Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas.

 

Hunaja

Hunajan antibakteeriset vaikutukset on todettu moneen kertaan. Tuore australialaistutkimus on havainnut manuka-hunajan parantavan joidenkin antibioottien tehoa ja ehkäisevän antibioottiresistenssin kehittymistä.

Paikallisilla hunajalaaduilla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia.
Suomessa on jo vuosia käytetty siitepölyllä terästettyä hunajaa siitepölyallergioiden siedätyksessä hyvin tuloksin.

Hunaja voi osoittautua lupaavaksi vaihtoehdoksi tai täydennykseksi antibiooteille, kun niiden teho ajan myötä heikkenee. Hunaja saattaa avittaa tulevaisuudessa myös nykylääkkeille vastustuskykyisten bakteerien, kuten MRSA:n, selättämisessä.

Hunaja on raakaravintoa, jossa saattaa elää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille, sillä heille bakteeri voi olla vaarallinen.

 

Kurkuma

Monet mausteet, kuten chili ja salvia, kiehtovat tutkijoita, sillä ne sisältävät monia yhdessä ja erikseen vaikuttavia ainesosia.

Yksi tutkituimmista on kurkuman sisältämä kurkumiini. Laboratorio­kokeissa kurkumiinin on havaittu esimerkiksi hillitsevän tulehdusta ja tappavan syöpäsoluja. Myös kurkumiinin tehoa muistisairauksiin on tutkittu, mutta näyttö on toistaiseksi riittämätöntä.

Kurkumiinin yksi pulma on huono imeytyvyys. Ratkaisu voisi olla geneettisesti muokattu molekyyli, nanokurkumiini, jota elimistö pystyisi hyödyntämään tehokkaammin.

Näistä saattaa olla hyötyä

  • Inkivääri auttaa pahoinvointiin ja oksenteluun. E, R
  • Neidonhiuspuu-uutteella on todettu verenkiertoa voimistavia vaikutuksia. R
  • Mäkikuismaa käytetään masennus- ja ahdistuslääkkeenä. Tutkimuksissa on saatu näyttöä sen tehosta lievän tai keskivaikean masennuksen hoidossa. R
  • Puolukka- ja karpalomehu ehkäisevät tutkitusti virtsatieinfektioiden uusiutumista, mutta eivät paranna akuuttia tulehdusta. E
  • Hevoskastanjauute voi vähentää suonikohjuja ja turvotusta. R
  • Punahattu saattaa lyhentää nuhakuumeen kestoa. Yli kahden viikon yhtäjaksoinen käyttö voi kuitenkin laskea verisolujen määrää ja heikentää vastustuskykyä. R
  • Rohtovirmajuurella eli valeriaanalla on vähäinen rauhoittava vaikutus. Sillä voi hoitaa lieviä jännitystiloja ja unihäiriöitä. Vaikutus alkaa 2–4 viikon käytön jälkeen. R
  • Kuusenpihkalla on antibakteerisia vaikutuksia. Apteekista saatava pihkavoide edistää haavojen paranemista. R

*Saatavana elintarvikkeena (E), kasvirohdosvalmisteena (K) tai ravintolisänä (R)

 

Asiantuntija: Yvonne Holm, farmakognosian dosentti, Helsingin yliopisto.

Termit tutuiksi

RAVINTOLISÄ = Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisisiä ovat esimerkiksi
vitamiini- ja levävalmisteet. Systemaattisia tutkimuksia ei vaadita, vaan turvallisuudesta vastaa valmistaja tai maahantuoja.

KASVIROHDOSVALMISTE = Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.

LUONTAISTUOTE = Vanhahtava termi, jolla niputetaan arkikäytössä yhteen ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet.

LISÄTIETOA: FIMEA, EVIRA

katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.