Nämä ruoka-aineet parantavat
Kuva Shutterstock

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas.

 

Hunaja

Hunajan antibakteeriset vaikutukset on todettu moneen kertaan. Tuore australialaistutkimus on havainnut manuka-hunajan parantavan joidenkin antibioottien tehoa ja ehkäisevän antibioottiresistenssin kehittymistä.

Paikallisilla hunajalaaduilla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia.
Suomessa on jo vuosia käytetty siitepölyllä terästettyä hunajaa siitepölyallergioiden siedätyksessä hyvin tuloksin.

Hunaja voi osoittautua lupaavaksi vaihtoehdoksi tai täydennykseksi antibiooteille, kun niiden teho ajan myötä heikkenee. Hunaja saattaa avittaa tulevaisuudessa myös nykylääkkeille vastustuskykyisten bakteerien, kuten MRSA:n, selättämisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hunaja on raakaravintoa, jossa saattaa elää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille, sillä heille bakteeri voi olla vaarallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kurkuma

Monet mausteet, kuten chili ja salvia, kiehtovat tutkijoita, sillä ne sisältävät monia yhdessä ja erikseen vaikuttavia ainesosia.

Yksi tutkituimmista on kurkuman sisältämä kurkumiini. Laboratorio­kokeissa kurkumiinin on havaittu esimerkiksi hillitsevän tulehdusta ja tappavan syöpäsoluja. Myös kurkumiinin tehoa muistisairauksiin on tutkittu, mutta näyttö on toistaiseksi riittämätöntä.

Kurkumiinin yksi pulma on huono imeytyvyys. Ratkaisu voisi olla geneettisesti muokattu molekyyli, nanokurkumiini, jota elimistö pystyisi hyödyntämään tehokkaammin.

Näistä saattaa olla hyötyä

  • Inkivääri auttaa pahoinvointiin ja oksenteluun. E, R
  • Neidonhiuspuu-uutteella on todettu verenkiertoa voimistavia vaikutuksia. R
  • Mäkikuismaa käytetään masennus- ja ahdistuslääkkeenä. Tutkimuksissa on saatu näyttöä sen tehosta lievän tai keskivaikean masennuksen hoidossa. R
  • Puolukka- ja karpalomehu ehkäisevät tutkitusti virtsatieinfektioiden uusiutumista, mutta eivät paranna akuuttia tulehdusta. E
  • Hevoskastanjauute voi vähentää suonikohjuja ja turvotusta. R
  • Punahattu saattaa lyhentää nuhakuumeen kestoa. Yli kahden viikon yhtäjaksoinen käyttö voi kuitenkin laskea verisolujen määrää ja heikentää vastustuskykyä. R
  • Rohtovirmajuurella eli valeriaanalla on vähäinen rauhoittava vaikutus. Sillä voi hoitaa lieviä jännitystiloja ja unihäiriöitä. Vaikutus alkaa 2–4 viikon käytön jälkeen. R
  • Kuusenpihkalla on antibakteerisia vaikutuksia. Apteekista saatava pihkavoide edistää haavojen paranemista. R

*Saatavana elintarvikkeena (E), kasvirohdosvalmisteena (K) tai ravintolisänä (R)

 

Asiantuntija: Yvonne Holm, farmakognosian dosentti, Helsingin yliopisto.

Termit tutuiksi

RAVINTOLISÄ = Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisisiä ovat esimerkiksi
vitamiini- ja levävalmisteet. Systemaattisia tutkimuksia ei vaadita, vaan turvallisuudesta vastaa valmistaja tai maahantuoja.

KASVIROHDOSVALMISTE = Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.

LUONTAISTUOTE = Vanhahtava termi, jolla niputetaan arkikäytössä yhteen ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet.

LISÄTIETOA: FIMEA, EVIRA

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Hunaja on minulle hyväksi teehen sekoitettuna.
  Mutta kuumaan juomaan ei ehkä kannata sekoittaa, jotta hyväätekeviä vaikutuksia ei menisi hukkaan?  Minulle maistuu hunaja esimerkiksi puuron ja jogurtin mausteena.

  • ylös 11
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla