Ainakin sydämelle ja aivoille lämmittävä kupillinen tekee hyvää. Saattaapa tee auttaa myös laihduttamisessa ja jopa syöpien torjunnassa.

Vahvimmin osoitetut hyödyt liittyvät teen sisältämiin flavonoideihin ja teaniiniin. Flavonoideja on kaikissa teelaaduissa: vihreässä ja valkoisessa ne ovat katekiineja, mustan teen valmistusprosessi muuttaa ne teaflaviineiksi ja tearubigiineksi. Molemmilla on tutkitusti terveysvaikutuksia.

Vihreä, musta ja valkoinen tee tulevat kaikki samasta Camellia sinensis -kasvista, mutta teepensaan lehdet vain käsitellään eri tavoin.

Verisuonet vireeseen

Tee kuin tee on hyväksi sydämelle. Useiden laajojen väestötutkimusten mukaan niin vihreän kuin mustankin teen juominen on yhteydessä pienempään sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiin. Teho perustuu siihen, että teen flavonoidit estävät plakin kertymistä verisuonten sisäseinämiin. Verisuonten seinämien toiminta ja sitä kautta veren virtaus paranee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain tutkimuksissa teenjuonti on näyttänyt alentavan myös haitallista LDL-kolesterolia. Lisäksi sekä vihreä että musta tee saattavat alentaa verenpainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitäkin tutkitaan, pienentääkö teenjuonti riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Flavonoidit voivat nimittäin auttaa verensokerin säätelyssä.

Syöpää ja ylipainoa vastaan?

Flavonoidit toimivat antioksidantteina, jotka suojaavat soluja vaurioilta.

Tee saattaakin torjua myös syöpiä. Laboratoriossa havaittuja vaikutuksia ei kuitenkaan ole vielä kovin vankasti osoitettu ihmisillä. Siksi teen antioksidantteihin, syövän ehkäisyyn ja ikääntymisen hidastamiseen liittyvät terveysväittämät eivät ole toistaiseksi läpäisseet Euroopan elintarviketurvallisuusviraston seulaa.

Teen nauttiminen voi myös auttaa pitämään kilot kurissa, joskaan näyttö ei riitä tekemään siitä laihduttajan taikajuomaa. Oletettu vaikutus perustuu siihen, että katekiinit ja kofeiini kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Joissain Aasiassa tehdyissä väestötutkimuksissa teenjuojat ovat olleet muita hoikempia.

Asiantuntijana ravitsemusasiantuntija Liisa Pättiniemi-Fagerström

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Teefriikki

Naurettava otsikko. Totta hemmetissä sitä hifistelee, koska kaikki teet eivät maistu yhtä hyviltä, ja erot kofeiinimäärissä tuntuvat nukahtamisessa illalla. Jostain Liptonin Keltaisesta tms halpisteestä ei tule kuin pahalle mielelle, ja se vaatii reilusti sokeria ja maitoa, jotta saa edes yhden kupillisen juotua. Hyvä vihreä tee, oikein haudutettuna, maistuu sellaisenaan.

Teelaaduista

Liptonin teet ovat 1970-lukua tai armeijan teevalikoimaa. Olen juonut Liptonia varmasti 1980-luvulla viimeisen kerran. Tee on täysin muuta kuin mitä Lipton edustaa. Vihreät ja valkoinen tee ovat ehdottomia suosikkejani. Yrttiteet myöskin. Joskus juon hyvälaatuista mustaa teetä myöskin. Tosin harmittelen sitä, että join nuorempana teetä enemmän kuin nyt ikääntyneempänä. Rakastan myös hyvälaatuisia kaakaoita ja kahvia, jota kuitenkin juon vain aamuisin. Pitäisi juoda teetä vaan enemmän taas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla