Luontoon meno on terveysteko. Tämä pieni mindfulness-harjoitus voi innostaa lähtemään, vaikka aina sää ei houkuttelisikaan.

  1. Kun lähdet kävely- tai hölkkälenkille, anna katseen valita vapaasti, mihin se kiinnittää huomionsa. Se voi olla mitä tahansa: puu, varpu tai vaikkapa katukivi.
  2. Jatka ajatusta vapaasti katseen valitsemasta kohteesta, vähän kuin kirjoittaisit mielessäsi tajunnanvirtaa.
  3. Palauta sitten huomio itseesi, anna katseen kiinnittyä uuteen kohteeseen ja jatka ajatusta.

Lisää Runfulness-harjoituksia Kirsi Valastin teoksesta Juoksemisen ilo.

Miksi metsään kannattaa mennä?

Mieliala paranee, stressi lievittyy

Jo 5 minuutin pyrähdys luonnossa vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Mitä enemmän ja säännöllisemmin viettää aikaa luonnossa, sitä suuremmat terveyshyödyt voi saavuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen luonnossa vähentää tutkitusti vihaisuutta, ärtyisyyttä, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä parantaa vireystilaa. Ulkona liikkuminen tuottaa enemmän mielihyvää ja levollisuutta verrattuna sisäliikuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsetuntoakin luonnossa liikkuminen kohentaa.

Veri kierää, henki kulkee

Luontoliikunnan on todettu laskevan kortisolin eli stressihormonin pitoisuutta veressä, mutta myös verenpainetta että leposykettä, mikä alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Lisäksi verenkierto- ja ruoansulatuselimistöä säätelevän hermoston aktiivisuus lisääntyy. Tämän hermoston osan vaikutuksesta ruoansulatus tehostuu ja sydämen lyöntitiheys hidastuu, millä on myönteisiä seurauksia elimistön hyvinvoinnille.

Uni tulee, elimistö toipuu

Tutkimuksen mukaan luonnossa liikkuminen edesauttaa solujen uudistumista, mikä on tärkeää, jotta elimistö pystyy korjaamaan kehoon syntyvät vauriot.

Liikunta auttaa nopeasti unirytmin löytämisessä ja ylläpidossa, varsinkin rauhallinen, mukava liikunta iltasella on hyväksi unen kannalta. Esimerkiksi iltakävelyn ja nukkumaanmenon väliin ei tarvitse varata kuin noin tunti iltarutiineille.

Levoton katu kirkkaine valoineen voi virkistää liikaa, mutta jos iltakävelyn tekee luonnossa, myös mieli rauhoittuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla