Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sterilisaatio on tarkoitettu lopulliseksi ehkäisyratkaisuksi. Se on ainoa ehkäisymenetelmä, jonka saamista säädellään lailla. Sterilisaatio voidaan tehdä, jos on täyttänyt 30 vuotta, perheessä on kolme alaikäistä lasta, mahdollinen raskaus olisi vaaraksi naisen terveydelle, muunlainen ehkäisy ei onnistu, jälkeläisten hoito ei onnistuisi vaikkapa sairauden takia tai jälkeläisillä olisi suuri vammautumisen vaara.

Sterilisaatiota varten tarvitaan lääkärin lausunto. Sen saa esimerkiksi terveyskeskuksesta. Jos sterilisaatiota harkitsee yhdessä kumppanin kanssa, olisi vastaanotolle hyvä mennä yhdessä. Tällöin voidaan arvioida, kummalle puolisoista toimenpide kannattaa tehdä. Suomessa sterilisaatioita tehdään edelleen selvästi enemmän naisille, mutta monissa Euroopan maissa miehen sterilisaatio on huomattavasti tavallisempaa.

Leikkaus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehen siemenjohtimien katkaisu eli vasektomia tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Vasektomioita tehdään julkisten sairaaloiden kirurgian poliklinikoissa mutta myös urologien yksityisvastaanotoilla. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se kestää noin 20 minuuttia. Kotiin voi lähteä heti toimenpiteen jälkeen, ja sairauslomaa tarvitaan pari päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toimenpiteessä puudutetaan ensin iho ja siementiehyet. Sen jälkeen kivespussiin tehdään parin sentin viilto, josta siemenjohtimet haetaan esille ja niistä poistetaan reilun sentin pala. Tämä estää siittiöiden kulun. Ihohaava suljetaan yhdellä tai kahdella sulavalla ompeleella. Miehen sterilisaatio voidaan tehdä myös niin sanotulla veitsettömällä menetelmällä, jossa veitsen sijasta käytetään teräväkärkistä pihtiä. Tämä menetelmä on helppoutensa vuoksi yleistymässä.

Miehen sterilisaation ehkäisyvaikutus ei ala heti, vaan siittiöitä voi tulla siemennesteeseen vielä muutaman viikon ajan. Sterilisaation teho täytyy varmistaa siemennestetutkimuksella, joka on syytä tehdä noin kahden kuukauden tai 20 siemensyöksyn kuluttua toimenpiteestä. Ennen tutkimusta ehkäisystä pitää huolehtia muulla tavalla.

Sivuvaikutukset

Sivuvaikutuksia, kuten verenpurkaumia tai tulehduksia, saa alle viisi prosenttia leikatuista. Joskus siemennestettä voi tihkua ympäröivään kudokseen ja siemenjohtimen katkaisukohdan lähelle muodostuu niin sanottu spermagranulunooma. Yleensä se on alle puolen sentin kokoinen ja haitaton, mutta jos se on kivulias, se voidaan poistaa.

Miehen vasektomia ei vaikuta seksuaaliseen haluun eikä heikennä erektiota tai estä siemensyöksyä. Sperman määrä pysyy lähes ennallaan, koska siemennesteestä yli 90 prosenttia on eturauhasen ja rakkularauhasen eritettä. Sterilisaation jälkeen kivesten hormonitoiminta säilyy ennallaan. Niissä syntyy edelleen uusia siittiöitä, mutta lisäkives ja kiveskudos huolehtivat siittiöiden hävittämisestä.

Edut ja haitat

Miehelle tehty sterilisaatio on turvallinen, halpa ja luotettava ehkäisymenetelmä. On mahdollista, että katkaistujen siemenjohtimien päät voivat kasvaa uudelleen yhteen, mutta se on erittäin harvinaista ja todennäköisyys laskee entisestään, kun leikkauksesta on yli vuosi.

Osa steriloiduista kutienkin katuu toimenpidettä myöhemmin. Mielen voivat muuttaa esimerkiksi avioero, puolison kuolema, uusi kumppani tai lapsen vakava sairaus. Koska miehen siemenjohdin on vain lyijykynän terän paksuinen, ei ohuiden putkien yhdistäminen ole yksinkertaista. Vaikka leikkaus teknisesti onnistuisikin, palautuu hedelmällisyys vain noin puolelle leikatuista. Sterilisaation purkuja tehdäänkin vain poikkeustapauksissa.
 

Melkoinen tarina edellä.... Voi olla tottakin? Itse kävin paljon parratulla julkisella. Lääkärin ajan sai viikon päähän ja vastaanotolla sain sen lähetteen kuuden kuukauden päähän. Puolentoista kuukauden kuluttua soitettiin tuletko parin viikon päästä. Leikkaus kesti vartin per johdin ja sen teki mieslääkäri, kun muu henkilökunta oli naisia. Johtimien etsiminen oli joo vatkausta, mutta ei sattunut, puudutuspiikki oli kuin verikoe. Joo siitin teipattiin vatsaa vasten, mutta muuten siihen ei koskettu eli ei turvonnut tai nahka mennyt taakse. Leikkaus ei puudutuksen vuoksi sattunut ja outo tunne kävi vatsan pohjalla, kun johtimista vedettiin, mutta meni ohi hetkessä. Seuraavana päivänä pussit olivat turpeessa ja leikkaushaavaa kiristi, mutta muutaman päivän päästä ei tiennyt että olisi edes käynyt operaatiossa. Arpi on vajaan sentin, mutta ei sitä näe ellei etsi pussista. Hinta jäi alle sadan euron. Oliko 80 e päiväkirurginen maksu. Suosittelen! Tänä päivänä nautin sänkyhommista, kun ei pelkoa raskauksista ja olen ylpeä, kun löytyi miestä hoitamaan tämä velvoite, ettei naisen tarvitse mennä isompaan, kalliimpaan ja kivuliaampaa operaatioon

  • ylös 103
  • alas 45

Hei taas,

nyt on kulunut yli vuosi toimenpiteestä ja ajattelin tehdä loppuraportin.

Noin pari kuukautta sitten HYKS soitti ja ilmoitti että nyt olisi mahdollista tulla yleiselle puolelle tekemään toimenpide. Siis kolme vuotta siinä olisi kestänyt... en tiedä miksi vielä maksan veroa tähän maahan...

Itse asiaan:

Tuntemukset - paikat toimivat hyvin ja en haluaisi perua tätä. Sen verran helpommaksi elämä on muuttunut. Kumit on meillä nykyään mukana vain varmuuden vuoksi jos joku tulee meidän kanssa leikkimään mutta keskenämme voimme milloin vain missä vain ja huoletta temmeltää. Ihanaa <3

Toiminta - peli toimii sanoisin paremmin kuin ennen, varmaan siksi kun yksi pelko on poissa vaivaamasta. Stamina on mielestäni parempi, voin touhuta pidempään ja rajummin. Jos rakentaa kiimaa pitkän aikaa ja touhuu pitkään ennen itse syöksyä niin huomaa että paine nousee ja se voi jomottaa vähän. Ei kuitenkaan niin että siitä olisi haittaa. Kassit on mielestäni pienemmät kuin aikaisemmin mutta se voi olla harha... en ole varma.

Neste -  samanoloinen kun aikaisemmin mutta kuten mainistin niin ei niin liisterimäinen. Maku on hyvä ja nesteen määrä on sama, en näe eroa ja satsi lentää yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Mitä tekisin toisin - yksi asia tulee mieleen: Olisi pitänyt tehdä tämä jo 15v sitten! Jos tiedät että lapset on tehty etkä lisää tee niin suosittelen lämpimästi leikkausta. Elämänlaatu kohenee kohisten ;)

Rakastelun täytteistä elämää kaikille teille!! XOXOXO

  • ylös 60
  • alas 65
Sisältö jatkuu mainoksen alla