Olen käyttänyt mäkikuismauutetabletteja (A. Vogel Hyperiforce Nova) tämän vuoden heinäkuun alusta alkaen ja olen saanut niistä apua masentuneeseen mielialaan. Annostus on ollut 3 tablettia päivässä eli ohjeen mukaisesti. Koska olokin on ollut jo parempi, niin olen noin viikon verran ottanutkin vain 2 tablettia päivässä. Kuinka kauan voin turvallisesti käyttää tätä rohdosvalmistetta ja vaikuttaako valmisteen pitempiaikainen käyttö haitallisesti esim. maksan toimintaan? Alkoholia käytän aika harvoin, en tupakoi ja muutenkin pyrin elämään terveellisesti. Mäkikuismauutetablettien lisäksi otan joka päivä monivitamiinitabletteja. Päänsärkyyn tai kuukautiskipuihin käytän tarvittaessa Ibumax 400 mg.

Tehtyjen tutkimusten valossa mäkikuismauuteen käytöstä voi todellakin olla hyötyä joidenkin lievien masennustilojen hoidossa. Mäkikuismauutteen pitkäaikaiskäyttöön liittyvistä mahdollisista hyödyistä tai haittavaikutuksista ei ole olemassa luotettavaa tietoa. Kansanlääkinnässä sitä on kuitenkin käytetty mitä erilaisimpien vaivojen hoitoon yli 2 000 vuoden ajan, joten sen pitkäaikaiskäyttöön tuskin liittyy mitään vakavia haittavaikutuksia.

Mäkikuismauutteen käyttöön liittyy kuitenkin suhteellisen usein lieviä haittavaikutuksia kuten vatsavaivoja, huimausta, väsymystä, ummetusta tai levottomuutta. Mäkikuismauute voi aiheuttaa fotosensitiivisyyttä eli herkkyyttä auringonvalolle, jonka vuosi uutetta käyttävän on syytä välttää liiallista auringonottoa. Masennuslääkkeiden tapaan uutteen käyttö saattaa laukaista manian tai hypomanian kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä potilailla. Uutetta ei tule käyttää yhdessä muiden masennuslääkkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mäkikuismauute voi laskea monien eri sairauksissa käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta ja siten heikentää niiden tehoa. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. verenpaineen hoidossa käytetyt kalsiumkanavan salpaajat, verenohennuslääkkeenä käytetty varfariini, monet antibiootit, digoksiini ja glukokortikoidit. Uute laskee myös raskauden ehkäisyyn käytettyjen hormonien pitoisuutta, jonka vuoksi ehkäisyvalmisteiden teho voi heikentyä. Uutteen käytön lopettaminen voi vastaavasti nostaa huomattavastikin samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Mäkikuismaa on käytetty ehkä se 2000 vuotta, mutta onko sitä käytetty pitkäaikaisesti, onko siitä tutkimustietoa ja / tai kokemusperäistä ? Mäkikuisman käyttäjät haluavat tietää juuri sen, onko pitkäaikaisella käytöllä haittavaikutuksia terveydelle ?

Mielestäni Huttunen ei vastannut kysymykseen.

  • ylös 30
  • alas 31

eikä niitä apteekissa myytäisi jos ne ei toimisi. Olen käyttänyt myös mäkikuismaa. en uskaltaisi käyttää pitkiä aikoja koska vaikutus maksaan huolestuttaa. mäkikuisma parantaa tunnetusti lievää masennusta. Olen kokeillut kassa ja huomannut sen auttavan.

  • ylös 30
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla