maustekasvi kurkuma
Kuva Shutterstock

Kysyisin kurkumasta, jota pidetään oikein muistilääkkeenä, onko sen käyttö turvallista? Muistelin, että sen on aiemmin varoitettu vaurioittavan maksaa?

Maustekurkuman (Curcuma longa) juuresta jauhettavaa keltaista maustetta käytetään yksinään tai currymausteseoksen osana esimerkiksi intialaisessa keittiössä. Kurkumaa on myös käytetty vuosi-tuhansien ajan perinteisessä intialaisessa ja kiinalaisessa lääkinnässä. Euroopassa kurkumavalmisteilla on hoidettu muun muassa ruoansulatusvaivoja.

Kurkuma sisältää kurkuminoideja, kuten kurkumiinia, johon kurkuman mahdollisten lääkkeellisten hyötyjen ajatellaan perustuvan. Tosin kurkumassa voi olla muitakin aktiivisia aineita. Soluviljelmissä ja eläimillä tehtyjen tutkimusten perusteella kurkumiinilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia eri sairauksissa, kuten tulehduksellisissa tiloissa, syövässä, valtimonrasvoittumistaudissa ja muistisairauksissa.

Kurkumiinilla on tehty myös ihmistutkimuksia, mutta riittävää näyttöä sen hyödyistä ei ole minkään sairauden ehkäisyssä tai hoidossa. Tämä koskee myös muistisairauksia. Singaporessa tehdyssä havainnoivassa tutkimuksessa currya syöneet ikä-ihmiset pärjäsivät muistitestissä paremmin kuin ne, jotka eivät currya juuri käyttäneet. Havainnolle ei ole tullut vahvistusta varsinaisista Alzheimerin taudin hoitotutkimuksista, joissa tosin on ollut vain vähän
potilaita.

Kurkumiinin käyttöä lääkkeenä hankaloittaa se, että suun kautta otetusta annoksesta vain hyvin pieni osa (noin 1 %) imeytyy elimistöön. Jotta kurkumiinista saataisiin käyttökelpoinen lääke, pitäisi molekyylia muokata siten, että se imeytyy paremmin, ja tällaisia valmisteita onkin kehitetty. Koeputki- ja eläintutkimusten perusteella kurkumiinilla voi olla lukuisia yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa.

Perinteisessä käytössä kurkuma ei ole aiheuttanut ongelmia, mutta suun kuivuutta, mahaärsytystä ja ilmavaivoja voi esiintyä. Kurkuma supistaa sappiteitä, joten se saattaa laukaista sappikivikohtauksen. Sappiteiden tai maksan sairauksia potevien ei nykytiedon perusteella pidä käyttää kurkumaa.

Muistisairauksien ehkäisyssä tärkeintä on terveellisten elintapojen noudattaminen. Ylenmääräiselle kurkuman syömiselle ei mielestäni ole perusteita. Kohtuukäytöstä ei liene haittaa.
 

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Kurkumaa muistille?

Tuon Ålandstidningenin artikkelissa mainitun Fortodolin aiheuttamat ongelmat eivät johtuneet kurkumasta vaan siitä, että valmisteessa oli mukana lääkeainetta, joka ei sinne kuulunut eikä sitä myöskään oltu ilmoitettu valmistusaineissa (tietenkään, koska ei sitä haluttukaan kertoa)
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.