Kutina, kirvely ja turvotus alapäässä voivat kertoa hiivatulehduksesta - mutta myös monesta muusta vaivasta. Milloin pitää mennä lääkäriin ja ketkä kaikki pitää hoitaa, jottei tauti leviä?

Poikaystävällä on hiivatulehdus alapäässä. Onko se automaattisesti myös minulla (olen nainen)? Minulla ei ole ennen ollut eikä ole oireita nytkään. Pitääkö siis käydä lääkärissä vai menenkö suoraan apteekkiin ostamaan hiivalääkkeet?

Asiantuntija vastaa:

HIIVASIENEN aiheuttamat emätintulehdukset ovat yleisiä. Tavallisin oire on emättimen ihon ja limakalvojen kutina, turvotus ja kirvely. Nämä oireet ovat varsin yleisiä, ja monesti ne hoidetaan hiivatulehduksena ilman tutkimuksia.

Kuitenkin tiedetään, että vain neljäsosalla kutinaoireisista on hiivasienitulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksittäinen hiivatulehdus voidaan hoitaa oireiden perusteella. Toistuva hiivatulehdusoire täytyy varmistaa jatkotutkimuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan miehillä hiivatulehdus on aika harvinainen.

Terskan tulehduksia pidetään usein hiivatulehduksina, mutta yleensä oireen syy on jokin muu.

Balaniitilla tarkoitetaan terskan alueen ihottumaa tai ihoinfektiota.

Tutkimusten yhteydessä voidaan ottaa hiivaviljely, mutta hiivan löytyminen iholta ei osoita, että se on myös aiheuttanut taudin.

Candida albicans- ja mahdollisesti muita Candida-suvun hiivoja löytyy usein, mutta niitä voi löytyä terveestäkin ihosta.

Balaniitin hoidossa hyvän hygienian (pesu vedellä kerran päivässä, alueen kuivana pitäminen) lisäksi tärkeää on ärsyttävien paikallishoitojen välttäminen (esim. saippua).

Sukupuolielimissä ja nivusissa voi esiintyä erilaisia ihosairauksia ja tulehduksia.

Nivussilsa on rihmasienen aiheuttama ihottuma. Se on melko tavallinen tauti nivustaipeissa ja pakaravaossa miehillä. Naisilla se on harvinainen.

Nivustaipeen silsa paranee lähes aina parin viikon pituisella hoitokuurilla paikallisella sienilääkkeellä.

Hiivan aiheuttama tulehdus hoidetaan miehelläkin paikallisella sienilääkkeellä parin viikon kuurina. Partneri ei tarvitse hoitoa.

Koska kysyjällä ei ole oireita, hoitoa ei tarvita eikä tarvitse käydä lääkärin vastaanotolla tai apteekissa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla