Olen käyttänyt mäkikuismauutetabletteja (A. Vogel Hyperiforce Nova) tämän vuoden heinäkuun alusta alkaen ja olen saanut niistä apua masentuneeseen mielialaan. Annostus on ollut 3 tablettia päivässä eli ohjeen mukaisesti. Koska olokin on ollut jo parempi, niin olen noin viikon verran ottanutkin vain 2 tablettia päivässä. Kuinka kauan voin turvallisesti käyttää tätä rohdosvalmistetta ja vaikuttaako valmisteen pitempiaikainen käyttö haitallisesti esim. maksan toimintaan? Alkoholia käytän aika harvoin, en tupakoi ja muutenkin pyrin elämään terveellisesti. Mäkikuismauutetablettien lisäksi otan joka päivä monivitamiinitabletteja. Päänsärkyyn tai kuukautiskipuihin käytän tarvittaessa Ibumax 400 mg.

Tehtyjen tutkimusten valossa mäkikuismauuteen käytöstä voi todellakin olla hyötyä joidenkin lievien masennustilojen hoidossa. Mäkikuismauutteen pitkäaikaiskäyttöön liittyvistä mahdollisista hyödyistä tai haittavaikutuksista ei ole olemassa luotettavaa tietoa. Kansanlääkinnässä sitä on kuitenkin käytetty mitä erilaisimpien vaivojen hoitoon yli 2 000 vuoden ajan, joten sen pitkäaikaiskäyttöön tuskin liittyy mitään vakavia haittavaikutuksia.

Mäkikuismauutteen käyttöön liittyy kuitenkin suhteellisen usein lieviä haittavaikutuksia kuten vatsavaivoja, huimausta, väsymystä, ummetusta tai levottomuutta. Mäkikuismauute voi aiheuttaa fotosensitiivisyyttä eli herkkyyttä auringonvalolle, jonka vuosi uutetta käyttävän on syytä välttää liiallista auringonottoa. Masennuslääkkeiden tapaan uutteen käyttö saattaa laukaista manian tai hypomanian kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä potilailla. Uutetta ei tule käyttää yhdessä muiden masennuslääkkeiden kanssa.

Mäkikuismauute voi laskea monien eri sairauksissa käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta ja siten heikentää niiden tehoa. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. verenpaineen hoidossa käytetyt kalsiumkanavan salpaajat, verenohennuslääkkeenä käytetty varfariini, monet antibiootit, digoksiini ja glukokortikoidit. Uute laskee myös raskauden ehkäisyyn käytettyjen hormonien pitoisuutta, jonka vuoksi ehkäisyvalmisteiden teho voi heikentyä. Uutteen käytön lopettaminen voi vastaavasti nostaa huomattavastikin samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden pitoisuutta.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mäkikuismaa masennukseen?

Mäkikuismaa on käytetty ehkä se 2000 vuotta, mutta onko sitä käytetty pitkäaikaisesti, onko siitä tutkimustietoa ja / tai kokemusperäistä ? Mäkikuisman käyttäjät haluavat tietää juuri sen, onko pitkäaikaisella käytöllä haittavaikutuksia terveydelle ? Mielestäni Huttunen ei vastannut kysymykseen.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.