Olen käyttänyt mäkikuismauutetabletteja (A. Vogel Hyperiforce Nova) tämän vuoden heinäkuun alusta alkaen ja olen saanut niistä apua masentuneeseen mielialaan. Annostus on ollut 3 tablettia päivässä eli ohjeen mukaisesti. Koska olokin on ollut jo parempi, niin olen noin viikon verran ottanutkin vain 2 tablettia päivässä. Kuinka kauan voin turvallisesti käyttää tätä rohdosvalmistetta ja vaikuttaako valmisteen pitempiaikainen käyttö haitallisesti esim. maksan toimintaan? Alkoholia käytän aika harvoin, en tupakoi ja muutenkin pyrin elämään terveellisesti. Mäkikuismauutetablettien lisäksi otan joka päivä monivitamiinitabletteja. Päänsärkyyn tai kuukautiskipuihin käytän tarvittaessa Ibumax 400 mg.

Tehtyjen tutkimusten valossa mäkikuismauuteen käytöstä voi todellakin olla hyötyä joidenkin lievien masennustilojen hoidossa. Mäkikuismauutteen pitkäaikaiskäyttöön liittyvistä mahdollisista hyödyistä tai haittavaikutuksista ei ole olemassa luotettavaa tietoa. Kansanlääkinnässä sitä on kuitenkin käytetty mitä erilaisimpien vaivojen hoitoon yli 2 000 vuoden ajan, joten sen pitkäaikaiskäyttöön tuskin liittyy mitään vakavia haittavaikutuksia.

Mäkikuismauutteen käyttöön liittyy kuitenkin suhteellisen usein lieviä haittavaikutuksia kuten vatsavaivoja, huimausta, väsymystä, ummetusta tai levottomuutta. Mäkikuismauute voi aiheuttaa fotosensitiivisyyttä eli herkkyyttä auringonvalolle, jonka vuosi uutetta käyttävän on syytä välttää liiallista auringonottoa. Masennuslääkkeiden tapaan uutteen käyttö saattaa laukaista manian tai hypomanian kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä potilailla. Uutetta ei tule käyttää yhdessä muiden masennuslääkkeiden kanssa.

Mäkikuismauute voi laskea monien eri sairauksissa käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta ja siten heikentää niiden tehoa. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. verenpaineen hoidossa käytetyt kalsiumkanavan salpaajat, verenohennuslääkkeenä käytetty varfariini, monet antibiootit, digoksiini ja glukokortikoidit. Uute laskee myös raskauden ehkäisyyn käytettyjen hormonien pitoisuutta, jonka vuoksi ehkäisyvalmisteiden teho voi heikentyä. Uutteen käytön lopettaminen voi vastaavasti nostaa huomattavastikin samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mäkikuismaa masennukseen?

Mäkikuismaa on käytetty ehkä se 2000 vuotta, mutta onko sitä käytetty pitkäaikaisesti, onko siitä tutkimustietoa ja / tai kokemusperäistä ? Mäkikuisman käyttäjät haluavat tietää juuri sen, onko pitkäaikaisella käytöllä haittavaikutuksia terveydelle ? Mielestäni Huttunen ei vastannut kysymykseen.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.