Flunssaa voi yrittää torjua keinoilla, joista on tutkimusnäyttöä. Miten toimii C-vitamiini?
Nuhakuumetta todetaan enemmän kylmään vuodenaikaan. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että kylmä sinänsä aiheuttaisi flunssaa.
Kylmän kokemus on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi lämpöä tuottavan ruskean rasvan toiminta. Kylmään vuodenaikaan oleskellaan enemmän sisätiloissa, jolloin tartunnoille altistutaan enemmän.
Jos epäilee itsellään huonoa vastustuskykyä, on hyvä välttää kontakteja lapsiin, jotka sairastavat monin verroin aikuisia enemmän. Tästä kertoo se, että vanhemmat alkavat sairastaa enemmän, kun lapset siirtyvät päivähoitoon.
Vilustumista eli nuhakuumetta aiheuttavia viruksia tunnetaan yli 200. Ne tarttuvat pisaroista sairastuneen henkilön yskiessä, aivastaessa tai koskettaessa.
Jos haluaa varautua flunssakauteen keinoilla, joista on tutkimusnäyttöä, voi avantouinnin lisäksi napata vastuskykyä purkista.
TUTKITUSTI FLUNSSAAN TEHOAVAT:
1. Avanto
Avantoon pulahtamalla on mahdollista saada puolustusjärjestelmä kovempaan iskuun. Avannossa kudosten hapentarve hetkellisesti lisääntyy tehostaen solujen puolustautumista. Tämä näkyy lisääntyneenä punasolujen entsyymien aktiivisuutena.
2. C-vitamiini
C:n vähäinen saanti ravinnosta lisää infektioaltiutta. On kuitenkin niin, että monen muunkin ravintoaineen huono saanti vähentää vastustuskykyä. Tärkeintä onkin korjata ruokavaliota. Esimerkiksi tummanvihreät lehtikasvit ja marjat ovat suojaravinteita pullollaan.
3. Sinkki
Sinkki imeskelytabletteina hillitsee flunssaoireita ja voi lyhentää potemista jopa kolme vuorokautta. Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilän mukaan parhaiten toimivat tabletit, jotka sisältävät sinkkiasetaattia, josta sinkki pääsee vapautumaan nieluun paremmin.
4. Probiootit
Probioottien käyttö vähensi merkittävästi ylempiä hengitystieinfektioita ja flunssan oireita Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism -lehdessä muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa. Koehenkilöt nauttivat 12 viikkoa juomaa, jossa oli mukana bakteerikannat Lactobacillus (L.) casei, Lactobacillus paracasei ja Lactobacillus fermentum. Samanlaisia tuloksia on saatu solu- ja eläinkokeissa Lactobacillus rhamnosus
GG:sta.
Asiantuntijana Sanna Isosomppi, tartuntatautilääkäri, THL
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.