Kuumekouristukset ovat kuumeen yhteydessä esiintyviä kohtauksia, joiden oireina ovat tajuttomuus ja lihasten jäykistyminen, nykiminen tai velttous. Kyseessä ei kuitenkaan ole epilepsia, eivätkä kohtaukset vaadi säännöllistä lääkehoitoa.

Kuumekouristus liittyy ikään, jossa lapsen hermosto kehittyy ja myös aivojen sähköisen toiminnan säätely muuttuu. Kohtauksia saa muutama prosenttia lapsista, mutta iän mukana vaiva häviää.

Oireet

Kuumekouristus tulee yleensä vain, kun kuumetta on yli 38 astetta. Kohtauksen aikana lapsi on tajuton. Lapsen keho jäykistyy, ja muutaman sekunnin kuluttua kädet ja jalat nykivät nopeasti. Useimmiten kohtaus menee ohi alle viidessä minuutissa ja lapsi tulee tajuihinsa. Sen sijaan jos kuumekouristus ilmenee vain toisella puolella kehoa, kouristus kestää yli 15 minuuttia tai toistuu saman päivän aikana, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Sama pätee, jos lapsella on herättyään halvausoireita.

Hoito

Kouristuksen tullessa pitää huolehtia, ettei lapsi voi vahingoittaa itseään. Kuumekouristusta voi hoitaa peräsuoleen annettavalla reseptilääkkeellä kohtauksen aikana. Riskiryhmään kuuluvalle lapselle lääke voidaan antaa ennaltaehkäisevästi, kun kuume nousee korkeaksi.

Jatkotutkimuksia ei tarvita, jos 0,5–6 vuoden ikäisellä lapsella esiintyy kohtauksia ainoastaan kuumeiden aikana, ja hän toipuu näistä normaalisti.

Kuumekouristusten ennuste on hyvä eivätkä lapset eroa kymmenvuotiaina ikätovereistaan psykologisissa testeissä mitatun älyllisen kehityksensä tai käyttäytymisensä suhteen.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Lapsen kuumekouristus

Viides lapseni 1v3kk sai eilen kuumekouristuskohtauksen kotona. Kukaan vanhemmista lapsistani ei ole vastavaa koskaan saanut. Soitin samantien ambulanssin paikalle, annoin kuumelääkettä 125mg panadol suppo ja sai vielä 250 mg supon ambulanssihenkilökunnalta. Lapsi nukkui sohvalla autoistuimessa ja alkoi yhtäkkiä kouristella. Nostin lapsen syliin ja hetken siinä kouristeltuaan muuttui aivan veltoksi ja huulet alkoivat sinertää. yritin lasta herätellä, mutta en saanut hetkeen mitään kontaktia...
Lue kommentti