverit kuulivat, että pastori on päässyt lukuvauhtiin, kantoivat he hänelle kassikaupalla lempilukemista: runokirjoja, sarjakuvakirjoja, pokkareita ja dekkareita.

Innostuessaan Juha Vähäkangas lukee kirjan päivässä ja kirjoittaa säännöllisesti sanomalehteen kirja-arvioita ja kolumneja. Sanomalehden verkkosivuille hän kirjoittaa blogia Sielun silmin.

Kuten hän blogissaan kirjoittaa, jokainen onnistuminen leikkauksen jälkeen on kasvattanut itseluottamusta. Niitä ovat olleet esimerkiksi ensimmäinen kävely ruokakauppaan ja postiin, ensimmäinen linja-automatka ja ensimmäinen työtehtävä. Elämä on asettumassa paikoilleen.

– Lukekaa hyviä kirjoja, nauttikaa luonnon antimista ja eläkää ihmisiksi, pastori kehottaa lopuksi.

Juhan kirjasyksyyn top 10

  1. Katja Kallio: Yön kantaja, Otava 2017.
  2. Anneli Kanto: Lahtarit, Gummerus 2017.
  3. Elly Griffiths: Risteyskohdat, Tammi 2017.
  4. Ljudmila Ulitskaja: Daniel Stein, Siltala 2016.
  5. Eino Leinon Helkavirret (sarjakuva-albumi), Arktinen Banaani 2015.
  6. Leo Ylitalo: Sururisti, Nordbooks 2016.
  7. Minna Rytisalo: Lempi, Gummerus 2016.
  8. Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu, Tammi 2017.
  9. Pekka Hyysalo: Fight back, Tammi 2016.
  10. Jenni Haukio (toim): Katso pohjoista taivasta, Otava 2017.

Lue Juha Vähäkankaan tarina Hyvä terveys 12/17. Tilaaja voi lukea lehden ilmaiseksi digilehdet.fi-palvelusta.