Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 55 v. nainen. Minulla on kookas palleatyrä. Voiko se aiheuttaa sydäntuntemuksia? Tunnen "muljahduksia" joskus jopa 20 kertaa päivässä. Sydän on muuten normaali, vain pientä läppävuotoa.

Pallea on ohut, muutaman millimetrin paksuinen kupolimainen lihas, joka erottaa vatsaontelon rintaontelosta. Väliseinätehtävän lisäksi pallealla on aktiivinen osa keuhkojen toiminnassa. Sisäänhengityksessä se supistuu ja vetäytyy alaspäin auttaen keuhkojen täyttymistä ilmalla.

Palleatyrä eli aukko pallealihaksessa mahdollistaa mahalaukun osittaisen purskahtamisen rintakehän puolelle, tavallisesti heti sydämen taakse. Tyrä voi olla huomattavan kookas, ja sen sisällä on tavallisesti mahalaukun sisältöä sekä jonkin verran ilmaa. Rintakehän puolelle pullistunut mahalaukun osa vie tilaa rintaontelon elimiltä ja aiheuttaa suoraa ärsytystä sydämen tai sydänpussin pintaan nojatessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hengenahdistus, rytmihäiriöt ja vatsavaivat voivat todellakin liittyä palleatyrään, etenkin silloin, kun mahalaukusta työntyy rintakehän puolelle huomattava pullistuma. Sen koko voi vaihdella mahalaukun täyttöasteen ja vatsaontelon paineen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muljahdukset sopivat lisälyönneiksi. Muutama kymmen lisälyöntiä päivässä on kuitenkin melko tavanomainen määrä, vaikkei palleatyrää tai muuta poikkeavuutta olisikaan.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Syönnin jälkeen puristaa rinnasta pallean kohdalta, ikään kuin jokin painaisi jotakin. Se ei ole närästystä. Onko mahdollisesti palleatyrä. Sydämen lyönnit tuntuvat silloin vomakkailta ja joskus on myös sydämen muljahtelua, puristavan tunteen yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla